Foto: Youtube/.D. Concord West D.O.O.

Sportisti još čekaju da počnu sa treninzima.

Pompezno najavljivani projekat Multifunkcionalne dvorane na Košutnjaku koja je trebalo da omogući srpskim olimpicima najbolje moguće usslove i dalje nije u upotrebi. Priče su utihnule, ništa se ne dešava, a mnoga pitanja su ostala da vise u vazduhu.

PROČITAJTE JOŠ

Bivši ministar sporta i omladine i nekada uspešni vaterpolista Vanja Udovičić najavio je 2018. godine radove na izgradnji nove sportske multifunkcionalne dvorane na Košutnjaku.

Ovo arhitektonsko čudo je zamišljeno kao deo Nacionalnog trening centra u okviru kompleksa SRC „Košutnjak“ u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, na površini od 3,36 hektara. Ukupna vrednost investicije je prema tadašnjim rečima ministra trebala je da iznosi 12 miliona evra.

U okviru multifunkcionalnog objekta trebalo bi da se nađu trening sadržaji za rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo, sporstko penjanje i dizanje tegova.

Pored dvorane u sklopu projekta je zamišlljena i stena za sportsko penjanje koja je koštala dodatnih 1,2 miliona evra, a koja je za razliku od dvorane puštena u opticaj još 2020. godine. Sama izgradnja stene je izazvala je brojne kontroverze i brojne proteste ekoloških aktivista koji su protestvovali zbog sečenja drveća, ali se sa realizacijom ipak započelo i na kraju i završilo.

Sama zgrada Multifunkcionalne dovrane završena je prema planiranim rokovima do kraja 2021 godine i od tada neobičnim izgledom privlači pažnju.

Kako je rekao tadašnji kontorverzni diretkor „Zavoda za sport i medicinu sporta“ Goran Bojović prošle godine „dvorana se gradi u skladu sa svim ekološkim standardima a ono po čemu se izdvaja svojom estetikom jeste zeleni krov, prava mala oaza, na kojoj će biti vidikovac sa prirodnom travom i pogledom na Beograd“.

Bojović je u međuvremenu otišao sa te funkcije nakon skandala kada je otkriveno da je maltretirao jednu od zaposlenih.

Foto: Youtube/.D. Concord West D.O.O.

On sada više nije na funckiji, a Bojović je u javnosti predstavljan i kao bliski prijatelj ministra sporta Vanje Udovičića.

Njega je odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom obeležavanja Dana primirja, 2020 godine, kada su državna priznanja primili pojedinci i institucije zaslužni za borbu protiv pandemije.

I sve bi bilo u redu, da ne postoji jedan veliki problem u čitavoj priči. Iako je sam objekat završen pre skoro godinu dana, on i dalje nije dat na upotrebu sportistma kojima je prvobitno namenjen.

Foto: Youtube/.D. Concord West D.O.O.

Iako je ideja bila da se u njemu omogući pripreme za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, na manje od dve godine od početka još niko nije dobio priliku da u njemu trenira.

A, kako stvari stoje izgleda da neće u dogledno vreme.

Da bi dvorana bila puštena u rad, neophono je da bude adekvatno opremljena, a poslednji poziv za javnu nabavku je poništen, a realizacija potpuno obustavljena.

Kako se može videti na sajtu za javne nabavke, poslednji poziv je poništen 27. septembra i od tada nije raspisan novi konkurs.

Foto: Youtube/.D. Concord West D.O.O.

U tom pozivu je raspisana nabavka „opreme za potrebe Mulitfuckionalne dvorane u Košutnjaku koja uključuje nameštaj za objekat, medicinsku opremu, sportsku opremu i administrativne računare i audio sistem“.

Potpuno je nejasno zašto se sa realizacijom stalo, a odgovre nismo dobili.

U „Zavodu za sport i medicinu sporta“ smo dobili odgovor da je nadležno Ministarstvo sporta i omladine gde do objave ovog teksta nismo dobili nikakve odgovore.

Foto: Youtube/.D. Concord West D.O.O.

U međuvremenu je Vanja Udovičić ostapo bez ministarske funkcije, a na njegovo mesto je došao Zoran Gajić, dok posle skandala nema ni direktora zavoda Bojovića.

Osm što estetski spolja privlači pažnju, ovaj objekat trnutno nema nikavu funkciju, a proššlo je godinu dana od nejgovog završetka.

Iako je u Srbiji retkost da se projekti realizuju u dogovorenom roku, ni to očigledno nije bilo dovoljno.

BONUS VIDEO  Katar 2022 Lična karta – Aleksandar Mitrović