Novak Đoković ATP Rim
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Novak Đoković savladao je Stefanosa Cicipasa sa 4:6, 7:5, 7:5 u četvrtfinalu turnira u Rimu u meču koji je završen gotovo 24 sata nakon početka.

PROČITAJTE JOŠ

Novak će morati opet na teren već u subotu od 18.30 kada je zakazano polufinale. Srbin će imati manje od šest sati da se oporavi i pripremi za novi epski spektakl ovog puta protiv Lorenca Sonega koji je srušio Andreja Rubljova 3:6, 6:4, 6:3.

Tokom petka je meč dva puta prekinut zbog kiše. Prvi prekid je trajao tri sata, a nakon povratka je odigrano tek nekoliko gemova.

Cicipas je vodio sa 6:4, 2:1 kada je meč i zvanično pomeren za subotu.

Grk je imao brejk prednosti, a Novak je od šest brejk lopti iskrostio samo jednu.

Srpski teniser vodi sa 4:2 u međusobnom skoru, a oba puta je Grk slavio na betonu.

Po povratku na teren u subotu, Novak se isprva mučio, a onda je uspeo da napravi dva brejka i da preokrene rezultat. Osvojio je drugi set nakon velike borbe sa 7:5 i burno je to proslavio sa publikom.

Treći set je tek bio spektakl za sebe. Uspeo je Cicipas da napravi brejk za 5:4, a onda je servirao za set. U tom momentu je Novak pokazao zbog čega je i dalje najbolji teniser sveta, te je ekspresno napravio brejk za 5:5.

Nakon toga je sve potvrdio u sledećem gemu za 6:5, iako je Grk imao i brejk loptu u ovom momentu. Ostao je miran Novak na trenutak promenio taktiku, a u poslednjem gemu je brejkom izborio mesto u polufinalu.

Opelka je pobedio prethodno Delbonisa i igraće protiv Rafaela Nadala u polufinalu. Kralj šljake bio je ubedljiv protiv Aleksandra Zvereva.

PROČITAJTE JOŠ

Treći set: Đoković – Cicipas 4:6, 7:5, 7:5

7:5 Kraj! Novak je u polufinalu!

6:5 Novak preživeo nakon malera

Novak je diktirao tempo u ovim poenima, a odlučio je da sada promeni taktiku, te je dva puta izašao agresivno na mrežu. Prošao je oba puta jer je to zbnilo Grka koji je očekivao duge razmene sa osnovne linije.

Ipak, nije uspevao Novak da napravi prednost, a mreža je u jednom poenu bila saveznik Grka.

Drop šot je „izdao“ Novaka kada se lomio meč, pa je loptica završila u mreži. Ipak, u sledećem poenu je spasao brejk loptu izlaskom na mrežu.

5:5 Brejk Novaka!

Poen sezone! Nakon duge razmene i snažnih udaraca Đoković je uspeo da osvoji poen i dođe do dve veoma važne brejk lopte. Prvu nije iskoristio, a čitav stručni štab je brisao dlanove o pantalone koji su se preznojavali od nervoze.

Na kraju je uspeo da napravi brejk posle još jedne vrhunske razmene.

4:5 Ne valja!

Cicipas je uspeo da napravi brejk i sada ga samo četiri poena dele od plasmana u polufinale. Viđeno je nekoliko ludih poena, a Grk je na kraju burno proslavio svaki od poena.

4:4 Cicipas bez mnogo muke

I više je nego evidentno da je Grk izuzetno nervozan, ali je uspeo da dođe do novog gema.

Foto: Printskrin Sport Klub

4:3 Ekspresno!

Deluje da Grk pada polako, dok Đoković pojačava u završnici seta. U jednom trenutku je Novak imao seriju u kojoj je osvojio 11 od 13 poena, a Cicipas nije mogao da pronađe način da probije Novaka kao da je u pitanju zid.

3:3 Nema predaje, Novak napravio brejk

Novak ne odustaje, uspeo je nakon dugih razmena da napravi prednost u odnosu na Cicipasa. Iskoristo je drugu brejk loptu.

2:3 Brutalni gem, pa kiseli osmeh Novaka

Đoković deluje umornije od rivala – Cicipas ima znatno bolji govor tela u ovim momentima. Ipak, Novak je uspeo da spasi tri brejk lopte, a poslednji poen je bio posebno spektakularan. Novak je odigrao drop šot, nakon kog je Cicipas gledao u pravcu Srbina i kao da se pitao „Kako si to uradio?“.

Ipak, to Grka nije omelo da nastavi sa vrhnuskim potezima, pa je već nakon sledećeg poena stigao i do četvrte brejk lopte.

Nakon jednog servisa Novaka usledila je korekcija Aureli Turt, koja je Novaku sudila i kada je izbačen sa US Opena. Ona je pokazala da je servis bio dobar, pa je Novaku upisan as.

Nakon serije brejk lopti Cicipasa, pa i gem lopti Novaka uspeo je Srbin da smanji na 3:2. Nakon što je Grk poslao loptu u aut, Đoković se samo kiselo osmehnuo.

Foto: Printskrin Sport Klub

1:3 Izvukao se Cicipas

Uspeo je da spasi dve brejk lopte protiv Novaka i tako nakon mnogo, mnogo muke osvoji gem. Znatno su duži gemovi kada servira Cicipas, ali Grk nekako uvek uspeva da se izvuče. Sa druge strane, ima dobar procenat realizacije brejk lopti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

1:2 Brejk Cicipasa

Novak nikako ne uspeva da potpuno slomi otpor Grka. Štaviše podigao je nivo igre Cicipas u trećem setu, pa je brzo napravio i brejk. Nervozan nakon svega odlučio je da reket zakuca u reklamu, a onda ga je pokupio.

Foto: Printskrin Sport Klub

Drugi set: Đoković – Cicipas 4:6, 7:5

7:5 Tako je!

Novak je uspeo da preokrene, iako je imao brejk zaostatka i tako osvoji set za izjednačenje. Imao je tri set lopte, ali nijednu nije uspeo da iskoristi. Tek je četvrtu pretvorio u osvojeni set! Čeka nas paklena borba u trećem setu.

6:5 Novak „prošetao“ Cicipasa

Đoković je servisima pravio prednost, stigao je lako do 40:0, a nakon jednog poena Grka, uspeo je da završi posao.

Vršio je Novak ogroman pritisak na rivala u završnom delu seta.

5:5 Cicipas sve nervozniji

Novak kažnjava svaku, pa i najmanju grešku Cicipasa. Uloge su se nakon pauze potpuno promenile, pa sada Đoković diktira tempo.

Cicipas je postao nesiguran u neke udarce, pa i servisom više ne pravi razliku kao ranije. Ipak, Đoković nastavlja da pravi neke „jeftine“ greške.

5:4 Novak spasao tri brejk lopte!

Nakon velikog pražnjenja u prethodnom gemu, Novak je imao mnogo problema u ovom. Imao je Cicipas dve brejk lopte i po prvi put nije uspeo da ih iskoristi! Prvi put je Novak sjajno izgradio poen, a onda probio Grka na mreži, a drugi put je asom doneo izjednačenje.

Došao je Cicipas i do treće brejk lopte, a onda je Đoković uspeo da spasi i nju. Nakon toga je bučno proslavio poen.

Foto: Printskrin Sport Klub

4:4 Novak pravi brejk!

Novak je sa nekoliko vrhunskih forhenda stigao do 40:0, a onda je Cicipas proigrao. Drugi servis Grka je bio precizan, ali i prilično hrabar za 40:30. Usledio je forhend koji je Đoković lansirao u aut, ali je dobio još jednu brejk loptu nakon što je Cicipas poslao loptu duboko iza osnovne linije.

Ipak, usledilo je novo izjednačenje. Gem je trajao duže od devet minuta i bio je to jedan od onih koji odlučuju ishod meča. Novak je u ovom gemu imao čak pet brejk lopti, a iskoristio je tek poslednju.

3:4 Servis na mestu, ali se čeka brejk

Novak je odservirao veoma visoko, pa je Cicipas jednim akrobatskim potezom pokušao da vrati servis. Tu loptu je poslao visoko na tribine, a Novak je stigao do gema bez izgubljenog poena.

Foto: Printskrin Sport Klub

2:4 Cicipas siguran na servisu

Novak deluje veoma sporo, kao da je umoran i da nema snage da dođe do lopti koje obično stiže. Na jedan drop šot udarac Cicipasa nije ni probao da potrči. U jednom momentu je proklizao Cicipas i malo je nedostajalo da se povredi, ali se sjajno snašao i izbegao najgori scenario. Cicipas je mirno odservirao i došao do novog gema.

2:3 Servis služi Novaka

Đoković servira sigurno ove subote, pa Grk nije imao mnogo šansi da napravi novi brejk. Ipak, Srbinu je neophodan brzi brejk kako bi se vratio u igru.

1:3 Cicipas osvaja gem

Famozni prvi gem nakon prekida uspeo je da osvoji Cicipas. U jednom momentu je Novak poslao loptu savršeno na liniju, Cicipas je prestao da igra i bio začuđen kada nije čuo „aut“. Na kraju je ipak uspeo da osvoji gem.

Nakon gotovo 21 sat od kada je meč započeo, nastavilo se sa drugim setom.  U ovom trenutku je u Rimu 19 stepeni, ima dosta sunca, pa su uslovi za igru gotovo savršeni.

Foto: Printskrin Sport Klub

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare