Abazović: Ulazimo u koaliciju koja treba da promeni vlast

Svet 25. sep. 202021:22
Podeli:
Dritan Abazovic
Dritan Abazović EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Lider Ujedinjene reformske akcije (URA) Dritan Abazović izjavio je da oni ulaze u koaliciju sa ljudima sa kojima nisu ideološki bliski, ali da je to koalicija koja treba da promeni vlast.

On se preko video linka uključio u tribinu „Društveni pokreti – nova nada za region“, koja se večeras održava u beogradskom Dorćol placu.

Abazović je rekao da je došlo do stigmatizacije srpskog nacionalnog korpusa, jer su neki od njihovih predstavnika, manji broj, imali antidržavne stavove.

„Ja odgovorno tvrdim da je jedini način da transformišemo društvo i da ga pomirimo da i oni budu deo naredne vlade“, rekao je Abazović, predstavnik jedne od lista koje će činiti vlast u Crnoj Gori.

Na komentare da predstavnici Srba u Crnoj Gori imaju sporne stavove, poručio je da su i oni koji su do sada bili na vlasti imali sporne stavove i da dosadašnja vlast u Crnoj Gori predstavlja elitu iz devedestih i onaj korpus koji je u tom periodu vodio ratove.

„Mi treba da učinimo sve da se Vlada sastavi od onih koji nikada nisu bili na vlasti“, poručio je Abazović.

On je dodao da su stranke koje su njegovoj listi programski slične u stvari kriminalne, te naveo da DPS sebe doživljava kao evropejce, a da su upravo oni „najveći antievropejci“, jer su to ljudi koji su „zaradili na ratnom profiterstvu i švercu“.

Baća: Etnička distanca između Srba i Crnogoraca ne postoji

Predstavnik liste „Crno na bijelo“, čiji lider je Abazović, Bojan Baća rekao je da etnička distanca između Srba i Crnogoraca ne postoji, već je ona politička, i da potpuno razume Srbe zašto se ne identifikuju sa državom Crnom Gorom.

„Stalno se priča da su oni neprijatelji države, ružni, škrbavi, trudite se da im država ne ponudi ništa, da im sve oduzima. Mislim da će polako da se dešava da Srbi više nemaju problem da ustaju na crnogorsku himnu i zastavu, a sada jeste problem kako da crnogorsku državu osete kao svoju“, kazao je Baća.

On je rekao da je pitanje zašto progresivne snage iz regiona, među kojima i iz Srbije, podržavaju Mila Đukanovića i pričaju listi „Crno na bijelo“ šta treba da radi.

„Najveći atak na Dritana je bio iz tih krugova. Oni su očekivali da on razmišlja kao etnički Albanac, a ne kao pojedinac“, rekao je Baća.

On je istakao da se sada razgovara sa onima koji su deligitimisani u Crnoj Gori i da se svi čude što oni „Crnu Goru nisu poneli za Čačak“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar