Zoran Terzić
Zoran Terzić; Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Zoran Terzić, selektor odbojkašica Srbije, verovatno je najpoznatije trenersko ime u našoj zemlji. Tokom 20 godina na čelu naše selekcije, generacije su naučile njegovo ime i prezime, ali nikada nismo upoznali drugu stranu njegove ličnosti. Poslovično ozbiljni Terzić je za Nova.rs pokazao zbog čega ima tako dobar odnos sa igračicama.

Po mnogim ocenama je najdugovečniji trener u istoriji naše zemlje, ali je ostao skroman. Ipak, odlučio je Zoran Terzić i da se našali na svoj račun.

PROČITAJTE JOŠ

„Ne znam da li sam najdugovečniji ili ne, ali je to svakako jedan ogroman period. Period kom ne da se niko nije nadao, nego ni u najluđim snovima nije mislio to kada sam počeo da radim. Ali eto poklopilo se da su rezultati bili uglavnom dobri, da je odnos sa ekipom obično bio dobar, da nije bilo velikih trzavica… Opstali smo dugo, sa jedne strane je to nešto zbog čega čoveku mora da bude drago, a s druge strane mi nije drago uopšte kad vidim koliko je vremena prošlo i koliko sam omatorio – dođe mi da se obesim (smeh). Ali dobro šta da se radi, to je život“, rekao je Terzić za Nova.rs.

Kada je počeo sa radom neke devojke su bile 1975. godište, a danas pod njegovom komandom igraju i one rođene 2005. Povukao je paralelu između dve selekcije.

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

„Totalno je drugačija priča bila prvih godina i kasnije. Krenuli smo praktično ni iz čega u periodu kada je Srbija bila na ne znam ni ja kom mestu na rang listi, svaki put kad smo se kvalifikovalo na neko takmičenje to je bio uspeh. Posle toga dolazimo u situaciju da je sve osim postolja maltene neuspeh, znate kako je to već kod nas.

Totalno je drugačiji rad, priprema i svega drugog u tom nekom smislu. Što se tiče da je bio veliki igrača, da je ne znam koliko generacija praktično promenjeno za tih 20 godina. To je začuđujuć podatak da smo 2011. uspeli da osvojimo Evropsko prvenstvo, pa da sledeće osvojimo bez ijednog jedinog igrača sa prethodnog prvenstva.“

Govorio je i skromno o sebi.

„Po „difoltu“ kada je reprezentacija najbolja, onda je i trener… Drugi put sam dobio to priznanje, 2018. kad smo bili svetski prvaci i sada. Zanimljiv detalj je da je reprezentacija tri puta pod mojim vođstvom bila prvak Evrope, a ja tad nikad nisam dobijao nagradu za najboljeg trenera Evrope (smeh). Pravi kuriozitet, čudno je malo, ali to je manje bitno“, rekao je, između ostalog, Terzić u prazničnom intervjuu za Nova.rs.

BONUS VIDEO Maja Ognjenović i Tijana Bogdanović

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar