Foto: Instagram/@everydayavi, Twitter/@icons_womn

Njegov potez izazvao polemiku.

Kanadski dizač tegova Avi Silverberg želeo je da ukaže na problem dozvoljavanja biološkim muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene i da se takmiče u ženskoj konkurenciji.

Ovaj bradati muškarac se prijavio na takmičenje u Alberti u Kanadi identifikujući se kao žena, a zatim oborio rekord u ženskoj konkurenciji pred transrodnom dizačicom, koja ga je do tada držala.

PROČITAJTE JOŠ

Silverberg je bio glavni trener kanadskog tima u ditanju tegova više od 10 godina. Na takmičenju se pojavio neobrijan i u standardnoj muškoj opremi, a zatim je rutinski sa klupe podigao 167 kilograma, oborio stari rekord transrodne dizačice En Andres za 43 kg.

Andres i dalje drži ženski nacionalni rekord Alberte u mrtvom dizanju i pobedila je u osam od devet ženskih disciplina u kojima se takmičila u poslednje četiri godine. Bila je volonter na ovoj manifestaciji i gledala takmičenje.

Aktivistička grupa ICONS (Nezavisni savet ženskih sportova) je objavila video, objašnjavajući da je Silverberg želeo da se „naruguje diskriminatorskoj politici Kanadske federacije dizača tegova“ koja dozvoljava takmičarima da se registruju pod svojim rodnim identitetom, a ne pod rodom ili polom, i veruje da nema nikakvih posledica .

Transrodna dizačica ga je na društvenim mrežama u nizu video snimaka optužila da je zlonamerna kukavica i licemer.

BONUS VIDEO Lesor vodio navijanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare