Novak Đoković i Goran Ivanišević
Novak Đoković i Goran Ivanišević; Foto: EPA-EFE/KELLY DEFINA / POOL

Hvala Bogu što u sledećih mesec dana, jedinih 30 dana kada zapravo nema tenisa, nećemo prolaziti kroz stres da li će Novak Đoković moći ili neće da nastupa u Australiji. Dobro je i što će sam moći da planira sezonu, koju je odlučio da otvori nešto drugačije nego prethodnih godina.

Voleo je Đoković tokom godina da počinje sezonu u Dohi. Uslovi u Kataru su izuzetno slični onima u Australiji zbog izuzetne vlažnosti vazduha, ogromnih temperatura i sunca koje je toliko jako da imate osećaj da vam neko zaista štipa kožu.

Tokom godina je menjao plan manje ili više, pa je igrao i ATP kup. Čitava Srbija se budila da gleda kako srpski teniseri osvajaju prvo, istorijsko izdanje ovog turnira koji je u međuvremenu arhiviran ili bolje rečeno sintetizovan, prerađen tako da i WTA ima svoje parče kolača. ATP kup je postao Junajted kup i ako vam je to promaklo tamo neće biti Srbije. Poslednja dva mesta su zauzeli Bugarska i Kazahstan. Nisu to baš teniske velesile na koje smo navikli, ali to je već neka druga priča…

PROČITAJTE JOŠ

Kada ste vrhunski teniser želite da imate okvirni plan za barem tri do šest meseci unapred. Naravno, sve je podložno promenama u zavisnosti od rezultata na turnirima. Kada ste Novak Đoković, pa, čak i profesionalci deluju kao amateri… Sve je isplanirano do poslednjeg detalja, a verovatno i jedan običan razgovor treba zakazati mesecima unapred.

Plan je toliko popunjen da nema mnogo mogućnosti za manevar, a utoliko je teže kada ne možete ni da planirate unapred zbog ovih ili onih razloga.

Sada je Đoković dobio luksuz koji nije imao prethodne godine, da može na miru da isplanira prva dva meseca. Još uvek je neizvesno da li će do marta biti popuštene mere u Sjedinjenim Američkim Državama kada su na programu turniri u Indijan Velsu i Majamiju. Naime, političari pozivaju ljude da se vakcinišu još jednom, a po nekim informacijama se do sredine marta neće menjati mere. Ipak, to je problem za drugu priču.

Gde zapravo Novak počinje sezonu? Ovog puta se odlučio na znatno kraći odmor nego prethodnih godina. Iako je sezonu zvanično završio trijumfom na Završnom mastersu u Torinu, očekuje se da igra Svetsku tenisku ligu, jednu od najskupljih egzibicija planete, u Dubaiju od 19. do 24. decembra.

Foto: EPA-EFE/KELLY DEFINA

To praktično znači da će za Svetog Nikolu biti u Dubaiju, ali će dan pre toga biti u Dohi gde će gledati finale Svetskog prvenstva u fudbalu.

Praktično će pravi odmor između dve sezone biti tek nešto više od 10 dana, jer sezonu počinje u Adelejdu.

To znači i da će moći da počne sezonu već 3. januara, kada je prvi dan turnira koji traje šest dana.

Srpski teniser je izabrao ovaj turnir pre Junajted kupa, a jedan od razloga bi mogla da bude borba za prvo mesto ATP liste.

Želi Đoković da bude i najstariji broj 1 u istoriji, ali i da odmah na početku sezone „namesti stvari na svoje mesto“. Ukoliko bude osvojio Adelejd, Đoković će stići do novih 250 ATP bodova, pa bi titulom na Australijan openu od 16. do 29. januara stigao i do još 2.000 bodova. To praktično znači da bi zauzeo prvo mesto na vrhu liste u slučaju da Karlos Alkaraz ne stigne do četvrtfinala.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Prošle godine je mladog Španca u pet setova uspeo da zaustavi Mateo Beretini u trećoj rundi.

U ovom trentuku je razlika između Đokovića i Alkaraza tačno 2.000 bodova (4.820 naspram 6.820), pa bi Novak ukoliko otvori sezonu sa dve titule mogao da stigne i do prvog mesta na planeti. Naravno, u slučaju da se poklope i neki drugi rezultati.

Đoković želi da postane i najstariji broj 1 što bi bio još jedan pokazatelj da je pronašao barem sportski eliksir večite mladosti. Za sada je rekorder Federer koji je to uradio sa 36 godina i 10 meseci.

Turnir u Adelejdu se tokom godina nalazio na staklenim nogama. Gašen je, pa ponovo pokretan, pa tako zvanično ovaj aktuelni ima tek tri godine (prošle godine smo imali i Adelejd 2). Na njemu Đoković nije igrao nijednom, iako je trebalo da igra još 2020. godine. Tada se povukao.

Ipak, stariji ljubitelji tenisa se dobro sećaju da je Đoković upravo u ovom australijskom gradu podigao treću titulu u karijeri. Bio je to „Next Generation“ turnir, a srpski teniser je najpre bio prvi u grupi sa Janom Hajekom i Alunom Džonsom, onda je srušio Pola Goldstajna, pa Joakima Johansena i na kraju Krisa Gućionea.

Možda su to nepoznata imena danas, ali su tada i oni bili veliki talenti kao srpski as. Na turniru su igrali i Rišar Gaske, Huan Martin del Potro, Lejton Hjuit, Dominik Hrbati, Arno Klemon, Žil Simon, Radek Štepanek…

Ko i dalje igra tenis? Gaske i Đoković. Srbin napada vrh ATP liste, a Gaske je trenutno 70. na planeti. To dovoljno govori o tome koliko je gotovo kompjuterski proračunat Đoković kada brine o sopstvenoj karijeri i dovoljno objašnjava koliko će mu značiti što sada ponovo može da planira.

Ta 2023. godina će potencijalno biti ostati poznata kao „Povratak kralja“.

BONUS VIDEO Neverovatan poen, pa as za Đokovićevu pobedu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar