Kasper Rud i Rafael Nadal
Kasper Rud i Rafael Nadal; Foto: Tanjug/AP Photo/Gustavo Garello)

Verovatno ne postoji teži ili ispunjeniji kalendar na svetu od onog koji imaju teniseri.

Možda vam ovo isprva deluje smešno, jer ne gledate tenis baš svake sedmice, ali zvanično teniska sezona traje 11 meseci.

Sledeće godine počinje 2. januara u Adelejdu, verovatno u periodu kada se igra još samo fudbal u Engleskoj, a traje do kraja novembra kada je na programu Završni masters. Uz sve to neretko igrači imaju još jednu sedmicu obaveza u sklopu Dejvis kup, što samo pokazuje koliko je velika potrošnja.

PROČITAJTE JOŠ

Finansijska nije zanemarljiva, neophodno je najmanje 120.000 evra da biste tokom čitave sezone putovali sa timom na turnire, a uz sve to i fizička nije zanemarljiva sa promenom hotela, letovima, promenom kontinenata i drugih manje više uobičajenih problema za većinu tenisera koje imaju i svi ostali ljudi koji se voze ekonomskom klasom. U čitavoj jednačini je sve utoliko teže što nema izmena, već sve zavisi samo i isključivo od vas.

Zato je toliko teško vratiti se u ritam nakon povrede, pa put ponekad može da deluje bezizlazno kao Dominiku Timu.

Ali, šta se, zapravo, dešava u trenutku kada dođe taj decembar kada je zvanično pauza? Pa, verovali ili ne – treninzi. Obično teniseri po završetku sezone, koji zavisi od toga da li učestvuju na Završnom mastersu i Dejvis kupu, odlučuju da odu na odmor od 10 do 15 dana. To je jedini period kada su potpuno slobodni i kada mogu da se isključe od svega. To je jedini trenutak kada će jesti nešto više nezdrave hrane, kada će odlučiti da malo poremete san, kada će pobeći sa suprugama ili devojkama na Zanzibar, Sejšele, Havaje ili gde god mogu da se potpuno isključe.

Ipak, nije to baš potpuni odmor. Imamo primer Rafaela Nadala i Kaspera Ruda koji su po završetku takmičarske sezone otputovali u Južnu Ameriku kako bi odigrali čitav niz egzibicionih mečeva. U poslednjem petom meču je slavio protiv Ruda posle dva seta, ali je onda i otkrio da i dalje razmišlja o penziji.

Foto: EPA-EFE/Isaac Esquivel

„Ovo mi je poslednji put da igram u Meksiku. Turnir u Akapulku nije u mom kalendaru 2023. godine, a ona posle toga deluje mi tako daleko. Vreme je da uživam u trenutku maksimalno i igram na mestu gde sam se oduvek osećao voljenim“, rekao je Nadal.

Zatim je sve to malo ublažio.

„Najvažnije mi je sada da igram najveće turnire i da na njima budem u punoj kondiciji. Uživam u radu svakog dana i nastavljam ka ciljevima koji me uzbuđuju na profesionalnom nivou. Pokušaću da ih ostvarim sve dok mi telo to dozvoljava. To se još nije desilo, otuda želim da nastavim“.

Dakle, Nadal je tek 2. decembra mogao da razmišlja o pauzi i povratku na Majorku gde ga čeka supruga sa sinom kog su nedavno dobili. Španac voli da taj period provede sa porodicom i tako napuni baterije za daleki put u Australiju koji mu uvek teško pada jer ne voli da bude udaljen od Španije.

Videli smo i šta radi jedan od najnovijih teniskih penzionera Rodžer Federer koji je odlučio da nakon turnira u Japanu skokne i do Londona. Obećao je da neće nestati iz teniskog života i to za sada uspešno opravdava, a verovatno je prvi put u karijeri novembra stigao na Vimbldon. Slikao je čak i najpoznatiji pehar u tenisu koji je podizao osam puta.

Novak Đoković je odlučio da deo odmora provede u Marbelji sa porodicom, kasnije se očekuje da se vrati u Beograd i da tu odradi nekoliko treninga pre puta u Katar. Srpski teniser je najavio da će gledati finale Svetskog prvenstva u Dohi 18. decembra, a već dan kasnije će učestvovati u prvom izdanju „Svetske teniske lige“ u Dubaiju.

Ovo je nova egzibicija koja se igra po grupama koje su podeljene po nazivima ptica. Đoković će već 20. decembra igrati protiv Aleksandera Zvereva, dan kasnije igra protiv Nika Kirjosa, dok će 23. igrati protiv Feliksa Ože-Alijasima. Igraće u timu „sokolova“ sa Grigorom Dimitrovim, Arinom Sabalenkom i Paulom Badosom.

Novak Đoković Novak Djokovic
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

To nije ništa neuobičajeno za Đokovića, jer je često birao upravo Dubai da se priprema za sledeću sezonu, baš kao i Federer. Razlog je zato što je klima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima slična onoj u Australiji, a uslovi u teniskim centrima su možda i najbolji na planeti.

To rade oni najpoznatiji, dok ostali često igraju na čelendžer nivou kako bi došli do samopouzdanja, ali istovremeno i zaradili potrebne ATP poene kako bi imali bolju poziciju na početku naredne sezone.

Dušan Lajović Foto: PEDRO PARDO / AFP / Profimedia

Na takav put se odlučio i Dušan Lajović. U finalu čelendžera savladao je Stivena Dijeza sa 6:1, 6:4 i tako trijumfalno završio nedelju u kojoj nije izgubio nijedan set.

Prethodno je bio bolji od Čepelova, Lopeza Morilja, Ljamasa Ruiza i Andrejeva koji mu je doduše predao pre početka meča.

Lajović ima 32 godine i ovo mu je sedma titula na čelendžer nivou, a prva još od 2018. godine.

Ovo je donelo i srpskom asu novih 80 bodova, skočiće za 23 mesta na ATP listi i sada je 80. igrač sveta.

Tenis, zapravo, nikada ne miruje i pravo je čudo kako igrači uspevaju da se brinu o svom telu, ali i da usklade život sa profesionalnim obavezama. Danas sve češće imamo primere tenisera koji praktično za 20 godina profesionalne karijere gotovo i da nisu imali pravi odmor.

BONUS VIDEO Zbunjena lepotica na tribinama nasmejala sve nakon Novakove greške

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar