10 otpisanih: Republikanci koji su zabili Trampu nož u leđa

Svet 16. jan. 202108:42
Podeli:
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je za početak procesa opoziva američkog predsednika Donalda Trampa. Iako je bilo očekivano da će demokrati glasati za impičment, pored njih za "da" je glasalo i desetoro republikanaca.

Pročitajte još:

Članovi Predstavničkog doma Kongresa SAD su sa 232 glasa „za“ – od kojih je 10 Trampovih Republikanaca, 197 „protiv“ i pet uzdržanih izglasali početak procesa opoziva predsednika Trampa.

Tramp je prvi predsednik u istoriji Amerike koji je opozvan dva puta. Sada će se suočiti sa postupkom u Senatu, a ako gornji dom potvrdi opoziv nikada više neće moći da se kandiduje, iako je on ranije najavio da bi mogao ponovo da učestvuje u predsedničkoj trci 2024. godine.

Džon Katko

Predstavnik republikanaca u Kongresu SAD Džon Katko je prvi član te stranke koji je saopštio da će glasati za opoziv predsednika Donalda Trampa.

Foto: EPA-EFE/Chip Somodevilla / POOL

Katko je, pošto se pridružio demokratama u nastojanju da izglasanu impičment, prvi iz redova republikanaca koji je podržao tu ideju.

„Ne može se ignorisati činjenica da je predsednik Tramp podstakao nerede koji su se dogodili“, poručio je Katko. Ne pozvati predsednika na odgovornost zbog njegovih dela bilo bi, dodao je Katko, „direktna pretnja budućnosti američke demokratije“.

Liz Čejni

Uticajnu zastupnicu iz redova republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa i predsedavajuću poslaničkim klubom republikanaca u donjem domu, Elizabet Čejni, njene kolege republikanci pozvali su da podnese ostavku zbog toga ššto podržava opoziv predsednika Donalda Trampa.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Ona je jedna od desetoro republikanaca koji su u donjem domu Kongresa glasali za impičment.

Čejnijeva, ćerka nekadašnjeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, izjavila je da je glasanje o opozivu predsednika Trampa pitanje savesti.

Ona je ocenila da do sada „nikada nije bilo veće izdaje predsedničke funkcije i zakletve na američkom Ustavu od strane nekog predsednika SAD“.

Den Njuhaus

Član Republikanske stranke Den Njuhaus je tokom debate o opozivu predsednika Donalda Trampa najavio da će glasati za opoziv jer tvrdi da nema opravdanja za postupke predsednika Trampa.

Foto: EPA-EFE/US HOUSE OF REPRESENTATIVES HANDOUT

„Ostali, među kojima sam i ja, odgovorni smo jer nismo ranije progovorili, pre nego što je predsednik obmanuo i zapalio nasilnu rulju“, rekao je Njuhaus.

On je ocenio da Tramp nije učinio ništa da spreči pobunu na Kapitol hilu i upad u zgradu američkog Kongresa.

Adam Kinzinger

Kongresmen iz Ilinoisa Adam Kinzinger je često kritikovao Trampa i odlučio da se pridruži kolegama koje su glasale za opoziv. On je rekao da je Tramp „ohrabrivao rulju da nasilno upadne u Kapitol kako bi se zaustavilo brojanje elektorskih glasova“.

Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

Entoni Gonzales

Kongresmen Gonzales iz Ohaja rekao je da je proveo dane pokušavajući da pronađe smisao u onome što se dogodilo u Kapitolu, te da je zaključio da je Tramp „učestvovao u organizaciji i podstrekivanju mase koja je napala Kongres SAD u pokušaju da spreči ispunjenje svetih dužnosti članova Kongresa koje su propisane Ustavom“.

Foto:EPA-EFE/GREG NASH / POOL

Džejmi Herera Batler

Kongresmenka Batler iz Vašingtona navela je da će glasati za impičment zato što veruje da je predsednik prekršio zakletvu koju je položio kada je stupio na funkciju.

„Razumem argument da je najbolje ne raspirivati dalje situaicju i otuđiti republikanske glasače, ali i ja sam republikanski glasač. Verujem u naš Ustav, ličnu slobodu, slobodno tržište, humanitarni rad, život, pravdu, mir i ovu izuzetnu zemlju. Uviđam da će mojoj partiji najviše poslužiti ako izabere istinu.“

EPA-EFE/AL DRAGO / POOL

Fred Apton

Kongresmen Fred Apton iz Mičigena objavio je saopštenje u kojem je naveo da će glasati za opoziv predsednika Donalda Trampa zato što on „nije izrazio nimalo žaljenja“ zbog onoga što se dogodilo u Kapitolu.

Foto: EPA-EFE/Anna Moneymaker / POOL

Piter Majer

Kongresmen iz Mičigena Piter Majer izjavio je da je predsednik „izdao i obmanuo milione ljudi tvrdnjama o ‘izbornoj krađi'“, kao i da je tokom napada na Kapitol „odstupio od pozicije lidera u trenutku kada je zemlji to bilo najpotrebnij“.

„Teškog srca, glasaću za impičment predsednika Donalda Trampa“, rekao je Majer.

Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Tom Rajs

Kongresmen Tom Rajs iz Južne Karoline takođe je glasao za opoziv.

„Podržavao sam ovog predsednika u dobru i zlu četiri godine. Vodio sam kampanju za njega i glasao dva puta. Ipak, ovaj ultimativni neuspeh je neoprostiv“, naveo je Rajs.

Foto: EPA-EFE/ALEX EDELMAN

Dejvid Valadao

Kongresmen Valadao iz Kalifornije na Tviteru je posle glasanja u donjem domu Kongresa napisao da je „predsednik Tramp, bez sumnje, bio sila koja je dovela do ovih katastrofalnih događaja“.

Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

BONUS VIDEO

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar