Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake)

Do sada smo uvek slušali odgovor da želi da sačuva telo na najvišem nivou kako bi imao šanse za najveće trofeje. Posle osvajanja Australijan opena ta poruka je bila znatno drugačija.

Novak Đoković je podigao 22. grend slem pehar i tako pokazao da je i dalje najbolji teniser sveta. Osvojio je poslednja dva grend slema na kojima se takmičio i jasno stavio do znanja da želi da nastavi dominaciju.

Da sada na penziju utiču i drugi faktori osim stanja u kom se nalazi telo poručio je između redova za Nova.rs tokom Lejver kupa septembra prošle godine.

„Video sam da je neko napisao da smo Rafael Nadal i ja bili potreseni ne samo zbog Rodžera Federera i što on napušta tenis, već i što smo sebe stavili u tu situaciju – to jeste istina. Baš sam se poistovetio sa njim, saosećao sam se, jer i Rafa i ja znamo da nam je bliži kraj nego što je početak“, rekao je tada Đoković.

PROČITAJTE JOŠ

Otkrio je srpski šampion i koji to trenutak ga je posebno dirnuo tokom velike proslave odlaska Federera u penziju.

„Ono što je mene emotivno stvarno potreslo je bilo kada sam video njegovu decu koja su plakala zajedno sa njim, čitava njegova porodica. Bio je to jedinstven osećaj i zahvalan sam što sam bio tu“.

Tek posle trijumfa u Melburnu je verbalizovao od čega će zavisiti njegov kraj karijere.

„Motivisan sam da osvojim što više grend slem turnirima, ovi trofeji su mi bez dileme najveća motivacija zbog kojih se takmičim. Ne volim da se poredim sa drugima, ali sam privilegovan da sam u diskusiji za najboljeg tenisera svih vremena, to mi laska. Kada se osećam dobro, znam da imam šansu da osvojim svaki grend slem protiv svakog na svakoj podlozi, ništa mi nije dato zdravo za gotovo“, rekao je Đoković nakon velikog finala.

Usledila je rečenica o penziji koja se po prvi put razlikovala od onih izjava koje je davao poslednjih godina. Sada, ipak, ne zavisi sve isključivo od zdravlja.

„Ne znam koliko ću još igrati, ali zavisi od mnogo stvari, ne samo od mog tela“, ključna je rečenica nakon osvajanja nove, 10. titule Australijan opena.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara)

Otuda deluje još čudnije što je pre finala rekao da ovaj meč gleda kao „zlatnu priliku da možda igra i poslednje grend slem finale u karijeri, iako se nada i veruje da će ih biti još“. Kao da je taj pritisak pod kojim se nalazi kako u Srbiji, tako i inostranstvu pomalo uzeo danak.

Naravno, ovo bi trebalo uzeti sa malom rezervom, jer je poznato kakvo je emotivno pražnjenje usledilo kada je osvojio 22. grend slem. Suze su pokazale koliko mu je ovo značilo, a tek kada opet bude hladne glave i kada se opet probudi neutoljiva glad za trofejima znaće da li je spreman na dalje žrtve (ili izbore) da bi pomerao granice tenisa.

Upravo je govorio i o tome šta je za njega posebno bitno uz stanje tela da bi nastavio da se bori za najveće trofeje.

„Izuzetno je bitno za mene da imam podršku i ljubav meni bliskih, sposobnost da napravim balans sa privatnim životom, da imam mentalnu čistoću, želju da nastavim da jurim trofeje. Naravno 35 nije 25 iako želim da verujem da jeste, ali verujem da imam još stvari pred sobom“, poručio je Đoković.

PROČITAJTE JOŠ

U životu profesionalnog tenisera nije moguće voditi porodicu na svaki turnir, iako je olakšavajuća okolnost da to mogu da učine za većinu turnira. Rodžer Federer je praktično uveo vođenje porodice tokom teniske sezone na turnire, a Đoković je to neretko radio.

Ipak, nema nikakve sumnje da oseća nostalgiju za Srbijom i da bi voleo češće da bude u zemlji. Uostalom, već 20 godina traje njegova karijera na najvišem nivou. Već dve decenije putuje sa kontinenta na kontintent 11 meseci godišnje.

Goran Ivanišević je poručio da Đoković na ovom nivou može da igra još dve ili tri sezone, a teško da će se Novak povući pre Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu.

Ipak, ukoliko tu bude osvojio toliko željeno zlato, možda na vrhu liste prioriteta ne bude tenis i potera za rekordima.

BONUS VIDEO Đoković nakon osvajanja Melburna: Ovo je moja najveća pobeda u karijeri

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare