Abazović i Rama: Imamo jasnu viziju

Svet 16. jul. 202114:33
Podeli:
Dritan Abazovic Sarajevo Bosna i Hercegovina
Dritan Abazović u Sarajevu Foto:TANJUG/ FOTO FENA/ HARUN MUMINOVIC

Premijer Albanije i potpredsednik crnogorske vlade, Edi Rama i Dritan Abazović, saglasni su da obe zemlje imaju jasnu viziju evropske i proseritetne budućnost i da se politički odnosi dveju zemalja mogu oceniti dobrim.

„Naša dužnost je da idemo korakom napred, jer naše zemlje imaju ogroman turistički potencijal. Ne menjajmo granice, učinimo ih nevidljivim“, saopštio je Abazović, nakon susreta s Ramom, na čiji poziv boravi u Tirani.

Abazović je u razgovoru sa Ramom konstatovao da su sveukupni međudržavni odnosi veoma dobri, da se zasnivaju na prinicipima prijateljstva i saradnje, ojačani partnerstvom u Alijansi i zajedničkim ciljevima u regionalnoj ravni i evropskoj perspektivi.

Naglasio je potrebu jačanja ekonomskih odnosa, realizacije zajedničkih projekata i valorizacije brojnih potencijala, što predstavlja značajan prostor za unapređenje dalje saradnje.

Albanski premijer je rekao da obe zemlje imaju jasnu viziju evropske i prosperitetne budućnosti, što su pokazale svojim punopravnim članstvom u NATO i nastojanjem da budu deo EU.

Abazović i Rama su se saglasili i da bi zajednički projekat izgradnje mosta na Bojani, između Štoja i Velipoje, umnogome doprineo mobilnosti ljudi i privlačenju stranih investirora na tom atraktivnom području.

Sagovornici su, navodi se, razmatrali mogućnosti valorizacije Skadarskog jezera, s obzirom na to da se, kako su konstatovali, radi o izuzetno vrednom prirodnom potencijalu. Govorilo se i o skorijem svečanom otvaranju graničnog prelaza Zatijebač, koji će povezati Podgoricu sa plavo-gusinjskim krajem, ali i dodatno učiniti pristupnim krajnji sever Albanije, saopšteno je iz Vlade Crne Gore. Sagovornici su se saglasili i da se odnosi na političkom nivou mogu oceniti veoma dobrim i podrazumevaju česte kontakte na najvišem i radnom nivou.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar