Abazović: Premijer Crne Gore da bude građanske orijentacije

Svet 10. sep. 202008:15
Podeli:
dritan abavzović
Dritan Abazović Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Pljevlja

Nosilac liste Crno na bijelo Dritan Abazović izjavio je da lično veruje da novi crnogorski premijer treba da bude neko "građanske, progresivne orijentacije koji bi bio dobra reklama Crnoj Gori, i u svetu, i u samoj Crnoj Gori", navodeći i da je još rano govoriti o personalnim rešenjima.

Abazović je, u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN, naveo i da će vlada sastavljena od tri pobedničke opozicione liste pasti ako iznevere međusobni sporazum.

„Očekujem da oni koji žele da budu deo sporazuma poštuju sam sporazum. Ako to hipotetički ne bude ispunjeno, pašće vlada. Kraj priča. Odgovorni političari se drže dogovora. Po cenu političke krize“, rekao je Abazović.

Pročitajte još:

On je, govoreći o tome da li će neka pitanja kao što je Kosovo ili NATO postati tačke sporenja, naveo da je „nemoguće ući u glave i srca ljudi i promeniti to kako se osećaju“. „Razmišljati tako je diletantizam“, rekao je.

„Ali to ne znači da je nemoguće dogovoriti se o principima formiranje nove vlade“, rekao je Abazović, koji je juče sa ostalom dvojicom lidera opozicije – Zdravkom Krivokapićem i Aleksom Bečićem, potpisao koalicioni sporazum o novoj vladi.

On je rekao i da je „po njegovom skromnom sudu (crnogorski predsednik Milo) Đukanović politički završio“.

„Kohabitacija će biti dobar test za demokratski potencijal Crne Gore, makar trajala nekoliko mjeseci“, rekao je Abazović.

Prema njegovim rečima, logično bi i moralno bilo da Đukanović „podnese ostavku po formiranju vlade i da se potom raspišu predsednički izbori“.

„Uloga predsednika je ionako protokolarna. Priznao je poraz, a ako bude opstruirao funkcionisanje države, znaćemo kako da politički odgovorimo“, naglasio je Abazović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar