Džoel Embid Foto EPA-EFE/RHONA WISE

Vlasnik NBA tima Filadelfija Siksers i NHL ekipe Nju Džersi Devils obavestio je zaposlene u ponedeljak da će im od 15. aprila do kraja juna plate biti redukovane za 20 odsto.

Smanjenja su se prvobitno odnosila na zaposlene sa godišnjim primanjima višim od 50.000 dolara, da bi u utorak minimalna granica bila podignuta na 100.000. Istovremeno je i radna nedelja smanjena na četiri dana.

Sva ova ograničaneja nisu se odnosila igrače, pa je odmah usledio humani odgovor Džoela Embida. Centar Siksera je rekao da će donirati pola miliona dolara u dobrotvorne svrhe, od kojih će veliki deo biti namenjen zaposlenima u timu pogođenim smanjenjem.

Kanadski NHL timovi značajno redukvali broj zaposlenih

U utorak je “Molson” grupacija, vlasnik Montreal Kanadijensa objavila de će biti broj radnika biti privreeno smanjen za 60 odsto od 30. marta, s tim da će im Fond za pomoć omogućiti da primaju 80 procenata osnovne plate u periodu od osam nedelja, uz mogućnost za pozajmice kojima su potrebne.

“Ova odluka je bila neophodna s obzirom na značajan uticaj koji je pandemija imala na sportsku i zabavnu industriju“, izjavio je Džef Molson koji je povukao sličan potez kao kolege kolege iz Toronto Mejpl Lifsa, Edmonton Ojlersa i Vankuver Kanuksa.

Vlasnici Kalgari Flejmsa i Vinipeg Džetsa nisu bili raspoloženi za pozajmice.

“Odlukom se osigurava upravljanje našim preduzećima tokom ovih nesigurnih vremena bez smanjenja radne snage”, pokušao je Skot Onil, izvršni direktor kompanije “Harris Blitzer Sports & Entertainment” u čijem su vlasništvu dva tima, da opravda potez smanjenja plata.

Nije uspeo da zaustavi lavinu kritika navijača i javnosti, pa je vlasnik komapnije Džoš Hauard morao da “uzme olovku u šake”.

“Naša želja je bila da učinimo sve što je moguće da zadržimo sve naše zaposlene u ovom teškom trenutku. Zato smo zamolili zaposlene da smanjimo plate 20 odsto kako bi zadržali 1.500 sezonskih radnika. Pošto smo saslušali zaposlene i igrače, jasno je da je to bila pogrešna odluka. Isplatićemo zaposlenima pune plate. Ovo je vanredno vreme za razliku od onog što smo ikada doživeli, pa obične poslovne odluke nisu dovoljne za ovaj trenutak. Izvinjavamo se našem osoblju i navijačima što smo pogrešili”, navedeno je u saopštenju Hauarda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram