„15 godina je bilo potrebno da se utvrdi da je Putin ubio mog muža“

Svet 22. sep. 202111:41 > 11:56
Podeli:
Foto:EPA/YURI KOCHETKOV; Tony Larkin / Shutterstock Editorial / Profimedia; Tolga AKMEN / AFP / Profimedia;

"Bilo je potrebno 15 godina da se konačno utvrdi da je Vladimir Putin ubio mog muža i da se Rusija smatra odgovornom za svoje postupke pred međunarodnim sudom. Nadam se da Sašina smrt i potraga za pravdom nisu bili uzaludni. Ova odluka trebalo bi da bude prekretnica u smirivanju Putina“, reči su kojima je Marina Litvinjenko prokomentarisala jučerašnju presudu Evropski sud za ljudska prava (ECHR) kojom je utvrđeno da je Rusija odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši ruski špijun koji je postao britanski državljanin, umro je 2006. godine u Londonu od trovanja polonijumom, a istraga koja je u Velikoj Britaniji ukazala je da je ubistvo „verovatno odobrio“ ruski predsednik Vladimir Putin.

U presudi objavljenoj u utorak, ECHR utvrdio je da je „van sumnje da su Andrej Lugovoj i Dmitri Kovtun ubili bivšeg oficira KGB-a Aleksandra Litvinjenka“ i da su to učinili dok su „delovali kao agenti tužene države (Rusije prim. aut.)”.

Aleksandar Litvinenko Foto:Tony Larkin / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nalazi suda u skladu su sa nalazima istrage koja je u Velikoj Britaniji vođena od 2015. do 2016. godine po zahtevu Litvinjenkove udovice Marine. I tada je utvrđeno da su bivšeg ruskog špijuna ubila dvojica ruskih agenata, verovatno, po ličnom naređenju Vladimira Putina.

Sud je naložio Rusiji da Marini Litvinjenko isplati 100.000 evra odštete plus 22.500 evra troškova, ali je odbilo njen zahtev za „kaznenu“ odštetu. Udovica otrovanog ruskog špijuna rekla je nakon presude da se nikada nije radilo o novcu, već o postizanju pravde i ličnoj odgovornosti Putina.

Litvinjenko, najpoznatija žrtva polonijuma

Aleksandar Litvinjenko je bio pripadnik tajne službe, disident, bivši potpukovnik KGB-a i kritičar ruskog režima. Otrovan je 1. novembra 2006. godine, dok je ispijao čaj u jednom hotelu u Londonu. U to vreme, radio je za britansku obaveštajnu službu MI6 kao konsultant. Tri nedelje nakon trovanja preminuo u bolnici. Litvinjenko je postao prva poznata žrtva sindroma akutnog zračenja izazvanog polonijumom 210. Ovaj redak i veoma radioaktivan element bez stabilnih izotopa, javlja se u sklopu ruda uranijuma. Kremlj je, očekivano, odbacio presudu kao neutemeljenu.

„Evropska konvencija o ljudskim pravima jedva da ima ovlašćenja ili tehnološke kapacitete da poseduje informacije o tom pitanju. Takve tvrdnje su u najmanju ruku neutemeljene“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ko su optuženi?

Za ubistvo Litvinjenka optuženi su bivši telohranitelji i članovi KGB-a Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun. Kako je utvrđeno tokom istrage u Britaniji, oni su namerno otrovali Litvinjenka stavljajući radioaktivu supstancu polonijum-210 u njegov čaj. Obojica su negirali bilo kakvu umešanost u ubistvo. Britanija je tražila izručenje Lugovoja, međutim Rusija je to odbila, jer ruski ustav zabranjuje izručenje ruskih državljana. To je dovelo do zaoštravanja odnosa između Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Motiv za ubistvo

Litvinjeno je radio za britanske obaveštajce, kritikovao je Federalnu službu bezbednosti (FSB) i Putina, a bio je povezivan i sa drugim disidentima poput Borisa Berezovskog. Sve to su mogući motivi za ubistvo.

Takođe je, piše Skaj njuz, postojala i lični antagonizm između Putin i Litvinjenka. Napetosti datiraju od njihovog jedinog sastanka licem u lice 1998. godine, kada je Putin bio na čelu FSB-a. Litvinjenko se tada zalagao za reformu te službe. Litvinjenko je 2000. godine zatražio azil u Velikoj Britaniji.

Marina Litvinenko Foto:Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

Treći Rus optužen u slučaju Skripalj

Denis Sergejev, državljanin Rusije, označen je juče kao treći osumnjičeni u slučaju trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u 4. marta 2018. godine u engleskom gradu Soslberiju.

Britanski bezbednosni izvori veruju da je Sergejev bio komandant na terenu i stariji agent ruske obaveštajne službe GRU. Takođe, veruje se da je povezan sa drugim tajnim aktivnostima te službe širom Evrope.

I druga dvojica osumnjičenjih u ovom slučaju su ruski državljani Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Obojica su, kako je istraga pokazala, agenti GRU. Rusija je i u ovom slučaju, koji je za posledicu imala diplomatski rat sa Velikom Britanijom, negirala bilo kakvu umešanost.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar