Foto: EPA/TANNEN MAURY

Novi udarac na jedan od najpopularnijih američkih sportova.

Od smrti Majka Vebstera prošlo je gotovo dve decenije, ali je njegovo ime postalo ponovo jedno od najspominjanijih u svetu sporta, nakon što su stigli rezultati autopsije nakon smrti Demarijusa Tomasa, legende Denver Bronkosa i jednog od najboljih hvatača u novijoj istoriji NFL-a.

PROČITAJTE JOŠ...

Tomas je pronađen mrtav u decembru 2021. godine, a na rezultate obdukcije javnost je čekala skoro sedam meseci. Kada su oni stigli, potvrđeni su strahovi svih ljubitelja sporta – Tomas je, u trenutku smrti, imao hroničnu traumatsku encefalopatiju, bolest poznatu kao CTE, a čiji tragovi su prvi put pronađeni kod Vebstera, čuvenog igrača Pitsburg Stilersa.

Navodno, Tomas je, kako je navedeno u saopštenju naučnika koji su se bavili njegovom smrću, preminuo od posledica napada dok se nalazio sam u stanu.

Do ove bolesti dolazi nakon velikog broja primljenih udaraca u glavu, a Tomas je tek poslednji u nizu sportista kojima je pronađena ova bolest.

Na posebnom udaru, pored igrača američkog fudbala, su bokseri i hokejaši, a u poslednje vreme sve glasnije se spominje mogućnost da i u fudbalu igra glavom bude što je više moguće ograničena, pogotovo kada su u pitanju mlađe kategorije.

BONUS VIDEO Aleks Smit – američki kvoterbek srpskog porekla

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar