EPA-EFE/YOAN VALAT

Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte u blogu Nova.rs

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Rolan Garosa, pošto je savladao Karena Hačanova sa 3:1, po setovima 4:6, 7:6 (0), 6:2, 6:4.

Meč je trajao tri sata i 43 minuta, a Đoković će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Karlos Alkaraz – Stefanos Cicipas.

PROČITAJTE JOŠ:

Novaka je sa tribina bodrio i Goran Đoković, ali i veliki broj srpskih navijača, koji su bili glasni tokom meča.

Srpski teniser je ovom pobedom nadmašio svoj prošlogodišnji učinak iz Pariza, pošto je tada ispao od Rafaela Nadala u četvrtfinalu sa 3:1.

Usporen prvi set i veliki broj grešaka napravili su problem i zaostatak Đokoviću, ali se ceo meč preokrenuo u taj-brejku drugog seta. Od tada se Novak rastrčao i razmahao, lako je uzeo treći deo igre, a Rus je imao snage i hrabrosti da odgovori u četvrtom setu, ali mu spasa od Novakovih vinera i „bombi“, ali i elegatnih drop-šotova nije bilo.

Novak u Parizu juri 23. grend slem titulu, kojom bi prestigao Nadala i postao jedinstven u teniskoj istoriji po tom parametru.

Oba tenisera su sigurno servirala na početku meča, brzo se došlo do 2:2, a onda je Novak zakazao.

Imao je Rus dve vezane brejk lopte na Novakov servis, ali je Đoković prvu spasao nakon izvanrednog poena i forhenda koji je u poslednjem trenutku završio na liniji. Kod druge je igran dug poen, ali je Rus poklekao u razmeni. Novak je dobio poen na mreži, ali je Hačanov vinerom produžio gem. Imao je Rus opet brejk loptu i smeč na mreži, ali je on otišao u aut. Novak je ubrzo spasao i četvrtu brejk loptu u gemu, ali se suočio i sa petom. Kod nje nije bilo spasa, jer je Hačanov perfektnim riternom i efektnim vinerom došao do brejka.

Foto: Nova.rs

Tražio je Novak pomoć i savete i od Gorana Ivaniševića i njegovih saradnika, ali mu to u nastavku seta nije pomoglo.

Brzo je Rus potvrdio brejk, a Novak je održao priključak i smanji na 3:4. Još jednom je Rus silovito stigao do svog servis gema za 3:5, a onda je ponovo napao i pripretio brejkom.

Pogodio je Novak liniju nakon dobrog servisa i tako spasao prvu set loptu. Vezao je Srbin onda i servis i bekhend za prednost u gemu, a naredni poen se ponavljao. Uzviknut je aut na udarcu Hačanova, ali je sudija sišao i pokazao da je loptica bila dobra. Pogrešio je Novak za novi đus, a Rus je stigao drop-šot i nadigrao Đokovića za drugu set loptu. Pronašao je Srbin servis viner, a onda i sjajnu igru sa kratkim loptama na mreži za 4:5.

Iako su mnogi očekivali pritisak na servisu Hačanova, on je sve odradio u mirnom ritmu, Novak je uzeo tek jedan poen u gemu, a loše je riternirao za kraj prvog seta.

Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Tokom pauze između setova, Hačanov je čudno gledao Đokovića, koji nije imao ni interakciju sa publikom, niti se vidno nervirao zbog izgubljenog seta. Samo je uzeo kačket i nastavio meč.

Drugi set otvoren je na sličan način kao prvi, a Novaka su jeftine greške koštale da u četvrtom gemu ne zapreti makar sa brejk loptom.

Uz malo muke su obijica došli do 4:4, a Novak nikako nije uspevao da dođe do brejk prilike, iako je više puta dolazio do 30:30 ili đusa.

Dobro je Novak izgradio poen i sačekao grešku rivala za 30:0, a onda je odlično odigrao i na mreži. Pogrešio je Rus u riternu i tako doneo prednost Đokoviću od 5:4.

Činilo se kao da je vreme da Novak napadne servis rivala svim snagama, ali je Hačanov ostao pribran i produžio set. Dobio je Srbin naredni gem sa nulom, ali je nakon dugog gema na razliku Rus izborio taj-brejk. U njemu smo videli dominaciju samo jednog igrača, a to je bio Novak Đoković, koji je sa nulom dobio taj period igre i izjednačio na 1:1 u setovima.

Foto: Nova.rs

Na startu trećeg seta Hačanov je imao 30:0, Novak je dogurao do 30:30, ali je onda poklekao u razmeni. Uspeo je Srbin volejom da stigne do đusa, ali je Hačanov našao dubinu bekhendom, koji je bio nezaustavljiv. Nije se dao Novak, pa je kratkom loptom nadigrao rivala, a onda je sačekao i njegovu grešku za prvu brejk loptu u meču. Hrabro je odigrao Hačanov i Novak je izbacio loptu u aut i to dvaput zaredom. Odužio mu se i Rus za novo izjednačenje. Novi drop-šot doneo je Đokoviću drugu brejk loptu, ali je i kod nje pogrešio. Hačanov je pogodio mrežu, a Novak je uz pomoć vrha mreže došao do brejka.

Tokom gema Novak je bio ljut zbog loših kretnji i položaja tela, dobio je i savet od Ivaniševića, ali je najbitnije bilo da na semaforu stoji 1:0 u trećem setu.

Brzo je stigla i potvrda brejka sa Novakove strane, a onda je bio blizu i novog oduzimanja servisa rivalu.

Opet je vrh mrežice pomogao Novaku da dođe do 15:30. Hačanov je upisao novi viner za 30:30, a onda još jedan neverovatan za gem loptu. Novak mu je na tom potezu aplaudirao. Đoković je produžio gem, ali je Hačanov došao do novog vinera iz forhenda i onda zatvorio gem – 2:1.

Foto: Nova.rs

Nakon toga videli smo tri gema osvojena sa nulom za servere, a Novak je povećao prednost na 4:2 nakon sjajnih udaraca i povika „Ajmo, Nole, mačko“ sa tribina.

Novak je sjajno odigrao na mreži i naterao Hačanova na grešku za 0:15, a onda je došao i do vinera za 0:30. Nije Srbinu prošao lob, ali je ipak stigao do dve vezane brejk lopte. Drop-šotom je Novak izludeo rivala i stigao do duplog brejka u trećem setu – 5:2.

Sjajnim udarcima je uzeo tri naredna poena, a onda moćnim smečom zatvorio set – 6:2.

U četvrtom, ispostaviće se odlučujućem setu, videli smo veliku borbu, a Hačanov je imao veliku šansu da sve dodatno zakomplikuje.

Morao je Rus već na startu da se dobro oznoji, ali je brzo na semaforu stajalo 1:1. Novak je potom stigao do brejka, njegovi udarci su bili neuhvatljivi, a Hačanov je bio vidno frustriran.

PROČITAJTE JOŠ:

Pri rezultatu 2:1 odigran je najbolji gem u meču. Hačanov je u njemu prokockao dve brejk lopte, ali je osvojio jedan neverovatan poen nakon efektnog tvinera. Đoković je uglavnom bio uspešan u razmenama, malo se i svađao sa jednim francuskim navijačem koji mu je nekoliko puta dobacivao, ali taj sukob nije prerastao granice normale. Na kraju gema je Đoković vinerom podigao publiku na noge, a onda je vrhunskim drop-šotom došao do 3:1.

Lako je Rus smanjio na 3:2, ali je Novak pobegao na 4:2 očas posla. Moćni servisi doneli su Hačanovu 4:3, a onda je Novak podsetio na promašaje i duple servis greške, te je prepustio brejk rivalu.

Kada su svi mislili da će se situacija zakuvati, Novak je pokazao da je mentalna gromada. Napravio je brejk sa nulom i dobio priliku da servira za set. Nju nije prokockao, te je sa osam uzastopnih poena zatvorio meč i lansirao sebe u polufinale.

Đoković - Hačanov 4:6, 7:6, 6:2, 6:4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar