Foto: EPA/TANNEN MAURY

Poruka Vejna Greckog, velike sportske zvezde u Americi i Kanadi, izazvala je pažnju u teniskoj javnosti, jer je stao uz Novaka Đokovića i Vaseka Pospišila.

PROČITAJTE JOŠ

Organizacija PTPA, koja pruža podršku slabije rangiranim teniserima, dobila je značajnu i relevantnu poruku preko Vejna Greckog, kog mnogi smatraju jednim od najboljih sportista svih vremena.

„Ne može svako da bude najbolji u sportu u kom se takmiči, ali je važno da sportsko borilište bude izjednačeno koliko je god moguće. Zbog toga je za svaki sport veoma važno to što Vasek i Novak rade u tenisu. Da vode brigu o svakom igraču. Svako ko pazi na malog čoveka za mene zaslužuje sve čestitke“, poručio je Grecki za PTPA.

Vejna Greckog mnogi smatraju za najboljeg timskog igrača svih vremena, ove godine je i ESPN čak u kolumni novinara Grega Višinskog naveo da je po uticaju na ekipu Greg bio veći nego što je sada Tom Brejdi.

Grecki se penzionisao 1999. godine sa 61 rekordom u NHL-u, samo je jedan oboren do sada i to je sasvim dobar pokazatelj o kakvom se igraču radi.

Sličnu teoriju izneo je i „USA Today“, „Sports Illustrated“, zatim „Yahoo“ i mnogi drugi portali, zahvaljujući svemu što je sada 60-godišnji Vejn učinio tokom igračke karijere.

Nosi nadimak „Veliki“ (The Great One), a njegov dres sa brojem 99 jedini je koji su iz upotrebe povukli svi NHL klubovi.

Po odlasku u penziju, precizno je držao 40 rekorda regularne sezone, 15 plej-ofa i čak šest u ol star mečevima.

Jedini je koji je uspeo da u jednoj sezoni NHL lige postigne preko 200 poena, što je njemu pošlo za rukom čak četiri puta, a petnaest puta je postigao više od 100 poena.

Čak devet puta je proglašavan za najkorisnijeg igrača lige u deset vezanih sezona (od 1979/80 do 1986/87, onda je bio najbolji 1988/89), važi za jednog od najinteligentnijih igrača u istoriji, što mu je i u ranoj fazi karijere pomoglo da se istakne uprkos slabijoj građi.

Znao je tačno gde će se pak odbiti, vešto je čitao igru i izbegavao nalete protivničkih igrača, a nosio je dres Njujork Rendžersa, Sent Luis Bluza, Los Anđeles Kingsa i Edmonton Ojlersa, sa kojima je osvojio četiri Stenli kupa.

Za kanadsku reprezentaciju je nastupio na jednim Olimpijskim igrama i jednom Svetskom prvenstvu u hokeju, kada je osvojio bronzanu medalju.

U Edmontonu mu je podignut spomenik, već na kraju karijere je 1999. ušao u hokejašku Kuću slavnih, postavši tek 10. igrač koji je ušao u ovo društvo nakon najmanje tri sezone posle penzije.

Nije se Edmonton zaustavio na spomeniku, po Vejnu je imenovan put koji prolazi pored hale Ojlersa, uvedena je i autobuska linija 99, a rodni grad Brentford preimenovao je jedan park u „park Vejna Greckog“.

Oženio se američkom glumicom Dženet Džons sa kojom ima petoro dece, a tokom i posle igračke karijere imao je brojne poslovne poduhvate, manje ili više uspešne.

Ovog leta postao je saradnik i televizijski analitičar TNT-ja, za šta će dobiti tri miliona dolara godišnje.

Usput, rešio je da podrži Novaka Đokovića, a veza je bio Vasek Pospišil, kanadski teniser u čiji je rad Grecki dobro upućen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar