Foto: Streljački savez Srbije

Damir Mikec, jedan od najboljih strelaca Srbije, sa puno optimizma otišao je na Olimpijske igre, a za Nova.rs je otkrio šta očekuje u Tokiju.

Do sada je tri puta učestvovao na Olimpijskim igrama, ali ovog puta će biti bitni i rezultati na testovima za koronavirus, ne samo na borilištima.

„Otišao sam na četvrte Olimpijske igre i ove će biti specifične. Do sada su se otkazivale samo zbog Prvog i Drugog svetskog rata. Nadam se da ćemo se prilagoditi, biće potpuno specifično, ništa nalik ovome nismo iskusili. Dobili smo pravila ponašanja, treba da se prouče“, kaže Mikec za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Objasnio je i šta ih je sve sačekalo po dolasku u Tokio.

„Testiramo se pre svakog takmičenja i pre treninga, svi smo morali i da instaliramo aplikaciju pomoću koje će nas pratiti. To je malo jezivo, ali je to samo da se vidi sa kim je bio u kontaku neko ko je pozitivan i svi idu u izolaciju i nema takmičenja. Treba sve pregurati, moramo biti obazrivi da sve prođe kako treba, da zbog jedne ‘gluposti’ sve ne padne u vodu“.

Iskusni strelac nam je otkrio i cilj na Igrama.

„Želim da nadmašim svoj najbolji rezultat, a to je sedmo mesto davne 2008. u Pekingu. U Londonu i Riju nisam stigao do finala, nekada sam bio bliži, nekada dalji, ali iskustvo i to što sam zreliji i pametniji bi valjalo iskoristiti da sada budem što je moguće bolji“.

Mikec je govorio i o tome koliko će psiha igrati veliku ulogu na Olimpijskim igrama.

Foto: OKS

„U svakom sportu će psihička strana biti posebno izražena, ali posebno u našem. Jeste bitna fizička kondicija, ali je 80 odsto psiha“.

Osvrnuo se iskusni olimpijac i na Evropsko prvenstvo koje je pred OI održano u Osijeku, koje je bilo prvo pravo takmičenje posle gotovo 15 meseci.

„Moglo je biti bolje i pored dve srebrne medalje. Raduje što imam gorak utisak, da sam mogao da poboljšam. Četiri discipline, dve medalje, to uopšte nije loše, u pojedinačnom nastupu mi je nedostajao krug za finale, ali to mogu da pripišem 15-mesečnoj pauzi sa velikih takmičenja. Prošlo veliko takmičenje smo imali u februaru 2020, pa evo sad u maju. Osijek je spasao sezonu, srećni smo što smo imali ta dva takmičenja. Jako je teško bilo nastupiti, meni je svaki trening zlatna olimpijska medalja, ali sada to treba uraditi tamo. Lako je to reći i sada na EP to nisam uspeo, kako je išao dan za danom sve je bilo bolje i bolje, što je dobar znak. Sa Zoranom Arunović sam u miksu uzeo srebro, nastavili smo niz osvajanja medalja na EP i jako smo ponosni. Uzeo sam medalju i u disciplini koja je do Rija bila olimpijska, meni za dušu“, završio je Mikec za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram