Foto: Tanjug / AP Photo/Mark LoMoglio

Igrači Tampa Bej Bakanirsa osvojili su Superboul 55 pobedom nad Kanzas Siti Čifsima 31:9 (7:3, 14:3, 10:3, 0:0), a Tom Brejdi je osvojio sedmi Lombardi trofej u karijeri.

Legenda Nju Ingland Patriotsa vodio je svoj novi tim do pobede sa tri tačdauna u prvom poluvremenu. Čifsi nisu uopšte delovali kao aktuelni šampioni, pa ni kao ekipa koja je dominirala ligom u prethodnom periodu.

PROČITAJTE JOŠ:

Tampa Bej je uglavnom fanatičnom odbranom na Patriku Mahomsu presecao tu napadačku vezu Kanzas Sitija.

Uz nekoliko neiskorišćenih zicera, Čifsi su svojim kiksevima u odbrani samo olakšali posao Bakanirsima da postanu prvi tim u istoriji Superboula koji je na svom terenu stadiona „Rejmond Džons“ podigao trofej.

Meč je obeležilo i to što su Brejdi i Rob Gronkovski postali najubojitiji tandem u istoriji Superboula, jer su sa dva tačdauna došli do ukupno 13 i time su nadmašili Džoa Montanu i Džerija Rajsa.

Prvo poluvreme je proteklo u nekoliko teških grešaka Kanzas Sitija koje će odrediti dalji tok meča i Mahomsu staviti „ledeni“ izraz na licu.

Osam puta su bili kažnjavani za 95 jardi i pre kraja ovog dela igre i praktično su sami sebi „pucali u nogu“.

Patrik Mahoms je davao naznake poslovične dovitljivosti u napadu, ali je sve nekako išlo na gurku. Od Toma Brejdija se na suprotnoj strani nije očekivalo mnogo šta, bar ne u prvoj četvrtini i ova očekivanja u startu nisu izneverena.

Obe ekipe su propustile po napad relativno brzo i u skladu sa renomeom utakmice, malo jači fokus je bio na odbranama.

Foto: Tanjug / AP Photo/Lynne Sladky

Tako su Baksi posle manje od dva minuta morali da ispucavaju loptu, a Mahoms je na drugoj strani osvojio prvi „daun“ za Čifse posle tri minuta igre.

Nisu se ni oni proslavili, Baksi su utegli defanzivu ali su popustili na isteku prvih deset minuta.

Tada je Mahoms poslao sjajan pas za Hila, koji je bio u end zoni. Lopta mu je prošla kroz ruke, pogodila ga je u kacigu, što je bio prvi veliki propust Kanzasa.

Praktično zicer za tačdaun nije iskorišćen, ali jeste fild gol za prve poene na meču u desetom minutu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris O’Meara

Harison Batker je bio siguran sa 49 jardi i bilo je 3:0 za Čifse. Tada se razigrao Brejdi koji je u nekoliko navrata slao loše pasove na početku meča.

Posle 12 minuta igre „mirisalo“ je na tačdaun Tampe, jer su dva dobra dodavanja bila za Brauna i Brejta. Čifsi su prvi put ozbiljno poklekli u poslednjim minutima prve četvrtine. Silovit napad Bakanirsa bio je raznovrstan.

Kombinacija dodavanja i trčanja, plus sjajno poznanstvo Brejdija i Roba Gronkovskog izrodilo je prvi tačdaun na meču u 15. minutu.

Gronkovski je dobio pas i ispred sebe je imao desetak jardi, varka Brejdija je uspela i posle 15 minuta je bilo 7:3 za Tampu Bej.

Druga četvrtina je nagoveštavala bolju igru Čifsa, jer se činilo kao da je energija u njihovom napadu bolja.

Međutim, odbrana je bila očajna. U svim situacijama sem u jednoj kada se pokazala spektakularnom. Posle pet minuta igre u drugoj četvrtini Tampa je bila blizu end zone i imala je gotovo rutinski posao.

Svaki put su Čifsi, kao da im gori pod nogama zaustavljali igrače Baksa, a čak je Tampu Bej inč delio od tačdauna, jer je njen igrač kacigom prešao liniju end zone, ali ne i loptom.

Prethodno je Hičens sprečio dodavanje za linijaša u end zoni u poslednjem trenutku.

Foto: Tanjug / AP Photo/Mark Humphrey

Sve ovo nije bilo dovoljna opomena za Čifse da treba da se trgnu. Kontroverze je mogla da izazova odluka sudija da kažu „holding“ Vordu posle 23 minuta igre posle presretnutog pasa Brejdija.

Hamilton je ubrzo napravio veliku grešku i ušao u neutralnu zonu, Tampa je dobila prvi pokušaj umesto eventualno tri poena, pa su Čifsi pretrpeli tačdaun.

U poslednjem minutu poluvremena Čifsi su prekršajem i „pas interfirensom“ olakšali Brejdiju i družini da Antonio Braun dođe do tačdauna i osetne prednosti Baksa – 21:6.

Početak drugog poluvremena pripao je Lenardu Fornetu koji je trčanjem upisao novi tačdaun dok su Čifsi poentirali isključivo iz fild golova.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Lynne Sladky

„Sevale“ su žute zastavice i u nastavku meča, Mahoms nije mogao da poveže redove svoje ekipe.

Posle intervencije odbrane Tampe na dva minuta pre kraja treće četvrtine, Čifsi prave grešku i zbog lošeg starta bivaju kažnjeni sa pet jardi. Petnaest jardi je bilo previše za zatvorenog Trevisa Kelsija, ali ne i za Tajrika Hila.

Dobio je prvi daun, Votkins je osvojio još koji jard na 20 sekundi pre kraja trećeg perioda, ali pas za Vilijamsa nije bio dovoljno dobar pa je posle 45 minuta ostalo 31:9 za Bakanirse.

Foto: Tanjug / AP Photo/David J. Phillip

Poslednju četvrtinu nije obeležila prevelika drama jer se tada videlo da će Čifsi ići na sve ili ništa. Vrlo brzo je i njima postalo jasno da iskusna ekipa Tampe, koja pritom igra fantastičnu odbranu – veliki preokret neće dozvoliti.

Nisu mogli čak ni do tačdauna, više prilika su propustili, pa od najeksplozivnijeg napada lige nije ostalo mnogo. Bakanirsi su odbranom, po starom pravilu uzeli trofej Lombardi i time i zvanično „srušili“ dosadašnjeg šampiona kako bi se ovenčali drugom titulom u istoriji franšize.

Tampa Bej Bakanirs – Kanzas Siti Čifs 31:9 (7:3, 14:3, 10:3, 0:0)

Kanzas Siti Čifs:

Napad: Mahoms, Edvards-Heler, Hil, Kelse, Fišer, Vajli, Alegreti, Rajter, Remers; Odbrana: Kpasanjon, Džons, Nadi, Klark, Hičens, Vilson, Vord, Brilend, Sorensen, Matju.

Specijalni timovi: Batker, Taunsend, Hardman. Ključne rezerve: Vilijams, Bel, Votkins, Robinson, Gej.

Tampa Bej Bakanirs:

Napad: Brejdi, Džons, Evans, Godvin, Gronkovski, Smit, Marpet, Džensen, Stini, Virfs. Odbrana: Sah, Nunjez-Ročes, Vajt, Dejvid, Pjer-Pol, Baret, Dejvis, Din, Vajthed, Vinfild Džunior.

Specijalni tim: Sakop, Pinion, Mikens. Ključne rezerve: Fornet, Braun, Miler, Via, Marfi-Banting.

Četvrta četvrtina:

60′ KRAJ! Tampa Bej je šampion, sedma titula za Toma Brejdija

Deset finala i sedam pobeda za najvećeg igrača američkog fudbala u istoriji tog sporta. Mahoms je ostao potpuno u senci i nemoćan pred odbranom Bakanirsa. S druge strane, Brejdi je dominirao, u četvrtoj četvrtini odigrao sigurno i bez trzavica i Tampa je pobedila.

55′ Pet minuta nade za Kanzas

Mahoms mora brzo da smisli nešto. Ima drugi pokušaj za 20 jardi, Čifsi imaju dva tajm-auta, ali im je potrebno čudo u poslednjih pet minuta.

52′ Tampa krstari ka pobedi

Trčanje, bolja kontrola i manje rizika, tako igra Tampa Bej, iskustvom polako krstari ka pobedi. Bili su prinuđeni na pant, ali to im ništa ne smeta jer na osam minuta pre kraja i dalje čuvaju suverenih 31:9.

47′ Opet čista šansa i opet ništa od tačdauna!

Mahoms baca lopte iz neverovatnih položaja i situacija. Bio je u vazduhu i padu kada je poslao pas za Darnela Vilijamsa. Ni Vilijams nije mogao da uhvati loptu u end zoni i možda je to to od njih u ovom finalu.

46′ Kakav kiks Demarkusa Robinsona!

Neverovatno kako je ispustio loptu Robinson posle pasa Mahomsa. Bio je u end zoni, Mahoms mu je poslao pas na desnoj strani ali igrač Čifsa nije mogao da to pretvori u prvi tačdaun.

Treća četvrtina:

Foto: Tanjug / Ben Liebenberg via AP

45′ Ništa od tačdauna Čifsa

Imali su šansu, konačno je povezao nekoliko dobrih dodavanja Mahoms, ali posle trčanja Hila i Votkinsa, Vilijams ne dobija dobru loptu, a za tačdaun nije bilo dovoljno vremena.

43′ Novi fild gol za Tampu

Brejdi baca loptu, drugi pokušaj za deset jardi i fantastično hvatanje Godvina koji je ipak bio u autu. Iz trećeg pokušaja se desila greška, Brejdi je poklopio loptu posle ispadanja kako ništa ne bi rizikovao, a onda je ekipa Bakanirsa poentirala iz fild gola.

39′ Prvi sek za Bakse, očaj Kanzasa se nastavlja

Baret zaustavlja Mahomsa, sek za Tampu, a onda presečen pas Edvardsa i Vinfilda, ništa ne ide na ruku Kanzas Siti Čifsa.

38′ Tačdaun za Bakanirse!

Sjajno dodavanje Brejdija za Gronkovskog, neko je pogrešio u odbrani Čifsa pa je ruke podigao Matje a Tampa se približila end zoni protivnika.

Brejdi je u istom napadu pronašao Lenarda Forneta u prvom pokušaju za deset jardi i to na 27 jardi od end zone, ovaj je istrčao uz desnu aut liniju i upisao novi tačdaun.

34′ Podatak za ohrabrenje Tampe

Čak 14 nošenja su imali njeni raning bekovi, dok je Brejdi posle nekoliko ne baš idealnih dodavanja upisao 16 od 20 do početka drugog poluvremena i tri tačdaun pasa.

33′ Dva dobra pokušaja Čifsa, pa onda bolja odbrana Baksa

Sve to je rezultiralo novim pokušajem fild gola za Batkera koji je po običaju bio precizan za deveti poen Čifsa.

Druga četvrtina:

Foto: Tanjug/ AP Photo/David J. Phillip

30′ Nova greška Čifsa, tačdaun za Tampu Bej!

Trinaest sekundi je ostalo do kraja kada su Bakanirsi došli na desetak jardi od end zone. Dotle su stigli zahvaljujući grešci Čifsa koji su napravili kiks i pas inferfirens (OPI). Brejdi je iz drugog pokušaja pronašao Antonija Brauna i Tampa Bej ima sada već osetnu prednost.

Sakop je lagano rešio poluvreme šutem za 21:6 u korist Tampe Bej.

29′ Kakva odbrana Baksa, tri poena za Čifse

Mahoms je morao da beži nazad i to na trećem pokušaju za šest jardi i da baci loptu u aut. Tampa Bej je uradila odličan posao u veoma važnom trenutku. Sigurnu opciju je birao Mahoms, Batker je sigurno šutnuo loptu i to su novi poeni za Kanzas Siti.

28′ Sjajan trk Mahomsa

Prvi daun za Čifse posle lepog bloka na levoj strani kod aut linije. Kelse je dobio potom loptu u sredini, a Čifsi deluju kao da se bude u napadu, jer su u crvenoj zoni rivala.

24′ Greška Hamiltona i tačdaun za Bakanirse!

Hamilton ulazi u neutralnu zonu, kažnjeni su Čifsi sa pet jardi i umesto pokušaja za tri poena, dobili su novi napad i priliku za tačdaun koju je Tampa Bej iskoristio. Opet su se povezali Brejdi i Gronkovski i nastavljena je serija Baksa.

23′ Presečen pas Brejdija, Tampa oštećena

Mahoms je krenuo napad iz najgore pozicije, Hil je lepo istrčao za 15 jardi i odmakao se od svoje end zone posle zaustavljenih napada Tampe.

Furnet je dirao loptu koju su Čifsi uzeli posle pasa Brejdija, presekao je to Tajron Metju, a odluka koja će izazvati kontroverze je dosuđen „holding“ Vordu čime su Baksi oštećeni.

20′ Šta brane Čifsi! Skinut čist tačdaun Tampi!

Prošao je Evans do deset jardi posle dodavanja Brejdija, ali i kazne za Čifse. Tampa Bej je došla gotovo do end zone i imala je idealnu šansu za novi tačdaun. Od njega su je delili milimetri.

Triput su zaustavljeni u šansama kada su došli do prilike za tačdaun. Jednom je presečen pas Brejdija u end zoni, Hičens se za to postarao, a onda je Fornet bio bukvalno na inč (2,54 cm) od tačdauna. Glava mu je prešla liniju end zone, lopta ne.

17′ Brani se Tampa Bej

Propada napad Kanzas Sitija, sada će Čifsi opet morati da se brane protiv znatno energičnijih Bakanirsa.

Prva četvrtina:

15′ Tačdaun! Vodi Tampa Bej i istorija za Gronkovskog i Brejdija!

Preokret na meču, malo trčanja, malo dodavanja, jedno iznenađenje i trk Roba Gronkovskog za 13 jardi prvi tačdaun na meču, dodatni poen Saka i 7:3 za Bakanirse.

Do kraja prve četvrtine ostalo je manje od minuta, Čifsi nisu uspeli da naprave nešto više i ostalo je vođstvo za Bakse. Inače, ovim tačdaunom, prvim Brejdijevim u prvoj četvrtini jednog Superboul meča, oboren je i rekord tačdauna u kojima su učestvovala dvojica igrača.

Gronkovskom i Brejdiju je ovo bio 13. tačdaun, čime su nadmašili Džerija Rajsa i Džoa Montanu,

12′ Brejdi počeo da pogađa, opasno za Kaznas Siti

Braun je uhvatio pas svog kvoterbeka, posle toga je i Kameron Brejt dobio kraću loptu, a Bakanirsi su na 24 jarda od end zone i prvog tačdauna. Nova četiri pokušaja za Bakse posle dobrog trčanja Forneta.

10′ Prvi poeni za Čifse!

Fild gol za Harisona Batkera, sa 49 jardi za prve poene i vođstvo Kanzas Sitija 3:0

9′ Mahoms osvaja prvi daun, umalo tačdaun!

Opet trči kvoterbek Čifsa, iskoristio je blokove da pređe na polovinu rivala, prvi put na meču. Prošao je zatim kroz sredinu, poslao pas u end zonu, presečen je, a Čifsi dobijaju i pet jardi i nove pokušaje na 30 jardi zbog ofsajda.

Veoma dobra odbrana Tampe Bej, obaraju rivala, ali Mahoms na trećem pokušaju za 11 jardi opet šalje dugu loptu za Hila. Pogodila ga je lopta u kacigu u end zoni i tako je propustio priliku za drugi tačdaun.

6′ Prvi sek, ništa od poena za Bakse

Džons probija odbranu Čifsa i poput „tenka“ prolazi i osvaja 14 jardi! Baksi su probali trik akciju za Milera u sledećem pokušaju, ali to nije prošlo, zaustavljeni su u začetku pokušaja. Vilson je zatim uhvaćen posle dodavanja, a za sada Pinion i Taunsend za sada najviše deluju na terenu.

Napadi ne blistaju, pa onda momci koji ispucavaju loptu, gledaju ko će to dalje da uradi.

4′ I Čifsi moraju da pantuju

Evo Brejdija opet na terenu posle dva neuspešna dodavanja Kazas Sitija. Hardman nije dobro procenio let lopte, bio je u jednoj situaciji i dobro markiran, pa će Tampa Bej u novi pokušaj da se domogne end zone rivala.

3′ Prvi osvojeni daun za Čifse

Mahoms je istrčao desetak jardi, pre nego je izašao iz terena u trećem pokušaju. Čifsi su u prvom pokušaju za deset jardi na pola terena, ali Mahoms nije imao kome da baci loptu. Zato je opet krenuo u trčanje i osvojio još dva jarda.

2′ „Tri end aut“

Nije uspeo da osvoji Kris Godvin mnogo jardi iz napada na deset, potom nije uhvatio ni veoma korektan pas Brejdija na levoj strani, pa su Baksi izveli prvi pant na meču posle minut i po igre.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar