Foto: OKS

Zrenjanin je ove srede posetila visoka delegacija Olimpijskog komiteta Srbije, na čelu sa predsednikom Božidarom Maljkovićem i saradnicima, potpredsednikom Žarkom Zečevićem, izvršnim direktorom Damirom Štajnerom i generalnim sekretarom Đorđem Višackim.

Domaćin posete bio je gradonačelnik Simo Salapura, a prijemu i radnom sastanku u njegovom kabinetu prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković i član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije i predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković.

PROČITAJTE JOŠ

Tom prilikom razmenjeni su i pokloni, a predsednik OKS uručio je Zrenjaninu zahvalnicu Olimpijskog komiteta Srbije za sveukupan doprinos sportu i negovanju olimpijskih vrednosti.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, gosti su posetili Sportsko odeljenje Narodnog muzeja i upoznali se s bogatom i dugom sportskom tradicijom grada. Poseta je upriličena i Domu borilačkih sportova, gde je trenutno, pred predstojeće nastupe, na pripremama rvačka reprezentacija Srbije. Maljković je, sa saradnicima, posetio i klupske prostorije najtrofejnijeg zrenjaninskog sportskog kolektiva – rvačkog kluba “Proleter”.

Maljković je istakao da su bili pravični kada je Zrenjanin proglašen za „Evropski grad sporta“.

Foto: OKS

„U Olimpijskom komitetu Srbije veoma poštujemo ovaj grad, tradiciju, sve njegove sportiste. Nalazimo se pred spomenikom Vilmošu Lociju, a ja sam imao priliku da radim sa Rankom Žeravicom i profesorom Nikolićem, koji su ga obožavali, ne samo kao najboljeg košarkaša svog vremena, već i kao divnog čoveka. Olimpijski komitet u mnogim gradovima organizuje različita takmičenja i trudićemo se da u fokusu tog našeg organizovanja i manifestacija bude Zrenjanin. Pomoći ćemo Zrenjaninu u tome, jer on i njegovi istaknuti sportisti to i zaslužuju. Svi ti ljudi, čije se fotografije nalaze i u muzeju sporta, su heroji našeg naroda. Osnivač našeg Olimpijskog komiteta, general Svetomir Đukić, pored primarne ideje o “poboljšanju narodnog zdravlja”, druga ideja bila je “unošenje viteštva u sport”, onog što danas, iz raznih razloga, nažalost, nema. Upravo zbog toga, ti ljudi su bili heroji, a s druge strane i vitezovi, jer nikada nisu učinili nešto što nije u redu i u granicama fer-pleja“, rekao je Maljković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar