Podeli
Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto:EPA-EFE/JOHN THYS

Hrvatski advokat Ate Nobilo tvrdi da nema šanse da premijer Andrej Plenković nije znao ništa o navodnoj korupcionaškoj aferi u državnoj firmi "Janaf".

Nobilo je za zagrebačku N1 televiziju rekao da smatra da politika nije “ušla u slučaj Janaf”, već ga je, kako je rekao, potpuno zasenila i dala mu ton. “To je uvek tako kada u ranoj fazi istrage ne postupate po zakonu, nego se politika već tada umeša”, rekao je Nobilo.

Ključnim problemom istrage u slučaju “Janaf”, Nobilo smatra to da policija nije ušla u Klub u trenutku kada preduzetnik nosi 1,9 miliona kuna šefu uprave državne firme, kao i to da se u istom trenutku i na istom mestu nalazi suprug tadašnje predsednice Republike (Jakov Kitarović), koja je u predsedničkoj kampanji.

Pročitajte još:

Prema rečima Nobila, policija je morala da uđe u Klub, da ih legitimiše makar, pa i da ih šest sati zadrži u policijskoj stanici bez daljih radnji. “Sada kada nisu obezbeđeni dokazi sve je moguće i sve varijante su moguće. Onog trenutka kad je policija videla da novac ulazi kod predsednika ”Janafa”, nema šanse da državni vrh nije bio obavešten i da to premijer Plenković nije znao”, naveo je Nobilo i podsetio na ulogu Plenkovića u “aferi Borg”.

Ovo što, kako kaže, Plenković sada govori da apsolutno ništa ne zna o aferama – to nije tačno.

“S druge strane, mislim da je predsednik (Zoran Milanović) bio u problemu jer ga je s jedne strane premijer isključio iz dotoka informacija i onda je uletio u mere. I ljut je”, pojašnjava Nobilo i dodaje da je strašno to što su postojale “ilegalne točionice za političku elitu”, dok su obični građani morali da poštuju “zaključavanje” zemlje, usled pandemije korona virusa.

Naveo je i da iz Državnog tužilaštva i iz policije nijedna informacija ne curi nekontrolisano. “U Zakonu imate ugrađen osigurač koji omogućava policiji i državnom tužilaštvu da te tajne informacije šalju u medije a da ne krše zakon”, naveo je Nobilo.

A, ako je tih dva miliona kuna zaista dato za finansiranje predsedničke kampanje, to treba dokazati. “To pokazuje koliko je naivna tvrdnja da nakon što je Kitarović ušao u Kovačevićev lokal i nakon što je 1,9 milijuna kuna ušlo u lokal, da to nije znao državni vrh. To je prežestoka informacija da nije znao vrh”, zaključio je Nobilo.

Komentari

Vaš komentar