Golbol
Foto: EPA/KAY NIETFELD

Ukoliko do sada niste pratili golbol na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, pravi je trenutak da se uključite. Ovaj sport će vas oduševiti.

PROČITAJTE JOŠ

Od 2. septembra su na programu polufinala: Kina će odmeriti snage sa Sjedinjenim Američkim Državama, dok Litvanija igra sa Brazilom.

Golbol je sport u kome se nadmeću slepi ili slabovidi takmičari. Ipak, šanse su potpuno izjednačene jer svi noše posebni povez preko očiju, pa ne mogu da vide ništa. Svi takmičari se oslanjaju isključivo na sluh, a to često dovodi do oduševljenja.

Ovo je najpopularniji sport za slepe, a izmišljen je daleke 1946. godine.

Kao i većina inovacija tih godina imala je mnogo veza sa Drugim svetskim ratom. Naime, Austraijanc Hanc Lorencen i Nemac Set Rendl su osmislili ovaj sport kako bi slepi veterani iz najvećeg sukoba u istoriji čovenčanstva ostali fiički aktivni.

Takmiče se po po tri igrača iz svakog tima, sa ciljem da postignu gol protiv rivala. Igra se na terenu koji je širok devet metara i dugačak 18 metara. Cilj je loptu koja je veličine kao košarkaška sa zvonima unutra spakovati iza leđa rivala (tamo se nalazi veliki gol). Ipak, lopta ima posebna zvonca (dva tipa) koji omogućavaju defanzivcima da ipak mogu da se odbrane. Ukoliko se tim odbrani, može da šutira na gol rivala.

Parket je izlepljen trakama koje su malo izdignute u odnosu na zemlju, kako bi dodirom takmičari znali gde se nalaze. Lopta mora da dodirne parket makar jednom pre nego što dođe na tri metra od gola rivala inače se dosuđuje penal.

Jedanaesterci se dosuđuju i kada se dodiruje povez oko očiju bez dozvole arbitara ili ukoliko neko predugo zadržava loptu.

Uglavnom je centar (centralni igrač) zadužen za defanzivu, dok su krilni igrači napadači. U trenutku kada jedno krilni napadač šutira ka golu centar se pomera kako bi mogao da sačuva i njegov deo gola dok se ne vrati u odbranu. To često pokušavaju da iskoriste rivali, pa su kontranapadi česta pojava u ovom sportu.

Svaki igrač može da šutira najviše dva puta zaredom, a igra se u dva poluvremena po 15 minuta.

Često igrači šutiraju iz okreta, a brazilski specijal se naziva šut kroz noge.

Prvi put se golbol pojavio na Olimpijskim igrama 1976. godine, a nimalo iznenađuje je slavila Austrija, dok je srebro otišlo u Zapadnu Nemačku.

Jugoslavija je stigla do 1988. godine u Seulu u konkurenciji muškaraca (nakon bronze iz 1984. godine), kada je završila takmičenje ispred SAD i Egipta.

Delegacija Evropske unije je ponosni partner Paraolimpijskog komiteta Srbije

Paraolimpijici Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije

Bonus video: Doček srpskih olimpijaca na balkonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar