"Počeli su više da nam čestitaju na dočeku nego na zlatu, baš je bilo dobro", sumira utiske olimpijski šampion Nikola Jakšić za Nova.rs.

Sa 18 godina ušao je u A reprezentaciju i nepunih šest godina kasnije osvojio je sve, baš sve. Nešto i po dvaput, kao što je najvrednija medalja – olimpijsko zlato.

Sjajni vaterpolista, rođen 1997, već ima impresivnu karijeru. Nikola Jakšić je evropski i svetski šampion, osvajač Svetske lige, Mediteranskih igara i Univerzijade, na čuveni balkon Skupštine ne može da nabroji koliko je puta izlazio.

PROČITAJTE JOŠ

„Osvojio sam sve sa reprezentacijom, imam i Ligu šampiona sa klubom. Razmišljam sad da odem u PSŽ, vidim da zovu sve fudbalere, da budem drugi golman, ne moram ni da ulazim, super“, u šali i s osmehom počeo je Jakšić priču za Nova.rs.

Da li su se slegli utisci sa emotivnog dočeka?

„Bitno je da se završilo kako treba, da ispratimo zlatom njih sedmoricu, osim ako se ne vrate kao Džordan posle pauze. Šalu na stranu, neće sigurno, ne mogu ni oni više pripreme i sve, imaš ciklus od četiri godine da osvojiš zlato na Igrama, jedno smo uzeli u Riju, pa smo opet sve išli ispočetka za Tokio“.

Imate čak 11 medalja sa Srbijom, ni rekorder Filip Filipović sa 35 nije toliko daleko?

„Istina, samo da ja igram još 10 godina. Šalim se, jeste blizu, samo da mi sad nastavimo s uspesima. Sledeće godine nas čeka i Svetsko i Evropsko prvenstvo, pa opet SP, i onda Igre već za tri godine. Sada treba da se resetujemo“.

„Gde mi je medalja iz Rija“

Pošto zlatna medalja iz Tokija izgleda fenomenalno, upitali smo ga kakva je ona iz Rija.

„Iskreno, ne znam sad gde je tačno, verovatno sa ostalim trofejima. Moram da proverim“, u šali je rekao Jakšić i dodao: „Ova iz Tokija baš dobro izgleda, znam da su napravljene od recikliranih uređaja. Teška je, ima sigurno 500-600 grama. Daće Bog da u Parizu uzmemo još jedno zlato“.

Dušan Mandić i vi se izdvajate kao vođe nove genreacije?

„Otišlo je pola ekipe, pravi se novi sistem. Dejan Savić ostaje selektor, neće moći da ima isti odnos jer je sa mnogima koji su otišli igrao pre. Biće drugačije i način vođenja ekipe ne može da bude isti. Novi momci su takođe dugo uz reprezentaciju, da se mi namestimo kako treba, biće to sve vrhunski verujem. Nije da nema ko da zameni ove momke, uleteće nova krv da nastavimo s uspesima“.

Je l’ ćete i dalje da nervirate selektora Dejana Savića?

„(smeh) Znalo se da ćemo da pobedimo ako mi igramo dobro. Krenuo je pad u finalu i onda je Deki ‘poludeo’, nije mogao da veruje, da l’ je moguće da smo toliko u kontraritmu. Došli smo da uzmemo zlato, trebalo je da bude i pet razlike bez problema. Poštujemo Grke, mogli su možda da pobede bilo koga drugog, ali nas nisu iako su odigrali vrhunski turnir. Mislim da bi nama Mađari bili najveći problem, možda i Hrvati“.

Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Odlično ste se nosili s sudijskim odlukama i nepravdom?

„Nama nisu ni pokazali taj gol protiv Španije, poludeli smo, strašno. Ne znam uopšte kako su došli do tog gola za 8:6 na četiri i po minuta do kraja. Došli smo na 8:8, pa 9:8 za njih i sve vreme nas kradu sudije. Kako onda da ne izađeš iz bazena i… Sudije direktno utiču na ishod odlukama koje nemaju veze s životom. To jeste problem, ja ne mogu ni da objasnim pravila, često ne znam ni šta je svirao i samo te izbaci napolje“.

Da li je bio najteži turnir do sada?

„Jeste, bila je baš teška i grupa. Kad smo došli u četvrtfinale, bilo je bitno da dobijemo Italijane i stvarno se nisu pitali ništa. Protiv Španaca je bilo najteže, znali smo da ako ih pobedimo da će finale biti gotovo. Poveli smo, stigli su nas, posle smo opet poveli i to je bio kraj. Da smo od početka do kraja igrali normlano, mislim da bi bilo pet razlike za nas. Kao u Riju, gubili smo u grupi i prošli jedva kao četvrti, a onda smo svakoga dobijali po četiri razlike, to je kad nam krene. Ako mi igramo dobro, onda se niko ništa ne pita, bez obzira ko je s druge strane“.

I, hoće li neko na vaterpolo?

„Moj cimer Mandić je šou napravio. Posle Španije je bilo baš emotivno, malo je imao izjavu slično kao Darko Miličić samo kontrolisanu. Posle finala je napravio dobar fazon“.

BONUS VIDEO: „A sad adio“ i suze Dejana Savića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare