Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Godinama unazad žene su se borile da se izjednače sa muškarcima, ali neke stvari ostaju netaknute, naročito kada je reč o zaradama u svetu sporta.

Iako je taj disparitet u primanjima između polova primetan gotovo u svim granama industrije, činjenica je da situacija mora i može da bude drugačija, ali za to je potrebno mnogo toga da se promeni.

PROČITAJTE JOŠ:

Pogled na listu najplaćenijih sportista i sportistkinja sveta, koju po tradiciji iz godine u godinu objavljuju specijalizovani finansijski časopisi poput „Forbsa“, ukazuje da su sportiskinje i dalje u velikom zaostatku za svojim kolegama, za šta nema nikakvog opravdanja.

PROČITAJTE JOŠ: Teška povreda – kraj karijere za slavnog rukometaša?

Ta razlika se istopila samo u jednom sportu, tenisu, u kojem igračice jedino uspevaju koliko toliko da se približe kolegama, mada su doskora i u tu bile daleko iza njih kada je reč o primanjima.

Amerikanka Serena Vilijams, vlasnica 23 grend slem trofeja, nedavno je pričala o tom disparitetu u primanjima.

Poput njene slavne koleginice, veteranke Martine Navratilove, koja se godinama unazad bori za izjednačavanja prava tenisera i teniserki, i Serena pokušava da skrene pažnju na problem od kog su mnogi okretali glavu.

Foto: Tanjug/AP/Frank Franklin II

„Žrtvujete toliko mnogo, baš kao i momak do vas na treningu, ali on dobija više novca. Pitam se, čekajte, pa ja radim isto tako naporno kao i on, nekad čak i napornije i šta se dešava? Budem za to plaćena manje?“, kaže Vilijamsova.

Ona je priznala da je ponosna što je US Open bio prvi grend slem na kojem su igrači i igračice imali iste nagrade, te da je situacija danas mnogo bolja nego pre nekoliko godina.

Ipak, da li je to dovoljno? Svakako da nije.

Letos je objavljeno da jeteeniserka, Japanka Naomi Osaka, vlasnica tri grend slem titule, postala najplaćenija sportistkinja u istoriji, pošto je u 12 meseci uspela da zaradi 37,4 miliona dolara.

Naomi, koja je po toj godišnjoj sumi uspela da nadmaši svoje popularne koleginice, Serenu Vilijams i Mariju Šarapovu, uspela je da to uradi ne samo zbog odličnih rezultata i proboja na prvo mesto WTA liste, sa kog je kasnije pala, već i zahvaljujući tome što ima interesantno poreklo i dvojno državljanstvo.

Ona je vrlo produktivna što se tiče zarade na marketinškom planu naročito u Japanu i SAD, ali to još nije dovoljno kada se poredi sa primanjima muških sportskih zvezda.

Zanimljivo je da su na listi najbolje plaćenih sportistkinja u protekloj deceniji na vrhu uvek bile teniserke i ta evolucija je išla od 2011. godine i Marije Šarapove, koja je tada zarađivala 25 miliona dolara na godišnjem nivou, preko Serene Vilijams prošle godine, sa zaradom od 29,2 miliona.

Osaka je podigla lestvicu i poprilično odskočila po zaradi, ali je porazna činjenica što je to ispod 30 odsto od godišnje zarade najplaćenijeg sportiste planete, fudbalera Barselone Lionela Mesija, koji je u 12 meseci zaradio neverovatnih 127 miliona dolara.

Ipak, najnovija lista zarada u tenisu pokazuje da u Top 10 po zaradama ima mesta za četiri teniserke.

Simona Halep je deseta sa zaradom od 10,9 miliona dolara, Ešli Barti sedma (11,1) Serena Vilijams je peta (36 miliona), a Naomi Osaka je četvrta (37,4).

Ispred nje su članovi velike trojke muškog tenisa, Rodžer Federer (106,3), Novak Đoković (44,6) i Rafael Nadal (40 miliona dolara).

Šta je sa drugim sportovima?

Porazna činjenica je da su u pojedinim sportovima devojke čak i 150 puta manje plaćene od svojih kolega!

Foto: Printscreen/Youtube

Pogledajmo samo primer u košarci, dok je najveća zarada u WNBA u proteklih godinu dana iznosila 117.500 dolara, kod pojedinih NBA zvezda je brojka dostigla 37,4 miliona dolara!

Nedavno je jedna od američkih zvezda u softbolu, Dilejni Gorli, poručila nešto što je zaista zabrinjavajuće:

„Zarada dečaka koji donosi bejzbol palice je veća od mog profesionalnog ugovora u softbolu!“, poručila je Gorlijeva, koja je svesna da je organičena seleri kepom na godišnjem nivou od 175.000 dolara, dok u bejzbolu, Boston Red Soksi godišnje raspodele na plate i 227 miliona dolara!

Suština je pre svega u ogromnim ugovorima koje pojedini sportovi imaju sa velikim TV kućama oko televizijskih prava.

Dovoljno je uporediti da WNBA za TV prava dobija godišnje svega 25 miliona dolara, dok je zarada NBA od TV prava preko ESPN i TNT-a i sto puta veća!

Dok je tako, teško će moći da se stavi bilo kakav znak jednakosti u zaradama sportista i sportistkinja. Ipak, to ne znači da će se devojke predati i zadovoljiti mrvicama na stolu.

Tenis je dobar primer kako stvari mogu da se promene, ali mnogi drugi sportovi zahtevaju radikalne promene da bi se postigla jednaka primanja. Koliko je to moguće, sasvim druga je priča.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare