Aco Đukanović: Drugi najmoćniji čovek Crne Gore

Svet 18. sep. 202019:36
Podeli:
Foto: Filip Roganović/Vijesti.me

Kada se u medijima pojavila vest da je iz kuće biznismena Aleksandra Ace Đukanovića ukraden nakit i satovi vredni 700.000 evra, javnost se ponovo zainteresovala za brata crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Ko je drugi najmoćniji čovek Crne Gore?

Pročitajte još:

Aco Đukanović (55) je u mladalačkim danima uplovio u političke vode, koje je brzo napustio i okenuo se biznisu. Njime se i danas bavi, mada se ne može tačno reći čime se sve bavi i koliko zarađuje.

Prema podacima koje su objavili novinari ICIJ-a, njegovo bogatstvo se procenjuje na 167 miliona dolara. Bavi se građevinskim radovima, poseduje veliki broj poslovnih prostora, većinski je vlasnik „Prve banke“, banke sa najbržim rastom u državi koju je u vreme ekonomske krize vlada Crne Gore spasila kreditnim zajmom od 44 miliona evra.

Brat predsednika Crne Gore je vlasnik i više firmi koje se bave nekretninama kao i Zavoda za urbanizam i projektovanje koji dobija najbitnije projekte, kao što je bio plan namene za obalsko područje.

Gepekovanje i „poslovni pregovori“

Prva banka, nakon krize u koju je upregnuta čitava država za njeno spašavanje, upisala je veliki broj hipoteka na atraktivnim lokacijama od biznismena u pokušaju koji nisu mogli da vrate pare.

Ostale su urbane legende i o njihovom gepekovanju tokom procesa naplate i “poslovnih pregovora”, ali niko o tome nije javno progovorio. Nikada nije procesuirano ni to kako je ova banka vraćala kredit državi, vrteći million evra 11 puta.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Kopao sam kanale“

Sudeći prema Milovim rečima, Acova karijera počela je u studentsko doba, kada je imao registrovanu privatnu firmu, međutim stariji Đukanović ponudio je jednom prilikom drugačiju verziju: „Kopao sam kanale i istovarao vagone. Radio sam to, pa kad su me zabolela leđa, onda sam počeo da mislim“.

Crnogorski mediji nedavno su pisali da Aco Đukanović namerava da se ove godine preseli u Švajcarsku i da tamo prebaci i svoj kapital.

„Aco lopove, ne damo ti svetinje“

Aco Đukanović poslednji put u javnosti je viđen krajem godine kada su se u Podgorici i drugim gradovima Crne Gore održavali protesti protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Građani su tada blokirali određene saobraćajnice u glavnom gradu, a zaustavljen je i auto u kom je bio Đukanovićev brat. Tada su mu skandirali „Aco lopove, ne damo ti svetinje“, na šta je on odgovarao „Nisam vam ja ništa ukrao“.

I dok je Milo Đukanović, bar formalno, u velikom sukobu sa SPC, za Aca važi da je veliki donator kada se obnavljaju crkve.

Pročitajte još:

Pažnju na sebe skreno je ponovo početkom godine kada su se u medijima pojavile informacije da je imao težak infarkt i da je u jednom trenutku njegovo stanje bilo veoma kritično.

Muzički producent

Posle izveštaja da ga je pokrala kućna pomoćnica, javnost se ponovo interesuje za Đukanovićevog brata i na društvenim mrežama se vrti snimak iz 1990ih kada je Aco Đukanović bio muzički producent koji je kroz svoju firmu „Maraton“ organizovao i promovisao folk koncerte.

U pitanju je snimak njegovog žiriranja 1991. godine, kada je ocenjivao pesme koje su bile kandidati da predstavljaju Jugoslaviju na Evrosongu.

Komentari

Vaš komentar