Foto: Tanjug/AP Photo/Ashley Landis

Mesecima se čekalo na vraćanje sporta posle suspenzije sezona i karantina zbog pandemije koronavirusa, ali su se stvari ponovo zakomplikovale zbog viševekovnog problema koji je aktuelizovan u prethodnom periodu.

PROČITAJTE JOŠ

Rasizam, nejednakosti, diskriminacija, nasilje, sve to je gotovo sastavni deo američkog društva, izgrađenog na upravo na tim temeljima, ukoliko se sećanje vrati na sudbinu koju su doživeli starosedeoci.

Takve okolnosti su zadesile i afroameričko stanovništvo, vekovima unazad, a početak druge decenije 21. veka nije doneo nikakva poboljšanja u tom svetlu, već samo stvaranje još dubljeg jaza za koji izgleda ne postoji trenutno rešenje.

Jer, sve je to proces i nužno je da bude. Jednako kao i borba za prava manjina po bilo kom osnovu. I stvar je obrazovanja, pre svega, a potom mera koje mogu da proizvedu ovakve ili onakve posledice.

Američko društvo ne ume da se izbori sa tim, kampanje ne uspevaju, već samo podgrevanju međurasnu netrpeljivost koja je svoje lice pokazala i u nedavnoj utakmici između Klipersa i Meveriksa.

„Bela kurvice“, poručio je centar ekipe iz Los Anđelesa Montrezl Herel Luki Dončiću, mladom Slovencu i najboljem igraču Dalasa.

I nije dobio kaznu za to. Izvinio se kolegi uoči sledeće utakmice i stvar je zaboravljena.

Šta bi se desilo da se dogodilo suprotno? Da su akteri zamenili uloge? Možemo samo da zamislimo i da se ponadamo da nećemo morati da budemo svedoci takvih događaja. Sa koje god strane da dolaze.

Noć između srede i četvrtka nam je donela i novi potres u NBA ligi, čija sezona je, posle ogromnih peripetija oko organizacije i uspešnog poduhvata uprave da celo takmičenje prenese u „mehur“ u Orlandu, ponovo prekinuta.

Četiri dana pre toga, 23. avgusta, 29-godišnji Afroamerikanac Džejkob Blejk upucan je sa sedam metaka u leđa od strane beloputog policajca, pošto je prethodno odbio da zastane, te ušao u svoje motorno vozilo, „posegnuvši za nečime“.

Blejk je prebačen u bolnicu sa višestrukim povredama, uz prognozu da bi, ukoliko preživi, mogao da ostane nepokretan pošto je jedan od hitaca prošao kroz njegovu kičmenu moždinu.

Događaj u gradu Kenoša u Viskonsinu je bio tema za Džordža Hila, plejmejkera Milvokija, tima koji predstavlja tu državu.

„Svet mora da se menja, policija mora da se menja, društvo mora da se menja. Ništa od toga se ne dešava sada. Svakog dana se gube životi, nema posledica toga i to mora da se menja. Pitate me o košarci… Dok se svet ne smiri, mislim da nećemo moći da pronađemo sebe. Ono što se desilo u Viskonsinu mi je slomilo srce. Mi odavde šaljemo poruke, a ništa se ne dešava. Sve je veoma konfuzno“, zaključio je Hil.

Cela povratnička kampanja za NBA ligu je stavljena u kontekst pokreta „Crni životi su bitni“, koji je pokrenut još 2013. godine posle ubistva Trejvona Martina, 17-godišnjeg Afroamerikanca koga je usmrtio Džordž Cimerman, pripadnik obezbeđenja u gradu Stenford na Floridi.

Cimerman, čovek mešovite rase, je oslobođen optužbi pošto je utvrđeno da je obavestio policiju o kretanju sumnjivog lica, sa kojim se kasnije i fizički sukobio i zadobio povrede.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Od slogana do pokreta prošlo je nekoliko godina, a u centar pažnje svetske javnosti „Crni životi su bitni“ stigli su ove godine posle ubistva Džordža Flojda, koga je nasred ulice pritiskom kolenom na vrat usmrtio policajac Derek Šoven.

U svetlu tog događaja, dogovaran je nastavak NBA lige, koja je podršku sloganu pružila natpisom pored terena, ali i otpuštanjem Grenta Nejpira, dugogodišnjeg najavljivača u Sakramento Kingsima, pošto je promovisao slogan „Svi životi su bitni“.

Poruka je bila jasna. Dozvoljen je samo jedan slogan i radi se o borbi za prava samo jedne grupe. Jasno je, obespravljene i potlačene, ali čini se da se iza dobrih namera širih masa koje podržavaju pokret krije i politička pozadina.

Simptomatično, rast pokreta se dogodio u godini predsedničkih izbora i to u okolnostima kada je Donald Tramp već preživeo jedan pokušaj opoziva, a svojoj reputaciji ni on sam ne pomaže, s obzirom na ponekad neodmerene i nepristojne komentare.

Tramp je bio jedan od zagovornika da se sport mora vratiti u američko društvo čim se za to steknu uslovi, ali sve što se sada dešava vodi stvari u drugom smeru.

I tu glavnu reč, bar prema navodima medija, vodi Lebron Džejms, jedan od najboljih košarkaša svih vremena i otvoreni protivnik Trampa. Vredi podsetiti da je on bio aktivan učesnik poražene kandidatkinje na prethodnim izborima, Hilari Klinton.

„Nadam se da će svi videti koga imamo na vrhu vlasti i da će iskoristiti momenat u novembru koji će biti veliki za sve Amerikance. Ako nastavimo da pričamo o tome šta želimo bolje, da želimo promene, imaćemo priliku da to uradimo“, rekao je nedavno Lebron.

Dakle, novembar, izbori.

Kandidat Demokratske partije u ovom krugu je Džozef Bajden, kome svesrdnu podršku daju i Klintonova, ali i Barak Obama, prvi Afroamerikanac na poziciji predsednika SAD i čovek koji uživa bezrezervnu ljubav u košarkaškim krugovima. Toliko da su pojedini igrači, poput Lonza Bola, tetovirali njegov lik, upoređujući ga sa Malkomom Eksom, Martinom Luterom Kingom…

„Podržavam igrače da stanu iza onoga u šta veruju. Biće neophodno da preuzmemo sve naše institucije da bismo se borili za svoje vrednosti“, poručio je Obama.

Tok događaja koji su vodili ka prekidanju sezone u NBA ligi vraća na izjavu Džordža Hila, datu nekoliko dana po ranjavanju Džejkoba Blejka. Nekadašnji Džejmsov saigrač iz Klivlenda je preuzeo odgovornost za iniciranje ideje o stopiranju sezone.

On je, ispred tima, pročitao i saopštenje, sa simptomatičnim zaključkom.

„Zahtevamo pravdu za Džejkoba Blejka i tražimo da policajci snose odgovornost. Da bi se to dogodilo, neophodno je da država Viskonsin preduzme značajne mere za rešavanje pitanja policijske odgovornosti i brutalnosti. Podržavamo sve građane da se edukuju, preduzmu mirne i odgovorne akcije i ne zaborave da glasaju“, preneo je Hil.

Dakle, glasanje, ono što je Džejms već pominjao, pre nego što je od Hila preuzeo ulogu glavnog protagoniste protesta i ispred Lejkersa i Klipersa, rivalskih timova, izneo zahtev za potpuno suspendovanje sezone u NBA ligi.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

I, za sada je usamljen u tome, a američki mediji pišu i da se više radi o „probnom balonu“ nego o realnoj mogućnosti da takmičenje bude završeno u ovom momentu.

Mnogo je razloga za to. NBA liga je već izgubila ogroman novac zbog suspenzije sezone, uložila je velike napore u organizovanje „mehura“ i pružila podršku pokretu „Crni životi su bitni“, uz konstantno doniranje novca u razne fondove za podršku ugroženim grupama.

Čini se, bar iz svega viđenog, trenutno najugroženija grupa se nalazi u Demokratskoj stranci, koja koristi sve moguće elemente kako bi uspela da se vrati u Belu kuću, u kojoj je stanovala 16 od poslednjih 30 godina, kroz mandate Bila Klintona i Baraka Obame i ne može sasvim da se oporavi od poraza Hilari Klinton, toliko jasno viđene kao predsednice Sjedinjenih Američkih Država, a sada veoma prisutne u kampanji Džozefa Bajdena.

Na to je ukazao i novinar „Foksa“ Džejson Vitlok, navodeći da je Lebron Džejms zloupotrebljen od strane političara.

„Ja sam crnac, ja se ne bojim i ne plašim se. Tako je i sa Lebronom Džejmsom. On laže. On i politički aktivisti koji ga kontrolišu žele da gurnu crnce u strah. Strah je sredstvo za upravljanje ljudima. Fanatici, bez obzira na boju kože, imaju jednu zajedničku stvar. Neznanje. Neznanje podstiče njihov ego. Informacije su im neprijatelji. Izbegavaju ih po svaku cenu. Negativne priče oblikuju njihov pogled na svet. Lebron je preuzeo fanatizam”, napisao je Vitlok.

Pred NBA ligom je ogroman posao, talas bojkota se prelio i na bejzbol ligu, ali i na Sinsinati turnir u Njujorku, koji je, zasad odložen samo na dan, uz odluku Naomi Osake da se potpuno povuče iz takmičenja, u znak protesta.

Sport i politika. Još jednom. Ko je čiji sluga? Izgleda je sasvim jasno. Ko su žrtve? Pa, svi oni koji nemaju veze sa politikom. Oni obični preko čijih leđa se sve lomi. Žrtva je i upucani Afroamerikanac, žrtva je i policajac koji je posegnuo za oružjem. Rešenje? Možda negde postoji, ali nije izvesno da ikome zaista treba.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare