Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Vozač Red Bula Maks Ferstapen ostvario je u Ostinu pobedu na trci Formule 1 za Veliku nagradu SAD, i tako je povećao prednost u šampionatu.

Holanđanin je tako upisao 18. pobedu u karijeri i osmu u aktuelnom šampionatu, i sada u generalnom plasmanu ima 287,5 bodova, 12 više od drugoplasiranog vozača Mercedesa Luisa Hamiltona.

PROČITAJTE JOŠ:

Hamilton je trku završio na drugom mestu, a na pobednički podijum se popeo i Ferstapenov timski kolega Serhio Peres.

Četvrto mesto pripalo je Šarlu Lekleru iz Ferarija, a peti je završio Danijel Rikardo iz Meklarena.

Bodove su osvojili i Valteri Botas (Mercedes), Karlos Sainc (Ferari), Lando Noris (Meklaren), Juki Cunoda (Alfa Tauri) i Sebastijan Fetel (Aston Martin).

Hamilton je već u prvoj krivini napao Ferstapena, i preuzeo je vođstvo u trci. Prvi je na promenu guma od vodećih otišao Ferstapen u 11. krugu. Na stazu je izašao kao peti, ali je ubrzo obišao Rikarda i popeo se na četvrto mesto.

Dva kruga kasnije u boks je otišao njegov timski kolega Peres, a u 14. krugu na zamenu pneumatika otišao je i do tada vodeći Hamilton.

Britanac se na stazu vratio iza Ferstapena, i na drugoj poziciji je ostao sve do narednog odlaska Holanđanina u boks.

Prvo odustajanje viđeno je u 15. krugu, kada je zbog problema sa senzorom trku ranije završio vozač Alfa Taurija Pjer Gasli.

Promena u trci nije bilo sve do drugog odlaska u boks Ferstapena, u 30. krugu, kada je kao i prvi put stavio nove tvrde gume.

Na drugo stajanje sedam krugova kasnije odlučio se Hamilton, koji se zatim vraća na drugo mesto sa zaostatkom od devet sekundi za vodećim.

Do drugog odustajanja na trci došlo je u 42. krugu, kada se povukao vozač Alpina Esteban Okon, dok je njegov timski kolega Fernando Alonso odustao u 51. krugu.

U nastavku Hamilton je konstantno smanjivao razliku za Ferstapenom, ali nije uspeo da napadne za prvo mesto. Britanac je uspeo da dođe do dodatnog boda, koji se dodeljuje za najbrži krug.

Četiri kruga pre kraja sa staze je za trenutak izleteo Kimi Raikonen iz Alfa Romea, pa je njegovu 10. poziciju preuzeo četvorostruki svetski prvak Fetel.

Do kraja šampionata ostalo je još pet trka, a naredna se vozi za Veliku nagradu Meksika, 7. novembra.

Gledajte Formulu 1 uz SBB i EON pakete

Trke Formule 1 mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta (PROMO)

BONUS VIDEO: Neviđeno poniženje Mančester junajteda na njegovom stadionu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare