Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija(u sredini); Foto: Privatna arhiva

Srbija je ponovo dobila zlatne momke.

Veliki uspeh postigli su veslači Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija na juniorskom Evropskom prvenstvu u Varezeu, gde su osvojili zlatnu medalju u disciplini „dvojac bez kormilara“. Mladi dvojac je u razgovoru za Nova.rs otkrio šta je bila tajna ovog uspeha, kao i planove za budućnost.

PROČITAJTE JOŠ

Intoniranje himne na podijumu je Dediću najviše značilo.

„Celo to iskustvo je neponovljiv osećaj i stvarno sam prezadovoljan. Mnogo sam ponosan na nas, pošto smo odradili veliki posao. Izveslali smo jednu dobru trku i uprkos svemu što nam se izdešavalo u prethodnom periodu, izašli smo jači i to nas je još više podstaklo da radimo i budemo bolji. Moram da kažem da je osećaj na podijumu, kada je krenula himna, stvarno nezaboravan. Naša himna se duže vreme nije čula na tako nekom takmičenju i emocije su krenule same od sebe. Setio sam se koliko je to značajno i bitno za naš sport“, rekao je Mihajlo Dedić za naš portal.

Ljubav koju Dedić pokazuje za veslanjem, krenula je od momenta kada je prvi put seo u čamac.

„Veslanje je jako težak sport. Potrebna je jaka fizička spremnost, ali i mentalna. Teško je trenirati veslanje, ali neko ko voli to da radi, mislim da mu to ne predstavlja veliki problem. Kada sam krenuo da treniram, nisam znao puno o veslanju. Roditelji su me poslali da treniram, a meni se svideo koncept pokretanja čamca. Nekako je drugačiji osećaj kada ste na vodi, isključite se od ostalih stvari.“

Otkrio nam je i na koga se ugleda.

„Volim da pratim svetsko veslanje. Sviđa mi se novozelandski dvojac (Erik Marej i Hamiš Bond), njihov mentalitet i taktička sposobnost je na nekom drugom nivou.“

Ne planira da se zaustavi samo na ovoj medalji, već da i u budućnosti bude seniorski svetski šampion.

„Sebe vidim kao srećnog veslača koji će se boriti za odličija. Planiram studije, ali jedino o čemu sada razmišljam je Svetsko prvenstvo. Da prenesemo pozitivu, angažovanost na još veći nivo i da se vratimo sa medaljom.“, zaključio je Dedić za Nova.rs.

Njegov parter Nemanja Luledžija takođe nije krio oduševljenje zbog medalje.

PROČITAJTE JOŠ

„Osećaj je neopisiv. U našoj generaciji to niko je očekivao, pa ni mi. Svi smo oduševljeni zbog tog uspeha“, rekao je Luledžija.

Nije mu trebalo mnogo vremena da se dokaže u veslačkom svetu.

„Krenuo sam 2018. godine da treniram. Odmah sam zavoleo sport i brzo su došle i medalje. Dosta sam se odricao i radio da bih došao do ovoga. Samo sam voleo mnogo sport i ulagao sam sto odsto truda i tela. Zahtevan je sport. Veslanje je naporno, nema vremena za odmor.“

Kao i Mihajlo, deli simpatije prema novozelandskom paru, a zajedno dele i isti cilj.

„Volim da gledam Novozelanđane. Njihov napad na 1000 metara i stil veslanja mi se najviše sviđa. Planiram da završim sezonu i da se što bolje plasiramo na Svetskom prvenstvu. Nakon toga planiram da studiram u Americi“, zaključio je Nemanja Luledžija.

Juniorsko Svetsko prvenstvo će se održati u Varezeu od 27. do 31. jula.

BONUS VIDEO Golčina Jakšića, Zalankija i promašaj Mandića za titulu prvaka Evrope

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar