Afera FinCEN: Svetske banke prljav novac davale kriminalcima

Svet 21. sep. 202010:23
Podeli:
Foto: EPA/ANDY RAIN

Neke od najvećih svetskih banaka dozvolile su kriminalcima da prebacuju prljav novac u visini od oko dva biliona dolara, pokazuju procurela dokumente američkih vlasti.

Pročitajte još:

To je poslednje u nizu curenja (Rajski i Panamski papiri) tokom poslednjih pet godina koje su razotkrile tajne poslove, pranje novca i finansijski kriminal, napominje BBC.

Takozvane Fincen datoteke predstavljaju više od 2.500 dokumenata, od kojih su većina papiri koje su banke slale američkim vlastima između 2000. i 2017. godine zbog sumnje da može biti reči o pranju novca.

Britanski javni servis napominje da se u tim dokumentima nalaze neke od najstrože čuvanih tajni međunarodnog bankarskog sistema.

Šta je Fincen

Fincen je američka mreža za istragu finansijskog kriminala. To su ljudi iz Ministarstva finansija SAD koji se bore protiv finansijskog kriminala. Sumnje u vezi sa transakcijama  izvršenih u američkim dolarima treba poslati Fincenu, čak i ako su se dogodile van SAD.

Izveštaji o sumnjivim aktivnostima ili (SAR) primeri su kako se beleže te sumnje. Banka mora da popuni jedan od tih izveštaja ako sumnja da se neki od njenih klijenata operiše novcem iz nelegalnih tokova.

Banke bi trebalo da budu sigurne da ne pomažu klijentima da peru novac ili ga premeštaju na načine koji krše pravila.

Po zakonu, oni moraju da znaju ko su njihovi klijenti. Nije dovoljno podnositi izveštaje o sumnjvim aktivnostima i uzimati prljav novac od klijenata, dok očekuju da će se vlasti pozabaviti problemom. Ako imaju dokaze o kriminalnim radnjama, trebalo bi da prestanu da premeštaju novac, ukazuje BBC.

Fergus Shijel iz Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara rekao je da su procurili dosijei „uvid u ono što banke znaju o ogromnim tokovima prljavog novca širom sveta“.

Kako je naveo, dokumenti su pokazali da je reč o izuzetno velikim sumama novca. Dokumenti u datotekama Fincena pokrivaju oko dva biliona dolara transakcija i oni su samo mali deo SAR dostavljenih tokom tog perioda.

Fincen datoteke ističu niz potencijalno sumnjivih aktivnosti koje uključuju kompanije i pojedince, a takođe pokreću pitanja zašto banke koje su primetile nelegalne aktivnost nisu uvek postupale u skladu sa „svojom sumnjom“.

Šta je otkriveno

Dokumenti pokazuju da je švajcarska banka HSBC omogućila prevarantima da premeštaju milione dolara ukradenog novca širom sveta, čak i nakon što je saznala od američkih istražitelja da je pitanju prevara.

Američki Džej-Pi Morgan dozvolio je kompaniji da prebaci više od milijardu dolara preko londonskog računa, a da ne zna čiji je vlasnik. Banka je kasnije otkrila da je kompanija možda u vlasništvu mafijaša sa FBI liste deset najtraženijih.

Tvrdi se da je jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina koristio Barklejs banku u Londonu kako bi zaobišao sankcije koje su trebale da ga spreče da koristi finansijske usluge na Zapadu. Deo novca je korišćen za kupovinu umetničkih dela.

Pročitajte još:

Prema obaveštajnom odeljenju Fincena, Velika Britanija se naziva „jurisdikcijom višeg rizika“ poput Kipra. To je zbog broja kompanija registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu koje se pojavljuju u SAR. Preko 3.000 kompanija iz Velike Britanije imenovano je u datotekama Fincena – više nego iz bilo koja druge zemlje.

Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije reagovala na upozorenja o lokalnoj firmi koja pomaže Iranu da izbegne sankcije.

Dojče banka je premeštala prljavi novac stečen iz organizovanog kriminala, terorista i trgovaca drogom.

Standard čarterd prebacivao je gotovinu za Arapsku banku više od jedne decenije nakon što su računi klijenata u jordanskoj banci korišćeni za finansiranje terorizma.

Posledice curenja

Iz Fincena navode da bi curenje moglo uticati na američku nacionalnu bezbednost, ugrozi istrage i bezbednost institucija i pojedinaca koji podnose izveštaje.

Ukazuje se da ih banke koriste za prijavljivanje sumnjivog ponašanja, ali nisu dokaz za nelegalne radnje ili zločin.

Procureli dokumenti portal Bazfid njuz podelio sa grupom koja okuplja istraživačke novinare iz celog sveta, koja ih potom je distribuirala u 108 novinskih organizacija u 88 zemalja, uključujući BBC.

Stotine novinara pregledaju obimnu tehničku dokumentaciju otkrivajući neke aktivnosti za koje bi banke više volele da javnost ne zna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar