Vaterpolo reprezentacija Srbije, Filip Filipović
Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Humphrey)

Tri velika takmičenja, tri različite kategorije i tri zlata. "Delfini" su apsolutni šampioni - olimpijski, svetski za igrače do 20 godina i U17 evropski prvaci.

PROČITAJTE JOŠ

Vaterpolo je igra koju mogu svi da igraju, ali pobednik se gotovo uvek unapred zna. Ponekad se dogodi neki izolovani „incident“ samo kao izuzetak koji potvrđuje nepisano pravilo da nam nema ravnih.

Imali su vaterpolisti Srbije tri velika reprezentativna takmičenja ovog leta i sa sva tri su se vratili sa peharom.

Impresivan učinak koji govori da ćemo se i ubuduće radovati, jer polako stižu naslednici nestvarne generacije čiji će se uspesi prepričavati i teško ponoviti. Ali, ako je neko sposoban to bar da pokuša, onda su to srpski vaterpolisti.

Sve je počelo odbranom olimpijskog trona u Tokiju. Koliko je teško nešto osvojiti, barem dvostruko je teže isto odbraniti, i to će reći svaki sportista. Vaterpolisti Srbije su uspeli baš to, legendarna ekipa pod komandom Dejana Savića je u Tokiju opet stavila olimpijsko zlato oko vrata i, što bi mladi rekli, prešla igricu na hard (na najtežem nivou) po ko zna koji put.

Pesma, suze po povratku u Beograd i emocije za pamćenje dodatni dokaz su koliko je velika generacija iz koje su letos čak šestorica završila reprezentativne karijere.

Kada se samo pomisli šta su Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Duško i Gojko Pijetlović, i Milan Aleksić sve uradili, zajedno sa Branislavom Mitrovićem koji se predomislio i želi i dalje da brani za Srbiju, činilo se da dostojnih naslednika – nema. Sedmorica veličanstvenih zajedno imaju 192 medalje!?

„Nemam šta da kažem, stvarno. Daćete mi malo vremena da se smirim, je.. ga, to je to“, rekao je po povratku iz Japana emotivni selektor Savić brišući suze.

foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Verujemo da se smirio, jer naš vaterpolo je tu da uvek iznova i iznova pomera granice. Zato su mladi „delfini“ osvojili Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, a potom je Srbija uzela pehar i na U17 Evropskom prvenstvu.

„Svi znamo šta je Srbija u vaterpolu i poziv da zaigram za reprezentaciju za mene je bilo nešto fenomenalno. To je najbolji potez koji sam ikada mogao napraviti“ rekao je nedavno za „Novu“ Marko Radulović, rođeni Riječanin, osvajač zlatne medalje i MVP U20 Svetskog prvenstva.

Prošao je sve mlađe kategorije reprezentacije Hrvatske, a kada su izostali pozivi tamošnjih selektora, prihvatio je da „zapliva“ sa „delfinima“ u Srbiji, što se ispostavilo kao dobitna kombinacija. Talentovani Radulović (20), uz čije ime dobri poznavaoci ovog sporta vezuju i reč „biser“, tek bi mogao da zablista na velikoj sceni.

Sve je lepo sumirao Nikola Jakšić, jedan od predvodnika nove generacije koja na seniorskom nivou treba da nastavi utabanom stazom uspeha.

„Svaki komentar je suvišan. Uspeli smo da osvojimo Olimpijske igre, Svetsko i Evropsko prvenstvo. Ova cela godina je za vaterpolo bila neverovatna. Ne znam da li je to iko ikada uspeo, da u svim kategorijama uzme zlatne medalje. Nadam se da ćemo to uspeti da ponovimo. Svaka čast momcima, oni su budućnost koja će veličanstveno zameniti aktuelne reprezentativce“ rekao je Jakšić, novi vaterpolista Novog Beograda.

Njegov i klupski i reprezentativni saigrač Dušan Mandić je još iz Tokija, posle pobede u finalu s Grčkom (13:10), poslao poruku koja i dalje odzvanja.

Njegovo „Hoće neko na vaterpolo?“ postalo je kultno, a na dočeku po dolasku u Beograd dao je i odgovor.

„Mislim da sada hoće neko na vaterpolo“ poentirao je Mandić uz neizbežan osmeh.

I mi mislimo da hoće…

BONUS VIDEO Ivan Gudelj o rečima Staneta Dolanca i krahu reprezentacije Jugoslavije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar