Abazović: Svima da bude jasno, Crna Gora je nezavisna država

Svet 20. jun. 202116:06
Podeli:
Dritan Abazović
Dritan Abazović. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Svima treba da bude jasno, naročito zvaničnima iz Beograda koji se poprilično bave Crnom Gorom u zadnje vreme, da je ovo nezavisna država koja samostalno odlučuje o svojoj sudbini i ne pristaje na poniženja", poručio je potpredsednik Vlade, Dritan Abazović.

Pročitajte još:

Iz zvaničnog Beograda su danas sa dve adrese stigle poruke upućene Crnoj Gori.

Aleksandar Vučić je izjavio da je Rezolucija o Srebrenici protiv vitalnih interesa srpskog naroda.

Dok je Ivica Dačić pozvao novoizabranog mitropolita crnogorski-primorskog, Joanikija „da se uključi u rešavanje političke krize u Crnoj Gori i da se pozabavi Krivokapićem“.

Abazović je rekao i da ne postoji strah da će DPS da se vrati.

„Ne postoji bojazan za povratak starog režima. Bez obzira na neke nesuglasice, teške reči ili nervozu, siguran sam da svi predstavnici parlamentarne većine neće prokockati istorijski preokret koji se desio prošlog avgusta, kada je po prvi put pokrenut demokratski točak. Naročito što pravu demontažu hobotnice tek očekujemo jer ona umnogome zavisi od pravosudnih organa koji su na putu svoje konsolidacije“, kazao je Abazović.

Dritan Abazović
Dritan Abazović. Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On je kazao i da se situacija u Crnoj Gori predimenzionira, pogotovo van zemlje.

„Mislim da ponekad, bez potrebe, predimenzioniramo situaciju i skloni smo podleći opštoj propagandi koja se snažnije odvija van zemlje, nego u samoj Crnoj Gori. Setite se samo koliko je ovakvih situacija bilo i sve su, na kraju, prevaziđene na prilično dobar način. Koliko je samo bilo napada u periodu odluka o nastupanju na izborima, formiranja Vlade, predlaganja mandatara, šta se sve dešavalo kada je na red došao Sporazum… Mnogo prašine, a malo konkretizacije. Zato, relaksirano! Svima treba da bude jasno da su nacionalni interesi Crne Gore ispred bilo kakvih partijskih kalkulacija. Mi moramo da afirmisemo građanski koncept i evropsku politiku i sve naše odluke moraju biti kompatibilne sa tim ciljevima. Oko toga nema rasprave“, kazao je Abazović.

On je podsetio da Crna Gora vodi dobrosusedsku politiku.

„Apelujem na sve aktere da se manemo nacionalizma, neprijateljstva i prošlosti, jer nam to nije donelo ništa dobro. Budimo posvećeni rešenju problema i menjajmo budućnost. Spreman sam na dijalog sa kolegama i on je u ovom trenutku preko potreban. I premijer i lideri stranaka parlamentarne većine znaju da je izlaz iz ove situacije u razgovoru i dogovoru“, zaključio ja Abazović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar