Foto: EPA/Shaun Botterill/POOL; EPA/Ben Stansall/Pool; EPA/ERIK S. LESSER

Više nego ikada ranije smo se ove godine nagledali rasističkih skandala, a sportisti su otvoreno govorili o svim nejednakostima nakon lavine slučajeva policijske brutalnosti nad Afroamerikancima u 2020.

Rasne i verske razlike bile su veliki problem o kojem su ove godine više nego ikada ranije govorili i sportisti.

PROČITAJTE JOŠ

I dok se u svetu o ovim sistematskim problemima često uči u različitim humanističkim naukama, delovalo je da planeta cupka u mestu kada je u pitanju njihova implementacija.

Pre nego što započnemo malo putovanje kroz nekoliko najbitnijih dešavanja, pokažimo i primer „Efekta Mo Salah“ kako je naziv studije Stanford univerziteta.

Naime, zaključaj studije pokazuje da je umnogome smanjena islamofobija u Liverpulu, pogotovo među navijačima „crvenih“, a u njoj se govori i o Riju Ferdinandu koji je pokazao kako se izjavama i objavama bori protiv rasizma u sportu. Dakle, do promene u razmišljanju se lako može doći, a ipak smo bili svedoci mnogih nemilih scena…

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

„Crni životni su bitni“ je pokret koji je u SAD postao ekstremno popularan ove godine, iako je osnovan još 2013, a bio je od krucijalne važnosti za Afroamerikance u borbi za pravednost, nakon ubistva Džordža Flojda kome je jedan policajac kolenom pritisnuo vrat (25. maj 2020. godine).

Od tog momenta se potpuno menja društvena klima u SAD, a i pored pandemije koronavirusa mnogi ljudi osetili su potrebu da nezadovoljstvo pokažu protestima na ulici.

Uglavnom su to bila mirna okupljanja, ali je nekoliko njih završeno vandalizmom i okršajima sa policijom.

Zvaničnici širom sveta su pozivali na smirivanje strasti, a u SAD su se plašili čak i građanskog rata. Veliki broj NBA zvezda se uključilo u akciju, pa su pre početka svakog susreta igrači klečali u znak otpora (ovo će postati nova normalnost u svim sportovima sveta).

Vlade Divac je bio akter protesta u SAD, naši igrači su birali da nose različite poruke na dresovima (Bogdan Bogdanović je iznad osmice imao reč na srpskom „sloboda“).
NBA liga je dala dozvolu svima da napišu neki od 20 slogana za borbu protiv rasizma, a bili su slobodni da to učine i na maternjem jeziku.

U borbu za promenu se uključio i NFL, pa je na svakom meču na terenu ispisano „Okončajte rasizam“ i „Utiče na sve nas“. U prvoj nedelji je intonirana i himna Afroamerikanadca „Podigni svaki glas i pevaj“.

Veliku buru izazvali su Milvoki Baksi koji su odlučili da bojkotuju meč plej-ofa sa Orlando Medžikom zbog ranjavanja Džejkoba Blejka u Kenoši, Viskonsin.

NBA liga je odložila tri meča tog dana, koji su kasnije ipak odigrani.

U trenutku kada čelnici lige i NBA igrači nisu uspeli da pronađu zajednički jezik postojala je mogućnost da se otkaže sezona zbog ovih društvenih dešavanja.
Lebron Džejms je u znak protesta izašao sa sastanka, ali je na nagovor porodice ostao i na kraju sa Lejkersima podigao NBA trofej.

„Otac sam dva dečaka i mi smo Afroamerikanci u Americi, kada vidim da se policijska brutalnost prema mojoj vrsti nastavlja, da se nastavlja nepravda, to me veoma zabrinjava, veoma me muči. Molim se za porodicu Blejka i nadam se da možemo da promenimo nešto“, rekao je Džejms.

Ostaće upamćen i govor Doka Riversa, tadašnjeg trenera Los Anđeles Klipersa.

„Tužno je. Znate… Primetio sam da dok gledam Republikance i pričaju o strahu. O tome samo Donald Tramp i ostali njegovi sledbenici pričaju. Mi smo zapravo ti koje ubijaju, u nas pucaju, nama ne dozvoljavaju da živimo u određenim zajednicama“, kazao je emotivni Dok Rivers koji je i ranije govorio na ovu temu i branio prava Afroamerikanaca. Na nas pucaju, a vi samo pričate o strahu? Mi volimo ovu zemlju, a ona nam ne uzvraća ljubav“, rekao je tadašnji trener Klipersa koji nije mogao da zadrži suze govoreći na ovu osetljivu temu.

Tokom čitave godine smo gledali sportiste koji podižu glas protiv rasizma, a gotovo svuda su bile ispisane reči „Black lives matter“.
Sporisti su objavljivali potpuno crne fotografije ne bi li pokazali da se nalaze uz Afroamerikance.

Poznat je i slučaj Naomi Osake, koja je bila najglasnija u borbi protiv rasizma u svetu tenisa, a ostaće upamćeno da je na finalu US Opena nosila masku na kojoj je pisalo „Tamir Rajs“. U pitanju je ima i prezime 12-godišnjeg dečaka kog je policija u Klivlendu ubila tokom 2014. godine jer je držao plastičnu repliku pištolja.

Nakon što je osvojila titulu koristila je masku na kojoj je pisalo „Džordž Flojd“:

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Ipak, uticaj se iz Severne Amerike uskoro prelio na čitavu planetu, pa su fudbaleri u Premijer ligi klečali pre početka meča kako bi ukazali na ubistva Afroamerikanca i društvenu nejednakost.

Jedan od onih od kojih se očekivalo da podigne glas bio je i Luis Hamilton. Britanac je dogovorio sa ostalom vozačima da obuku majice „Okončajte rasizam“ i „Crni životi su bitni“, a pre trke u Northemptonu u Engleskoj podigao je visoko pesnicu.

Ponovio je potez koji su još 1968. godine učinili Tomi Smit i Džon Karlos kada su se našli na pobedničkom postolju na Olimpijskim igrama. Tokom intoniranja himne su spustili glave u molitvni, umesto da gledaju u zastavu. Učinili su ovo jer su te godine ubijeni Martin Luter King i Bobi Kenedi, koji su se zalagali za prava Afroamerikanaca.

Kao jedini Afroamerikanac u Formuli 1, sedmostruki šampion je veoma uticao na promenu svesti.

„Nije postojao način kako bih mogao da ostanem nem. Jednom kada samo to rekao sebi, nisam imao nikakav strah. Ima mnogo druge obojene dece koja zaslužuju priliku da napreduju, da imaju odlično obrazovanje i koji mogu da budu inženjeri ili šta god žele. Ipak, činjenica je da prilike nisu iste za sve.“

Objasnio je da su ga je upravo BLM motivisao da pravi još bolje rezultate:

„To je bio drugačiji motiv nego bilo koji drugi u prošlosti – da završim sve te trke kao prvoplasirani, kako bih mogao da iskoristim tu platformu da govorim o značaju BLM i da osvetlim to što je jasnije moguće“, rekao je Hamilton.

Poslednji ovakav incident desio se na meču Pari Sen Žermena i Bašakšehira u grupnoj fazi Lige šampiona. Ovaj susret je prekinut (neverovatno za takmičenje ovakvog ranga) nakon što su igrači turskog kluba odbili da nastave da igraju jer je četvrti sudija Sebastijan Koltesku za Pjera Veboa iskoristio određenje „crn/crnac“.

Demba Ba je tada potpuno poludeo na arbitra, a utakmica je završena 24 sata kasnije (slavio PSŽ sa 5:1).

Ipak, ovaj incident je na kraju rešen na pravi način, pa su se Demba Ba i Sebastijan Koltesku čuli nakon susreta. Napadač je tada objasnio da nikada nije govorio o rasizmu, ali da mu se nije dopalo da neko koristi određenje crnac („negro“ na rumunskom).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram