Kvan Hongčan
Foto: EPA-EFE/PATRICK B. KRAEMER

Do Olimpijskih igara u Tokiju niko nije znao ko je Kvan Hongčan, a od pre nekoliko dana je postala nova velika zvezda Kine. Ima samo 14 godina, a već je osvojila zlato na Igrama u skoku u vodu s platforme od deset metara.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo zbog toga joj nude pravo bogatstvo, a njena životna priča već sada može da se ekranizuje.

Potiče iz siromašne sedmočlane porodice koja živi u Gvandongu, provinciji u južnoj Kini.

Njen otac je dugo radio na plantaži na kojoj uzgajaju pomorandže kako bi zaradio za porodicu, a po procenama kineskih medija zarađivao je oko 200 dolara mesečno.

Majka je sa druge strane pre četiri godine doživela tešku nesreću. Udario ju je automobil dok je išla na posao, pa joj je zadao ozbiljne i gotovo fatalne povrede. Hongčan mnogo vremena provodi van kuće u raznim nacionalnim kampovima za sport.

Objasnila je da joj je majka nekoliko puta hospitalizovana, ali su to skrivali od nje. Kada je osvojila zlato kratko je poručila.

„Htela sam da se pobrinem za majku. Znam da joj je teško i koliko se borila za nas“.

Tinejdžerka iz Kine je sada uzela zlato, a uradila je to na istorijski način. Imala je dva savršena skoka i dve čistke desetke. Njena životna priča podstakla je mnoge da joj pomognu.

Porodica je odbila dvostruko veće zemljište od onog na kom sada imaju kuću. Bolnica je ponudila majci besplatno lečenje. Navodno je i jedna velika industrijska kuća ponudila kuću, posao njenom ocu i prodavnicu kojom bi upravljali.

Dobili su i ponude da do kraja života besplatno idu u neke zoološke vrtove i zabavne parkove. Na kraju je i jedna prehrambena firma ponudila doživotnu zalihu latioa, njene omiljene grickalice.

Njen otac je odbio sve te ponude, a ukupna vrednost tih ponuda je oko 30 miliona dolara.

„Hvala svima na velikodušnosti, ali nisam uzeo ni novčić.“

Na kineskoj društvenoj mreži „Weibu“ njeno ime je pretraživao čak 25 miliona ljudi, a navijači već sada obilaze njenu kuću poput svetog mesta i prave prenose uživo.

To je zabrinulo vlast jer dolazi sve veći broj ljudi iz svih delova zemlje, a to bi moglo da dovede da njeno selo postane novo žarište koronavirusa. Zbog toga je porodica zamolila sve da joj daju mir, a očekuju se nove akcije vlasti.

Bonus video: Srpski olimpijci izašli na balkon

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar