90% Luganska i 45% Donjecka: Rusi uče na greškama sa juga i osvajaju istok

Svet 25. jun 202221:15 > 21:54
Podeli:
Foto: Profimedia, EPA/EFE

Severodonjeck je potpuno pod ruskom okupacijom. Rusi su postavili komandanta, rekao je udanas načelnik gradske vojne administracije Oleksandr Striuk. Istovremeno, napadi na susedni Lisičansk se pojačavaju. Iako je invazija na jug Ukrajine trajala mnogo duže nego što je planirano i okončana je velikim gubicima za rusku vojsku, čini se da su komandanti ruske armije na osnovu grešaka sa juga skovali strategiju za istok.

„Grad je toliko uništen da će ljudima biti teško da se nose sa ovom situacijom“, rekao je Striuk.

Serhi Gajdaj, najviši vojni komandant u istočnoj Ukrajini, rekao je da je vojska donela odluku o evakuaciji „jer broj mrtvih na neutvrđenim teritorijama može rasti svakim danom“.

Najnoviji podaci sa fronta ukazuju da je više od 90 odsto regiona Lugansk pod ruskom kontrolom, a situacija je identična u 45 odsto susedne Donjecke oblasti.

Hemijska fabrika Azot u Severodonjecku Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Razlog za brzo napredovanje na istoku je činjenica da ruski vojnici uče na greškama koje su napravili u prvim fazama rata ili kako ga u Moskvi zovu "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, što pre svega uključuje bolju koordinaciju napada iz vazduha i sa kopna, kao i poboljšanu logistiku i formiranje borbenih linija.

Iako brojne zapadne zemlje nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini (nedavno je Amerika poslala bacače raketa tipa HIMARS), zasad nema indicija da će naoružanje drastično promeniti situaciju na terenu, delimično jer bacači raketa koji su do sada poslati imaju ograničen domet i broj raketa koji mogu biti ispaljeni. Uz to, ruske snage su uspele da unište deo novog teškog oružja koje je Ukrajini poslao Zapad, što uključuje i haubice tipa M777.

Kako je sam guverner Sergej Gajdaj rekao - očekuje se da će se krvave borbe u Severodonjecku i Lisičansku uskoro okončati scenarijom koji nije povoljan za Ukrajinu.

Severodonjeck Foto:Tanjug/AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Greške ruske vojske

Prva greška Rusije bila je potcenjivanje snage otpora i sposobnosti manjih oružanih snaga Ukrajine.

Rusija ima godišnji budžet za odbranu od više od 60 milijardi dolara, u poređenju sa potrošnjom Ukrajine od nešto više od četiri milijarde dolara. Veći deo ruskih investicija potrošen na njen ogroman nuklearni arsenal i eksperimentisanje, uključujući razvoj novog oružja kao što su hipersonične rakete.

Rusija je navodno napravila najnapredniji tenk na svetu – T-14 Armata. On je viđen na moskovskoj Paradi pobede na Crvenom trgu, ali je nestao sa fronta u Ukrajini. Većina arsenala koji je Rusija poslala na teren čine stariji tenkovi T-72, oklopni transporteri, artiljerija i raketni bacači.

Na početku invazije Rusija je imala jasnu prednost u vazduhu, jer su borbeni avioni koji su se kretali blizu granice brojčano nadmašili ukrajinske vazdušne snage za više od tri prema jedan.

Severodonjeck Foto: Alexander Reka / TASS / Profimedia

Većina vojnih analitičara pretpostavljala je da će invazijska sila brzo steći superiornost u vazduhu, ali to se nije dogodilo.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana se i dalje pokazuje efikasnom, ograničavajući rusku sposobnost manevrisanja.

Moskva je takođe pretpostavila da će njene specijalne snage igrati važnu ulogu, pomažući da se zada brz, odlučujući udarac.

Snabdevanje i logistika

Rusija se u dosadašnjem toku rata mučila sa osnovnim stvarima. Postoji stara vojna izreka da amateri pričaju o taktici dok profesionalci uče logistiku, a brojni analitičari smatraju da Rusija tome nije posvetila dovoljno pažnje.

Oklopne kolone su ostale bez goriva, hrane i municije. Vozila su se kvarila i ostavljana su napuštena, a zatim odvlačena ukrajinskim traktorima.

Zapadni zvaničnici takođe veruju da Rusiji možda ponestaje neke municije. Već je ispalio između 850 i 900 precizne municije dugog dometa, uključujući krstareće rakete, koje je teže zameniti od nevođenog oružja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nasuprot tome, postojao je stalan priliv oružja koje je Zapad isporučivao u Ukrajinu, što je podstaklo njen moral.

SAD su saopštile objavile da će obezbediti dodatnih 450 miliona dolara podrške za odbranu.

Pored više protivtenkovskih i protivvazdušnih raketa, očekuje se da će uključiti i mali dron „kamikaze“, razvijen u SAD, koji se može nositi u rancu pre nego što se lansiran kako bi isporučio mali eksploziv na ciljeve na terenu.

Sve ovo je dovelo do mukotrpnih borbi na jugu, koje su rezultirale osvajanjem lučkog grada Marijupolja. Međutim, umesto da nastave dalje ka jugu, ruske trupe su napade preusmerile na istok, posebno ciljajući Severodonjeck i Lisičansk.

Kako se sada čini, ovi gradovi će uskoro pasti pod rusku kontrolu, upravo zbog bolje koordinacije napada i pojačane logistike na terenu koje ni zapadno oružje nije uspelo da ugrozi.

BONUS VIDEO Pucnjava Ukrajinaca u Severodonjecku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar