Foto: David Oller / Zuma Press / Profimedia

Slom pompeznog projekta.

Pompezno je Đerar Pike krenuo u porjekat stvaranja novog i modernijeg Dejvis kupa u tenisu koji je trebalo da donese revoluciju i napredak u takmičenu, ali se završilo fijaskom i potpuno neslavno.

Međunarodna teniska federacija (ITF) raskinula je ugovor sa investicionom grupom „Kosmos“, koja je bila zadužena za organizaciju Dejvis kupa, saopšteno je večeras.

„ITF je odlučila je povrati kontrolu nad organizacijom Dejvis kupa i da prekine partnerstvo sa „Kosmosom“, koje započeto 2018. godine, istakao je u saopštenju ITF.

Ugovor je prvobitno bio potpisan na 25 godina, a njegova vrednost iznosila je oko tri milijarde dolara.

PROČITAJTE JOŠ

Investiciona grupa „Kosmos“, čiji je osnivač bivši španski fudbalski reprezentativac Đerar Pike, ponudila je 2019. godine revidiranu formulu za Dejvis kup, koji je timsko takmičenje staro više od jednog veka.

ITF je obezbedio da se finansijski nepredveđeni slučajevi pokriju pa će se završnica ove godine održati prema planu, ali niko ne zna kakva je dalja sudbina.

Ideja o novom Dejvis kupu i nije bila toliko loša.

Zgunut kalendar turnira često je proutrokovao da najbolji igrači propuštaju ove mečeve pa su ekipe poput Srbije loja u velikpj meri zavisi od Đokovića igrali značajno oslabljeni.

Novak se pominjao i kao partnet Pikea kada je priča pokrenuta, ali je srpski teniser to demantovao uz konstataciju da je promena formata odlična stvar.

„Svi želimo da igramo za svoju zemlju, ali sam poslednjih 10 godina govorio da sadašnji format nije dobar. Uvek sam bio iskren. Dokaz da sam u pravu je taj što su najbolji teniseri sve ređe igrali. Igrao sam godinama u Dejvis kupu, čak i nakon što sam igrao u završnim fazama grend slemova… I svaki put sam se pitao da li je to razumno. Promena formata je odluka koju su mnogi dugo čekali“.

Miomir Kecmanović
Miomir Kecmanović; Foto: EPA-EFE/Kai Forsterling

Mnogi su sa ruge strane bili protiv ove ideje jer se na taj način izgubila draž igranja i osvajanja pehara šred domaćim navijačima.

Mnoge zemlje nemaju dovoljno kvalitetne turnire i priliku da gledaju najbolje tenisere čak ni svoje zemlje, a Dejvis kup je doniso šansu da se vide neki od najboljih igrača svake godine.

Činjenivca da je problem sa kalendarom to počeo da remeti bila je i zvezda vodilja uz ubeđenje da je moguće ostvariti i veći profit i privući veću gledanost i navijače.

Projekat je doživeo fijasko jer je publike bilo malo, a svi mečevi igrani su u prvom izdanju 2019. godine u Španiji.

Usleio je problem sa pandemijom, a zatim i pokušaj iz prole godine da se uključe i drugi gradovi domaćini pre završnice u Malagi, ali pomaka nije bilo ni u interesovanju ni u preko potrebnom provlačneju najvećih imena.

Danijel Evans, teniser iz Velike Britanije rekao je da bi više volio povratak na stari format, ali je dodao da su stavovi mlađih igrača važniji.

„Čuo sam ljude kako kažu da žele da osvoje Dejvis kup i želeli su da to bude stari format sa mečevima kod kuće i u gostima – a to je vrhunski igrač za koga sam čuo da to govori“, rekao je on.

Angažman Đerara Pikea u tenisu se sada bliži kraju, ali Kosmos će i dalje biti prisutan u sportu. Upravo je ove nedelje dodala Elinu Svitolinu, Andreja Rubljova i Bornu Ćorića na spisak igrača koji uključuje i Dominika Tima.

Gde ovo ostavlja budući oblik Dejvis kupa? Oni koji su oduševljeni vestima i koji očekuju promenu formata, verovatno će biti razočarani – barem kratkoročno.

Foto: EPA-EFE/Kai Forsterling

Čini se da je ITF uglavnom zadovoljan takmičenjem koje počinje kvalifikacionom rundom u februaru, i koje daje šansu za četiri grada da budu domaćini grupne faze u septembru, a zatim se završava u nokaut rundi u novembru.

Na kraju smo došli do tačke u kojoj novi format nije uspeo da nadomesti nedostatke starog i tako se našao na ničijoj zemlji.

Takmičenje koje postoji od 1900 godine i ima veću tradiciju od svih grend sleova bilo je jedinstveno po tome što je u infividualnom psortu donosilo priliku da se za igrače navija kao deo nacionalnih timova i zbog toga je bilo nepredvidivo jer je mnogima taj naboj bio dodatno gorivo koje je donosilo brojna iznenađenja.

Ovako, deluje da će se kako vreme bude dmicalo svesti na nivo egzibiionog turnira bez prave takmičarske draži.

BONUS VIDEO Nova.rs ispred hotela u kome je Novak bio „zarobljen“ 2022. godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar