Alana Meklafin
Foto: Screenshot Youtube truly; Instagram lady_feral

Alana Meklaflin, transrodna osoba, debitovala je u MMA na spektakularan način. Priča koja se krije iza ovog meča je sve, samo ne obična.

PROČITAJTE JOŠ

Alana je pre promene pola bila pripadnica/pripadnik Specijalnih snaga američke vojske pod imenom Rajan, a od 2004. do 2010. godine je bio u vojsci.

Nikada njegovim saborcima nije bilo poznato da se sve vreme osećao kao žena.

„Prijavio sam se u vojsku isprva jer sam osećao da je to jedina moja šansa da nateram sebe da dođem do muškosti nekako ili da umrem. Želeo sam da budem što aktivnije uključen u borbu kako bih imao priliku da me ubiju. Video sam to kao pozitivno samoubistvo“, rekao je jednom prilikom.

Pojasnila je i kako je provodila noći u detinjstvu.

„Kao dete, molila sam se svake noći. Molila sam se Bogu da mi promeni telo i da od mene načini devojku ili da mi promeni svest da više ne želim da budetm to. Nijedna od tih molitvi nije dobila odgovor. Izgubila sam veru“, rekla je Meklaflin.

Od petka uveče je postala i zvanično MMA borkinja kada je odmerila snage na događaju „Combate Global: Perez vs. Roa“ koji je održan u Majamiju.

Alan je za samo tri minuta i 32 sekunde upisala trijumf protiv Seline Provost u perolakoj kategoriji.

Alana se nakon odlaska iz vojske odlučila da promeni pol. Uspela je u tome pre pet godina, a onda se odlučila na potez koji je ranije uradila Falon Foks.

Foks je prva transrodna osoba u MMA, a borila se pre devet godina.

„Pratim njene korake. Nadam se da ću drugima biti uzor. Ako želimo da vidimo više transrodnih sportista, moramo jače raditi na tome. Vreme je da transrodne osobe budu prihvaćene u svetu sporta“, rekla je Meklaflin.

Odluka Alane je povukla mnoga etička pitanja, pa mnogi smatraju da je u prednosti u odnosu na rivalke.

 

Bonus video: Top 5 fudbalskih transfera 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare