Ema Radukanu
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Nije lako postati grend slem šampionka, ali je teško konstantno biti u vrhu

Britanska teniserka Ema Radukanu prošle sezone napravila je jednu od najlepših bajki u tenisu, pošto je sa 18 godina uspela da osvoji US Open.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako to niko tada nije očekivao, tinejdžerka je sa lakoćom nanizala sedam pobeda i to bez izgubljenog seta, a trofej US Opena očas posla se našao u njenim vitrinama.

Svetla velike scene brzo su je obasjala, a prema njenim rečima samo je htela da kupi nove slušalice, pošto je prethodne izgubila tokom kvalifikacija za poslednji grend slem u sezoni.

„Mislila sam ‘Znate šta, ako pobediš na ovom meču moći ćeš sebi da kupiš par slušalica i to je postala aktuelna šala“, rekla je uz osmeh ova devojka.

Pre US Opena 2021. godine, Radukanu je od tenisa zaradila „samo“ 303.376 dolara, a nakon 10 vezanih pobeda napunila je džep sa 2,5 miliona dolara.

„Apsolutno ne osećam nikakav pritisak. Imam samo 18 godina. Samo želim da se okušam u svemu što mi dođe na put. Tako sam pristupila svakom meču u SAD. To mi je donelo trofej, pa mislim da ne treba da menjam ništa“, iskreno je poručila Britanka.

PROČITAJTE JOŠ:

Skok za više od 120 mesta na WTA listi doneo joj je veliku slavu, a najbolji rang do sada u karijeri imala je sredinom tekuće godine kada je ušla u Top 10.

Ipak, kako to obično biva sa mladim, još uvek „zelenim“ sportstkinjama, i Radukanu je brzo „potonula“, jer je pritisak na njenim leđima od septembra prošle godine pa sve do sada bio izuzetno težak i veliki.

Odmah nakon US Opena prošle sezone usledio je Masters u Indijan Velsu, gde je Radukanu ispala već u prvoj rundi. U Australiji na startu 2022. dogurala je tek do drugog kola, a sve do samog kraja aprila imala je skor 3-6.

Ni na turnirima koji su sledili nije uspela da se „podigne“, pa je ispadala uglavnom pre četvrtfinala. Loš niz se nastavio i na Vimbldonu, gde je odigrala samo dva meča, a vrhunac neuspeha bilo je ispadanje na startu US Opena.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Prednost za Radukanu u svemu ovome bila je ta što nije branila veliki broj bodova sve do Njujorka, gde je izgubila čak 2.000 poena.

„Jako sam tužna što odlazim odavde. Ovo je verovatno moj omiljeni turnir. Ali takođe sam i srećna jer je sve bilo čisto. Pašću dosta na WTA listi i moram da se popnem nazad. Meta je skinuta sa mojih leđa. Imam drugu šansu da se ispuzim gore“, rekla je Radukanu posle ispadanje u Njujorku.

Tokom godinu dana konstantno smo se susretali sa naslovima „Radukanu razočarala“, „Šampionka US Opena ponovo ispala“ i njima sličnim, a sada se svi nadaju da će tinejdžerka sa manje pritiska pristupiti narednim izazovima. Pitanje je samo sa kojim timom oko sebe će to pokušati da uradi.

Radukanu je nedugo nakon titule na US Openu otpustila trenera Endrjua Ričardsona, sa kojim je tada sarađivala svega tri meseca. Kratkoročna saradnja donela je veliki rezultat, te za sada jedinu titulu u njenoj karijeri, ali to nije bilo dovoljno da Radukanu promeni svoju odluku.

(AP Photo/Aaron Doster)

Ričardson je na trenerskoj poziciji nasledio Najdžela Sirsa, koji jeste mnogo zvučnije tenisko ime, ali ni on nije dobio dugoročno poverenje Britanke. Nakon toga usledila je saradnja sa Torbenom Belcom, ali se i sa njim rastala već u aprilu ove godine.

Neko vreme nakon toga nije imala stalnu saradnju ni sa jednim trenerom, a onda se pojavio Dmitrij Tursunov, koji je za Radukanu bio četvrti trener u poslednjih 15 meseci. Ni sa njim Ema nije uspela da se „oporavi“ od loših rezultata, pa je usledio brzi rastanak. Skor sa Tursunovim bio joj je 8-7, što svakako nije za pohvalu.

„Nismo se dogovorili oko uslova i bilo je nekih crvenih zastava koje nisu mogle biti ignorisane. Ona je verovatno dvoipogodišnji projekat. Njena igra je veoma sirova. Biće potrebno neko vreme, ali kao što sam rekao njoj i skoro svakome u njenom timu mislim da joj treba jedan glas i da pokuša tako da radi jedno vreme“, naveo je Tursunov.

Bivši ruski teniser je imao i reči hvale za Radukanu, koja povrh svega naporno radi.

„Mogao sam da ostanem, mogao sam da pristanem na sve što je njen tim predložio, ali sam duboko u sebi znao da to nije prava stvar. Ona je apsolutno sjajna, vredan je radnik i ne misli i ne ponaša se kao da je superzvezda. Gladna je napretka i opsednuta je tenisom, to je prilično retka kombinacija. Zaista sam voleo da radim sa njom, zaista sam želeo da uspe. To je bila vrlo teška odluka da odem od igrača koga volim i poštujem. Mislio sam da će to biti zanimljiv projekat, zaista sam se nadao da ćemo pronaći rešenje da nastavimo, ali na kraju se nismo dogovorili oko uslova i morao sam da odem“.

(AP Photo/Frank Franklin II)

Tokom saradnje sa Tursunovim, Radukanu je bila i meta engleske štampe, zbog toga što je usred rata u Ukrajini angažovala ruskog trenera. Strani mediji su vršili pritisak na mladu teniserku da otpusti Rusa, a ona to nije uradila odmah, te još uvek nije poznato da li su sva ta događanja uticala na nedavno donesenu odluku.

Zanimljivo je da je Radukanu želela da radi i sa Rikardom Pjatijem , bivšim trenerom Novaka Đokovića, ali ni ti pregovori nisu potrajali. Radukanu se ove godine za sezonu na šljaci pripremala upravo na terenima Pjati akademije i dopao joj se njegov način rada, ali ni to nije bilo dovoljno da bi se „skrasila“.

Teško je reći šta mlada Britanka traži, ali je evidentno da će morati da „sredi glavu“ i podesi je na mod profesionalne sportistkinje ukoliko želi da se nadmeće sa najboljima. Pored toga primaran zadatak trebalo bi da joj bude pronalazak trenera na duže staze, jer se sve suprotno pokazalo kao neuspešno.

Jedna grend slem titula sa 18 godina je uspeh koji se retko viđa, ali zašto na tome stati? Radukanu je trenutno 76. teniserka na svetu, lišena je pritisaka bar neko vreme, ali bi trebalo kad-tad opet da se nađe pod svetlima najveće scene. Tada će valjda biti spremnija i iskusnija za sve ono što dolazi sa slavom jedne grend slem šampionke.

BONUS VIDEO Novaka Đokovića na Marakani blokirali navijači

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar