Aleksandar Zverev, Venus Vilijams i Novak Đoković
Aleksandar Zverev, Venus Vilijams i Novak Đoković Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER/JASON SZENES/NEIL HALL

Brojni sportisti u tišini vode bitke i sa zdravstvenim problemima

Legendarni Dejvid Bekam bio je primer izuzetno spremnog sportiste, a mnogi do pred kraj njegove karijere nisu znali da je od detinjstva igrao sa hroničnom astmom.

#related-news_0

Aleksandar Zverev je šokirao teniski svet nakon što je otkrio da boluje od dijabetesa tip 1 sa kojim živi već dugo. Ali on je samo jedan od brojnih sportista koji su otvarili vrhunske karijere i profesionalno se bavili sportom uprkos hroničnim zdravstvenim problemima

Zverevu je šećerna bolest otkrivena kad je imao četiri godine. Uprkos problemu sa kojim se suočava od kada zna za sebe, Zverev je uspeo da ostvaruje vrhunske rezultate, ali nije želeo da o tome priča do nedavno.

„Živim život koji sam oduvek želeo. Hteo sam da igram tenis, putujem na turnire svuda u svetu i budem jedan od najboljih tenisera na planeti. Svestan sam da mnogo dece nema tu sreću i zbog toga je važno da vratim nešto i da pomognem drugim ljudima koji imaju slične probleme“, izjavio je Zverev.

Nemac je samo jedan od mnogobrojnih primera sportista koji su uspevali da postižu vrhunske rezultate i da se nose sa različitim bolestima sa kojima moraju da žive ceo život.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Srbiji je poznat slučaj Novaka Đokovića koji je zbog celijaklije morao da promeni ishranu i stil života pa je prestao da konzumira gluten što je bila prekretnica u usponu do vrha.

Rafael Nadal igra skoro celu karijeru sa degenerativnom bolešću stopala Miler-Vajsov sindrom, koja mu u poslednje vreme ponovo zadaje probleme i zbog koje igra sa injekcijama protiv bola.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Kada su u pitanju teniserke, najpoznatiji je slučaj Venus Vilijams kojoj je 2011. otkriven Sjorgenov sindrom, autoimuna bolest zbog koje je zamalo ostavila tenis. Simptome je osetila sedam godina ranije kada je počela da oseća iznenadne napade umora i kratkog daha, a kasnije i simptome suvih usta i očiju zbog kojih je imala silne probleme pre nego što su otkrili o čemu se radi, zamalo je i prekinula da igra tenis.

I u fudbalu su brojni primeri igrača koji su se tokom karijere nosili sa zdravstvenim problemima.

Legendarni Dejvid Bekam bio je primer izuzetno spremnog sportiste, a mnogi do pred kraj njegove karijere nisu znali da je od detinjstva igrao sa hroničnom astmom.

David Beckham Dejvid Bekam
Dejvid Bekam Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Svi se sećaju legendarnih naočara Edgara Davidsa sa kojima je igrao čitavu karijeru, a razlog je bio glaukom zbog kojeg je imao problem sa vidom.

Problem sa vidom ima i David de Hea koji boluje od miiopije zbog koje je ima problem pogotovo na početku karijere.

Poseban slučaj nekada legendarnog golmana Premijer lige.

Amerikanac Tim Haurad proslavio se odbranama u dresu Evertona, a tokom karijere se borio sa Tutretovim sindromom koji se manifestuje kroz brojne tikove i nesvesno psovanje, a ima i opsesivno kompulzivni poremećaj.

Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Fudbaler Real Madrida Načo poput Zvereva celu karijeru igra uz dijabetes. Španac je poput nemačkog tenisera za to saznao u najranijem detinjstvu, ali ga nije sprečilo da napravi sjajnu karijeru u „kraljevskom klubu“.

Godinama je u NBA ligi pažnju privlačio slučaj kultnog kanadskog plejmejkera Stiva Neša. Legenda Finiksa je gotovo uvek kada bi izašla iz igre umesto da sedi, ležala pored klupe.

Razlog je bio oboljenje kičme koje se zove spondilolisteza koje predstavlja kompresiju tela jednog pršljena preko drugog.

Kada su košarkaši u pitanju, u Srbiji se mnogi sećaju Adama Morisona, igrača Crvene zvezde koji je draftovan kao treći pik.

I on je bio jedan od mnogobrojnih sportista koji se borio sa dijabetesom, a na početku karijere je pokidao i ligamente. Više ga pamte kao ekscentrika koji je ima atomsko skloniše za smak sveta, veliku kolekciju oružja i činjenicu da nije voleo da se kupa, nego po igračkom umeću.

BONUS VIDEO Teodosić i reprezentativci pevaju „Ostaće pesma i uspomena na Tea kapitena“