„Гудбаи, Aмерика!“: SAD ga traži zbog upada u Kapitol, a on traži azil u Minsku

Svet 10. nov. 202112:17
Podeli:
Evan Neumann
Evan Neumann Foto:Screenshot/Belarus 1

Evan Nojman (48), čovek koji se nalazi na FBI listi najtraženijih zbog navodnog napada na policiju tokom pobune u američkom kongresu na Kapitolu 6. januara 2021. godine, sada traži azil u Belorusiji, izvesila je državna televizija te bivše SSSR zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

Evan Nojman (48) tražen je u SAD-u zbog optužbi za nasilni ulazak i nerede na teritoriji Kapitol Hila, kao i za napad, pružanje otpora i ometanje sprovođenja zakona tokom građanskih nereda. Nojman negira optužbe kao „neosnovane“.

Nojman je u proleće prodao svoju kuću u Kaliforniji i smatralo se da se preselio u Ukrajinu kako bi izbegao hapšenje, izvestio je ovog leta ABC njuz.

„Sudeći po njegovoj priči, Nojman je isti tip obično Amerikanca čije su radnje spalili aktivisti pokreta ‘Životi Crnaca su važni’, rekao je voditelj tv kanala Belorusija 1, prenosi Moskov tajms.

Nojman je „tražio pravdu i postavljao neprijatna pitanja“ posle američkih izbora 2020. godine, koje je osporio i bivši predsednik SAD-a Donald Tramp, dodao je voditelj, „ali je izgubio skoro sve i sada ga progoni američka vlada“.

Beloruske pogranične vlasti zadržale su Nojmana na granici sa Ukrajinom 15. avgusta, javila je Belorusija 1.

„Ova situacija ne samo da se nikada nije dogodila već je bilo teško zamisliti“, rekao je reporter kanala u segmentu pod naslovom „Zbogom Ameriko“.

U intervjuu, Nojman se prisetio kako je prelazio močvarne šume i sreo divlje svinje i zmije na svom putovanju od Ukrajine do Belorusije. Belorusija 1 je izvestila da je Nojman u martu doputovao iz SAD-a u Italiju, zatim vozom u Švajcarsku i odvezao se u Nemačku i Poljsku pre nego što se nastanio u zapadnoj Ukrajini, gde je iznajmio stan na mesec dana.

Nojman je rekao da je primetio da ga prate ukrajinske bezbednosne službe i to dve nedelje nakon što je došao, što ga je navelo da pređe u susednu Belorusiju i da zatraži azil.

Beloruske imigracione vlasti su odbile da komentarišu slučaj, pozivajući se na poverljivost ličnih podataka, javila je u ponedeljak ruska državna agencija RIA Novosti.

Najmanje troje američkih državljana je do sada u Belorusiji podnelo zahtev za azil 2021. godine, dodaju agencije.

Belorusija je u međuvremenu optužena da je organizvala talas migranata i izbeglica uglavnom sa Bliskog istoka prema granicama EU u znak odmazde zbog sankcije koje im je uvela EU. Beloruski lider Aleksandar Lukašenko je negirao optužbe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar