Afera „Respirator“: BiH bez premijera, u Sarajevu protesti

Svet 30. maj. 202022:35 > 31. maj. 2020 03:57
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "FH Srebrena malina" Fikret Hadžić predati su Tužilaštvu BiH u petak popodne (29. maja), dan nakon privođenja u aferi "Respiratori". Državno tužilaštvo predložilo je za trojicu osumnjičenih zvaničnika određivanje jednomesečnog pritvora. Dve hiljade ljudi protestovalo je danas u centru Sarajeva zbog situacije u BiH.

„Dosta je bilo ćutanja“, poruka je natpisa na čelu kolone koju je predvodio Mirsad Hadžikadić, predsednik izvanparlamentarne opozicijske stranke Platforma za progres.

„Stanje je toliko loše da jedino preostaje da tražimo pravdu na ulicama“, rekao je Hadžikadić i dodao da demonstranti traže promenu izbornog zakona što je, ocenio je, uslov za promene stanja u državi.

Učesnici protesta su u mirnoj šetnji noseći zastave BiH  i uz pesmu „Bela ćao“ prošli kroz centar grada do sedišta Saveta ministara i državnog parlamenta.

Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Vrhunac afere „Respiratori“

 

Protesti su usledili nakon pritvaranja predsednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića, direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme „FH Srebrena malina“ Fikreta Hadžića u sklopu istrage o sumnjivoj kupnji bolničkih respiratora tokom epidemije korone koja je pokazala dubinu krize i razmah kriminala u BiH.

Tužilaštvo još nije saopštilo za šta ih sumnjiči, ali sarajevski mediji nezvanično saznaju da su u pitanju krivična dela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotreba položaja i primanje mita“.

Hapšenja su rezultat jednomesečne istrage Tužilaštva o aferi „Respiratori“.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Naime, Vlada Federacije BiH nabavila je u jeku pandemije respiratore iz Kine preko firme „FH Srebrena malina“ u vrednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona evra).

Sve je zatim postalo predmet istrage Tužilaštva BiH, prvo zato što se pomenuta firma bavi proizvodnjom i preradom malina (na čelu koje je voditelj jedne lokalne televizije), a u istrazi koja je usledila je utvrđeno i da su respiratori neupotrebljivi.

Premijer Novalić je u četvrtak naveče (28. maja) priveden i nakon više od osam sati saslušanja zadržan u prostorijama SIPA-e, kao i Solak i Hodžić.

Tužilaštvo treba da utvrdi da li je Federalna uprava civilne zaštite sa firmom „FH Srebrena malina“ zakonito sklopila ugovor, te da li je uopšte ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora.

Dve pošiljke

 

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a veštačenjem je Tužilaštvo utvrdilo da njihovo korišćenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege.

„Nabavljeni respiratori nemaju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata na intenzivnoj nezi među koje spadaju pacijenti oboleli od COVID-19“, navodi se u izveštaju stručnog veštaka, čije je mišljenje Tužilaštvo BiH objavilo 11. maja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

 

Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu tek u sredu 27. maja. Ispostavilo se takođe  i da su nabavljeni respiratori znatno skuplji od onih koje na tržištu nude renomirani evropski proizvođači.

 

Iz SDA poručili da je hapšenje premijera Novalića „državni udar“

 

Istragu vodi Tužilaštvo BiH, a predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je zbog hapšenja Novalića koji je kadar njegove stranke oštro kritikovao glavnu državnu tužiteljka Gordanu Tadić optuživši je za „progon istaknutih Bošnjaka“.

IZ SDA su pritvaranje Novalića usporedili s „državnim udarom“.

Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Još jedna afera, ali u RS

 

U međuvremenu izbila je i afera nabavke poljske bolnice koju je kupila vlada Republike Srpske plativši za to oko 2,5 miliona evra. Bolnica koja je navodno trebala poslužiti za smeštaj obolelih od koronavirusa nabavljena je preko jedne privatne firme, a u BiH su stigli su samo šatori, ali ne i ključna medicinska oprema.

Krizni štab RS u petak je odlučio da raskinei ugovor i da zatraži povraćaj novca od firme „Balkan invest“ koja je bila posrednik, ali opozicija u RS traži da se o ovom sumnjivom poslu provede istraga na isti način kao što je to slučaj s respiratorima u Federaciji BiH.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Komentari

Vaš komentar