5 zemalja koje su proglasile pobedu nad koronom

Svet 04. okt. 202119:24
Podeli:
Foto:profimedia.rs

Pandemija koronavirusa bukti već skoro dve godine. Virus i dalje mutira, u većini zemalja broj zaraženih raste, ali ima i izuzetaka. Nekoliko država beleži odlične rezultate, čak ukidaju sve mere i vraćaju se u toliko željenu normalnost.

PROČITAJTE JOŠ:

Danska

Početkom septembra, Danska je ukinula sve restrikcije, čime je postala prva zemlja u EU koja se vratila u “normalnost”. Zahvaljujući visokoj stopi vakcinacije, vlasti ove države odlučile su da kovid-19 više ne označava kao „društveno kritičnu zaraznu bolest“.

Mere su ukidane postepeno, a poslednja koja je ukinuta je obaveza da se prilikom ulaska u noćne klubove pokazuje dokaz o vakcinaciji. U Danskoj, zemlji koje je prva u EU uvela kovid pasoše u martu 2021. godine, danas je 75 odsto stanovnika potpuno vakcinisano sa obe doze, a nedeljni prosek novozaraženih je ispod 500.

Norveška

Nakon 561 dan koliko su Norvežani proveli pod merema, vlasti u Oslu odlučile su da je vreme da se ukinu sva ograničenja. Od 25. septembra, više nije potrebno držati socijalnu distancu, a dozvoljeni su i kulturni i sportski događaji bez ograničenja broja prisutnih.

Foto: EPA-EFE/Ole Berg-Rusten

Nekoliko dana ranije Geir Bukholm, direktor Norveškog instituta za javno zdravlje (NIPH), izjavio je da se “koronavirus može klasifikovati kao jedno od nekoliko respiratornih oboljenja sa sezonskim varijacijama poput gripa i prehlade”. Kako je objasnio, ovakav rezultat je posledica uspeha kampanje vakcinacije. U Norveškoj je 67 odsto građana primilo obe doze, a 9,3 odsto prvu dozu.

Vest o ukidanju mera Norvežani su proslavili burno. Ulice, restorani i barovi su bili prepuni, a ispred noćnih klubova zabeleženi su dugi redovi. Policija je primila desetine prijava, među kojima i one za masovne tuče.

Švedska

“Švedski model”, odnosno strategija koju je ova zemlja izabrala u borbi protiv korone, pod lupom je javnosti već mesecima zbog blagih mera i činjenice da nikada nisu uvodili lokdaun.
Početkom septembra švedska vlada i Agencija za javno zdravlje objavili su da od 29. septembra više neće biti ograničenja broja učesnika na javnim okupljanjima, poput koncerata ili utakmica.

Foto:EPA-EFE/Profimedia

Ukidaju se i ograničenja privatnih okupljanja u zatvorenom, na kojima do sada nije moglo biti više od 50 osoba. Možda najviše iznenađuje povlačenje preporuke za rad od kuće, što znači da će mnoga preduzeća, javne i državne ustanove nakon punih godinu i po pozvati zaposlene da se vrate u kancelarije.

Portugal

Iako je u jednoj fazi epidemije Portugal važio za evrpsko žarište, situacija u ovoj zemlji dramatično se promenila. Razlog je visoka stopa vakcinisanih, ali Portugal, za razliku od skandinavskih zemalja nije lako došao do dobrog rezultata. Naprotiv.

Prvobitna strategija vakcinacije, koja je podrzumevala vakcinisanje u domovima zdravlja, nije davala željene rezultate. Vakcinacija je tekla sporo, bolnice su bile pred kolapsom, isporuka vakcina je kasnila, pa je delovalo da se Portugal neće skoro izvući iz kandži korone.

Portugal vakcinacija,
Foto: EPA-EFE/SERGIO AZENHA

U februaru je promenjena strategija, organizacija je poverena viceadmiralu Enriku Eduardu Gouvelji e Melu koji je vakcinaciju premestio u velike sportske objekte.

Sada, Portugal je u situaciji da može da ukine retka ograničenja. Od 1. oktobra više ne važe ograničenja za broj gostiju u kafićima i restoranima, na svadbama i kršenjima, u tržnim centrima, na koncertima i u bioskopima. Barovi i diskoteke su ponovo otvoreni za vakcinisane i osobe sa negativnim testovima na koronavirus.

Prema podacima oksfordske datoteke „Our world in data”, Portugal je uspeo da u potpunosti vakciniše 85, 21 odsto populacije. Tim rezultatom uspeli su da ispune cilj zacrtan pre devet meseci, a postali su i prva zemlja na svetu koja je uspela u tom procentu da vakciniše stanovništvo sa dve doze.

Čile
Čile je naširoko hvaljen zbog uspešne kampanje vakcinacije. Prema poslednjim izveštajima ministarstva zdravlja, skoro 87 odsto Čileanaca je potpuno vakcinisano.

Foto: EPA-EFE/Alberto Valdes

Uprkos pretnji koji predstavlja Delta soj, mere su ukinute, a vlada je najavila ponovno otvaranje zemlje za turizam od 1. oktobra, taman na vreme za letnju sezonu na južnoj hemisferi

„Činjenica da će turisti moći da doću u Čile važan je korak za oporavak“, rekao je podsekretar za turizam Hose Luis Uriarte.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar