Foto Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/LUKAS COCH

Novak radije posluje i u Republici Srpskoj nego u Srbiji.

Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena i to je činjenica koju niko ne može da ospori, a dilemu više nemaju ni njegovi najveći rivali. Novak Đoković je takođe Srbin u svakom mogućem smislu i to na svakom koraku ističe – pričom o svom poreklu, patriotskom muzikom, religijom i mnogim drugim.

I Srbija se nemilice diči sa njim, sa činjenicom da je razbio truli Zapad, da im je svima pokazao, on Srbin, a pokušavaju da ga svojataju i političari, ili da se napadom na njega nađu u centru pažnje.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, kada govorimo o ekonomiji, poslovanju i prilici, jednog od najbogatijih sportista sveta koji je samo od tenisa zaradio preko 100 miliona dolara u karijeri i još nije ni blizu kraja, njegova obaveza sa Srbijom je tanja neko ikada, naročito nakon poslednjih događaja.

Počelo je rušenje terena na Dorćolu u okviru, sada već bivšeg, Teniskog centra Novak, a zašto je Đoković odustao od svega još proletos?

„Ovo je važno istorijsko mesto, a već smo došli do toga da su nam tereni ušli na pola metra od Spomenika braniocima Beograda 1915. godine. Ja podržavam sport, ali važno je i istorijsko-kulturno nasleđe i mi sada ovde uklanjamo tri terena“, rekao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, kod Spomenika braniocima Beograda 1915. prilikom rušenja terena koji su pripadali Teniskom centru Novak.

Radovi su krenuli u sredu ujutru, na licu mesta su radnici i mašine.

„Ukoliko ne vodimo računa o našoj prošlosti, ne možemo da računamo na svetlu budućnost. Ovaj spomenik je jedan je od naših najvažnijih spomenika, iako nije simbol velike pobede, ali jeste simbol velike žrtve. Vidimo da su sada ovde tereni došli do pola metra od njega“, dodao je Šapić.

Kako je rekao gradonačelnik, ovaj deo Dorćola postaće spomen park, ostaće i čak 14 ili 16 terena, a „ko se bude javio i ponudio najveću cenu moći će da uđe ovde i drži lep i kvalitetan sportski centar i teniske terene“.

Zašto je onda Novak Đoković odustao od cele priče još sredinom maja i šokirao sve informacijom da Beogradu vraća terene?

Teniski centar postojao je oko 15 godina, na njemu je odigrano sedam ATP turnira i jedan WTA. On je bio glavna baza Đokovićevih priprema i treninga kada je u Beogradu, ali i brojnih drugih tenisera, čak i inostranih. Sa ovih terena, Nole je kretao u bezbroj juriša na najveće trofeje.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; Antonio Ahel/ATAImages; Sofija Vukajlović/FoNet

„Vraćamo centar gradu, ne znamo šta će se sada desiti, šta će grad odlučiti da radi sa tim klubom. Po meni, dao sam neki svoj prijateljski predlog da to bude nacionalni teniski centar koji već 15-20 godina unazad stoji kao velika želja Teniskog saveza Srbije i svih nas teniskih radnika. Ovaj sport, koji je mnogo dao Srbiji, zaslužuje da ima teniski centar. To je idealno“, počeo je Đoković.

Ipak, zanimljivo da je odlučio da na novoj lokaciji gradi svoj klub, a možda to uopšte neće ni biti u Srbiji, i ostaje veliko pitanje kada će se dogoditi.

Novakova najvažnija teniska veza sa Srbijom je tako prekinuta, a nova nije ni u najavi.

Izbegao viđanje sa Vučićem

Tajming se poklapa sa činjenicom da je prilikom poslednjeg dolaska u Srbiju, kada je sa košarkašima zajedno izašao na balkon Skupštine grada, izbegao viđanje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Iako je, recimo, pre samo  godinu dana nakon Australijan opena i golgote koju je prošao išao da mu se zahvaljuje na pomoći, sada nije hteo da bude deo takve ceremonije, iako je ona priređena za košarkaše i basketaše.

Rušenje teniskog centra i izbegavanje rukovanja sa predsednikom Srbije su poprilično indikativni i nagoveštavaju da odnos na relaciji Vučić-porodica Đoković nije na tako dobrom nivou. Novak nikada i nije potencirao tu priču koliko njegov otac Srđan, ali je sada jasno da najbolji sportista sveta ne želi da ima ništa sa aktuelnim režimom.

Moguće da je zbog toga ostao i bez svog teniskog centra koji će sada možda praviti i u Španiji, što su sve češće spekulacije i stranih medija koji kažu da je Novak zainteresovan za teniski kompleks pokojnog Manola Santane na Majorci.

Novak Đoković Foto:REUTERS/Pablo Morano

Novak je takođe učestvovao i podržao izgradnju kompleksa u Širokom i Banjaluci u Republici Srpskoj, gde stanje teško da je uređenije nego u Srbiji, a ima i brojne poslovne projekte širom sveta.

Njegovo smanjenje poslovanja u Srbiji gašenjem centra govori mnogo i o poslovnoj klimi u zemlji u kojoj kao glavni biznismeni dominiraju Vučićevi kumovi, prijatelji, stranački saborci i ostali čiji su poslovi procvetali dolaskom SNS-a. na vlast.

Jer, ako nisi deo burazersko-kumovske klike Aleksandra Vučića i ako nisi spreman da mu se klanjaš i hvališ ga makar i deklarativno, onda teško možeš da opstaneš u ovakvoj džungli.

Đoković je to verovatno na vreme shvatio i odlučio da svoje poslove ostavi u zemljama u kojima postoji jasan sistem i pravila umesto da kao neko ko voli ovu zemlju ulaže u Srbiju i da se omogući poslovna klima u kojoj bi i drugi Novaci Đokovići želeli da ulaže.

Jer investicije Novaka Đokovića u Srbiji bi na primer mogle da dovedu Rebeku Mekdonald, sprsku biznismenku koja je bogatstvo stekla u svetu i mnoge druge, i pokazalo put za dolazak ozbiljnog kapitala brojnim biznismenima koji bi mogli da slede primer Novaka Đokovića.

Ali problem svih njih je to što to nisu ljudi koji su spremni da funkcionišu u sistemu u kojem moraš da podmazuješ, da se šlihtaš, da podmićuješ i budeš dobar sa svakom šušom koja se nalazi na poziciji moći.

***

BONUS VIDEO