Foto: Tanjug/Sandor Ujvari/MTI via AP

Srbija mora mnogo bolje ako želi zlatnu medalju.

Vaterpolo reprezentacija Srbije je već posle dva meča obezbedila plasman u četvrtfinale. Srušili su izabranici Dejana Savića SAD i Australiju i time sebi kupili dovoljno vremena da se spreme za odlučujuće borbe za medalje, ali uprkos pobedama, igre naše selekcije nisu nikoga oduševile.

PROČITAJTE JOŠ

Efikasna igra uz previše primljenih golova protiv Amerikanaca i katastrofalna igra u napadu protiv Australije obeležile su prva dva meča, a brojnih problema u igri su svesni i u taboru Srbije.

„Užasno smo igrali u napadu, predstoji nam veliki rad kako bi u narednoj fazi sve bilo bolje“, rekao je selektor Savić posle meča sa Australijom.

Složio se sa njim i Viktor Rašović.

„Svi smo bili katastrofalni. Pobeda je jedno, a greške nešto drugo. Moramo da ih analiziramo jer sa ovakvim napadom možemo i sa Kazahstanom da imamo problema“.

U prvom meču škripala je odbrana. Sve što je napad uspevao da uradi, brzo je padalo u vodu. Čak 13 golova od solidne selekcije SAD-a previše je za ekipu koja ima najviše ambicije.

Sa druge strane, protiv Australije su isplivali novi problemi. Svega šest postignutih golova u meču možda i ne bi bilo tragično da se nisu dešavale neke neverovatne situacije. Promašen peterac, kontra jedan na jedan i gomila loših napada sa igračem više uz puno tehničkih grešaka obeležile su taj duel.

Foto: Tanjug/Sandor Ujvari/MTI via AP

Srbija je oba meča na kraju rešila na čist individualni kvalitet, ali će to mnogo teže biti protiv ozbiljnijih rivala koje je čekaju.

Čini se da se još nije iskristalisala ni idealna postava. Srbija jeste napravila smenu generacija i sa nekim novim snagama pokušava da nastavi nestvaran niz jedne od najtrofejnijih generacija srpskog sporta, ali se čini da ima prostora kod nekolicine igrača za napredak.

Dobitak iz prva dva meča svakako je Nikola Lukić. Igrač Radničkog debituje na velikim takmičenjima, ali je u prva dva meča bio vrlo efikasan i sa pet golova pokazao je kontinuitet, a bio je i najprisebniji u dramatičnoj završnici sa Australijom.

Iako još nije na 100 odsto, ne treba previše brinuti ni za Dušana Mandića koji je dokazana klasa, a slično važi i za golmana Branislava Mitrovića.

Svakako se očekuju bolje igre od Save Ranđelovića i braće Rašović koji sada imaju i puno veće uloge.

Meč sa Kazahstanom u trećem kolu (subota, 18.00) biće formalnost, a činjenica da će naši momci odmarati i tokom osmine finala daje dovoljno vremena za trening i ispravke, ali moraće da se igra mnogo ozbiljnije jer sledeći izazovi nisu nimalo naivni.

Srbija će u četvrtfinalu ukrštati sa pobednikom iz duela drugoplasiranog iz grupe B i trećeplasiranog iz grupe A.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U grupi B se vodi velika borba za prvo mesto između Hrvatske i Grčke koje imaju po četiri boda posle dva kola. U prvom su remizirali u međusobnom duelu, pa se očekuje da pitanje prvog mesta reši gol razlika. Grci su trenutno u prednosti jer imaju +11 naspram plus četiri Hrvata, ali će Hrvatska imati lakši posao u trećem kolu, pa se tu očekuje prava drama u kojoj bi jedan udarac morao da reši situaciju.

Ko bude poražen u toj trci biće potencijalni rival Srbije, a u pitanju su ekipe iz samog vrha vaterpola koje neće propustiti prilike da kazne greške naših igrača.

Eventualni protivnik Grka i Hrvata u osmini finala će, ako ne bude velikih iznenađenja, biti Gruzija, tako da je izvesno da Srbiju čeka neko od dobro poznatih rivala sa kojima je vodile velike bitke, dok u eventualnom polufinalu vrebaju Španci i Italijani.

Dakle, prostora za greške više nema. Na Saviću i momcima je da se spreme za odlučujuće bitke. Treba reći i da su vaterpolisti često igrali slabije u grupnoj fazi i onda podizali formu kada je to bilo najbitnije, pa ostaje da budemo strpljivi i kao i uvek verujemo u naše momke.

BONUS VIDEO Aleksandar Šapić – od slavnog golgetera do bahatog funkcionera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar