Foto: EPA-EFE/Attila Kisbenedek / POOL

Fudbaleri Bajerna iz Minhena osvojili su Superkup Evrope pobedom nad Seviljom posle produžetaka - 2:1 (1:1, 1:1). Junak je bio Havi Martines, strelac pobedonosnog gola u 104. minutu.

Ovogodišnje izdanje Superkupa u kojem se sastaju osvajači Lige šampiona i Lige Evrope, bilo je specifično po tome što je UEFA za ovaj susret dozvolila prisustvo navijača.

PROČITAJTE JOŠ

To se dogodilo prvi put posle izbijanja pandemije koronavirusa, na „Puškaš areni“ u Budimpešti.

Nije tu bilo spektakularnih poteza, ili golova za pamćenje, a moćni Bajern opravdao je ulogu favorita posle dodatnih pola sata fudbala.

Sevilja je kao osvajač Lige Evrope probala da se domogne prvog ovosezonskog trofeja protiv osvajača Lige šampiona, ali je pehar otišao mašineriji iz Minhena.

I španski tim je poveo, pomalo neočekivano, već u 12. minutu. David Alaba je oborio povratnika iz Barselone Ivana Rakitića u svom kaznenom prostoru i siguran sa penala bio je Lukas Okampos za 0:1 u Budimpešti.

Bilo je jasno da se Bavarci neće tek tako predati i uspeli su da poravnaju pre kraja poluvremena. Sjajnu akciju i odloženu loptu Levandovskog u mrežu je iz prve prosledio Leon Gorecka za 1:1, koliko je bilo na poluvremenu.

Foto: EPA-EFE/Bernadett Szabo / POOL

Drugo poluvreme počelo je ofanzivom „berbera“, izveli su tri vezana kornera, ali promene rezultata nije bilo. Ipak, nije se dugo čekalo da na semaforu u Budimpešti zasija 2:1, ali gol je poništen – opravdano.

Pavar je prihvatio dugu loptu i pronašao Levandovskog, on je odigrao dupli pas ispred peterca sa Milerom i zatresao mrežu, međutim, Poljak je bio u ofsajdu, za korak, prilikom centaršuta Pavara i ostalo je 1:1 zahvaljujući VAR korekciji. Nemačkom gigantu je u 63. minutu poništen još jedan pogodak, ovaj put bez VAR intervencije, već je Entoni Tejlor bio dovoljno siguran.

Levandovski je u skoku faulirao Eskudera pre nego što je dodao do Liroja Sanea koji je zakucao loptu pod prečku – uzalud. Nedugo zatim trener Sevilje Đulen Lopetegi izveo je i treću izmenu i na teren poslao Nemanju Gudelja, srpskog reprezentativca, umesto Susa.

Foto: EPA-EFE/Laszlo Szirtesi

Iako je osvajač Lige šampiona delovao moćnije, odmornije i opasnije, osvajač Lige Evrope se nekako branio i išlo se ka produžecima na „Puškaš areni“. I, onda, umalo šok u 87. minutu…

Alaba je loše šutirao i otvorio kontru Sevilji u kojoj je El Neziri istrčao i morao bolje, ovako je Nojer odličnom intervencijom sačuvao mrežu i 1:1, pa se otišlo u produžetke.

Bavarci su bili ti koji su prvi pokazivali znake slabosti, El Neziri je opet naterao Nojera da se istakne i uz pomoć stative sačuva egal. I ne samo da je sačuvao nerešeno, već je omogućio Bajernu da u finišu prvog produžetka opet povede. Alaba je šutirao posle kornera, Bono je odbio loptu pravo do Havija Martinesa koji ju je glavom prebacio preko golmana Sevilje za 2:1.

Španski tim je morao da se digne iz nokdauna u drugom produžetku, ali nije imao snage i Bajern je osvojio Superkup Evrope.

SUPERKUP EVROPE

Bajern Minhen – Sevilja 2:1 (1:1, 1:1)

Stadion: Puškaš arena. Gledalaca: oko 10.000. Sudija: Entoni Tejlor (Engleska).

Strelci: Gorecka u 34. i Martines u 104. minutu za Bajern, a Okampson u 13. iz penala za Sevilju.

Bajern: Nojer – Pavar, Ernandes (od 99. Martines), Zile, Alaba (od 112. Boateng) – Gorecka (od 99. Dejvis), Kimih – Sane (od 70. Toliso), Miler, Gnabri – Levandovski.

Sevilja: Bono – Navas, Dijego Karlos, Kounde, Eskudero – Džordan (od 94. Vaskez), Fernando, Rakitić (od 56. Tores) – Suso (od 72 Gudelj), Okampos, De Jong (od 56. El Neziri).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare