Surfovanje; Foto: EPA-EFE/Kiko Delgado

Olimpijske igre u Tokiju doneće gledaocima kraj malih ekrana priliku da se možda i po prvi put susretnu sa nekim veoma zanimljivim sportovima.

PROČITAJTE JOŠ

Kroz istoriju Olimpijskih igara prošao je veliki broj iz ove perspektive čudnih sportova, poput nadvlačenja kanapom i gađanja živih golubova. Njihovo vreme je prošlo, ali će ljubitelji sporta i u Tokiju moći da isprate neke od za naše prostore najneobičnijih sportova.

Skejtbording

Kada se priča o voženju skejta, retko kome će pasti napamet da bi upravo ta veština jednog dana mogla da donese zlatnu medalju sa Olimpijskih igara. Ova disciplina je uvrštena u olimpijski program po prvi put, a takmičenje će biti podeljeno u dva dela – park i uličnu vožnju u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Datumi kada će biti održana takmičenja su 25. i 26. jul, za kad su zakazane ulične vožnje, odnosno 4. i 5. avgust, kada će biti održano takmičenje u parku.

Surfovanje

Još jedan od sportova koji će u Tokiju doživeti debi. Surfovanje će na taj način dobiti priliku da sa svojim načinom funkcionisanja znatno bliže upozna i širu publiku. Za olimpijsko zlato će se boriti po 20 muškaraca i žena na plaži Šidašita udaljenoj oko 65 kilometara od Tokija, a termini kada će biti održano zavise i od vremenskih uslova. Ipak, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, takmičenje u surfovanju će biti održano između 25. jula i 1. avgusta, i to u trajanju od četiri dana.

Moderni pentatlon

Kombinacija pet različitih disciplina – pucanje iz puške, mačevanje, plivanje, preponsko jahanje i trčanje – već godinama unazad predstavlja jedan od najneobičnijih sportova, ali ujedno i najzabavnijih za gledanje na Olimpijskim igrama, s obzirom na to da pruža zaista retku mogućnost širom auditorijumu da uživa u majstorijama. Takmičenje u pentatlonu će biti održano od 5. do 7. avgusta.

Bejzbol

Ekipni sport koji spada među najpopularnije u SAD, bejzbol je dočekao da se nađe na olimpijskom programu po prvi, a gotovo izvesno i poslednji put, jer ga nema na spisku sportova za 2024. godinu. Za olimpijsko zlato će se nadmetati Japan, Meksiko, Dominikanska Republika, Izrael, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države. Selekcija SAD je veliki favorit, a prvi meč je zakazan za 28. jul, dok će meč za zlato biti održan 7. avgusta.

Softbol

Isto kao i bejzbol, ni softbol se neće vratiti kroz tri godine, ali će ostati upisano da je takmičenje na Olimpijskikm igrama u Tokiju otvorio upravo ovaj sport. Od 21. do 26. jula biće održana grupna faza u kojoj će učestvovati Australija, Kanada, Italija, Japan, Meksiko i SAD. Dve najbolje ekipe iz grupne faze će otići u borbu za zlatom dok će treća i četvrta odigrati meč za bronzanu medalju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram