Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Više nema nikakve dileme.

Novak Đoković je u petak stigao u Monte Karlo gde je počeo završne pripreme za sezonu na šljaci i tamo ga je po buđenju dočekala vest – Opet je najbolji teniser sveta.

Za to ovog puta ne može da zahvali samom sebi i rezultatima na terenu (jer nije dobio dozvolu da se takmiči na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju), već Janiku Sineru iz Italije.

#related-news_0

Učenici istog učitelja Rikarda Pjatija, sada imaju još jedan razlog da duže proćaskaju. Siner je savladao Karosa Alkaraza u polufinalu mastersa u Majamiju sa 6:7(4), 6:4, 6:2 i tako po prvi put u karijeri slavio protiv aktuelnog šampiona turnira u Floridi na betonu. Njihov međusobni skor je trenutno 3-3, pa i ne čudi što se smatra da je ovo najveće rivalstvo tenisa u narednih 10 godina.

Bio je ovo prvi meč na kom je Alkaraz ispustio i set od početka turnira u Indijan Velsu, a na njegovu nesreću odmah je ispustio dva. Ova dva tenisera su bila dominantna do polufinala, pa je Siner rivalima dozvolio 23 gema, a Alkaraz 22.

Ovim porazom je Alkaraz izgubio 640 bodova na ATP listi, pa će od ponedeljka i zvanično biti iza Novaka sa 6.780 poena, dok će Srbin ostati na 7.160.

Španski teniser nije uspeo da uđe u red velikana, samo je sedam igrača osvojilo iste godine Indijan Vels i Majami, a najviše od svih je to uradio Đoković – četiri puta ukupno, od toga tri puta zaredom.

Siner je čak šest puta napravio brejk protiv Španca, a zanimljivo da su svi ostali rivali na prethodna dva mastersa to uradili samo četiri puta. Bio je ovo drugi poraz Alkaraza u sezoni nakon što je Kameron Nori slavio u finalu Rio de Žaneira (serija 500).

Italijan je treći igrač koji je stigao do dva i više finala Majamija pre 22. godine, što su pre njega uspeli samo Rafael Nadal i Đoković.

Po drugi put u karijeri je Siner uspeo da preokrene meč nakon što je izgubio prvi set protiv igrača iz Top 5. Upisao je 14 poraza, a i prvi preokret je upisao protiv Alkaraza u Umagu 2022. godine.

BONUS VIDEO Nestvaran poen Đokovića i Medvedeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare