Foto:AP Photo/Efrem Lukatsky; corleve / Alamy / Alamy / Profimedia;SERGEI SUPINSKY / AFP / Profimedia

Rat u Ukrajini već se u ozbiljnoj meri odražava na sport, u svim aspektima i sferama, od tenisa do fudbala.

Ratna dešavanja u Ukrajini već su izazvale ozbiljne posledice u brojnim sportovima.

PROČITAJTE JOŠ

Ruskim teniserima i teniserkama je sad ugroženo i potencijalno takmičenje, vodi se inicijativa da im se zabrani učešće na turnirima.

Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk traži od Asocijacije teniskih profesionalki (WTA) hitnu reakciju zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

FIFA je suspendovala Rusiju iz baraža za Mundijal, Evroliga je to učinila sa ruskim klubovima iz ovog takmičenja, a sada se nešto slično traži i od WTA.

Svetska atletska federacija je zabranila ruskim sportistima da se takmiče u Beogradu, a u međuvremenu su se oglasile i krovne teniske organizacije.

U jedinstvenom saopštenju objasnile su da osuđuju dešavanja u Rusiji, zbog čega su svi ruski teniseri i timovi izbačeni iz takmičenja pod okriljem ITF.

ATP i WTA su naveli da neće oduzeti šansu novom svetskom broju 1, Danilu Medvedevu da se takmiči na ATP turu, ali ni on ni ostali teniseri iz Rusije na turnirima neće moći da igraju pod zastavom i obeležjima svoje države.

21.00 Gotovo za danas, Utorak je doneo mnogo ružnih scena u Ukrajini

20.53 Poginila dva ukrajinska fudbalera u borbi sa Rusijom

Užasne vesti sa ratišta, dvojica fudbalera poginula su u borbama sa ruskim snagama. Vitalij Sapilo i Dmitro Martinenko, 21-godišnji i 25-godišnji igrači stradali su u ratu.

Sapilo je nastupao za Karpate iz Lavova, dok je Martinenko igrao za fudbalski klub Gostomel. Od njih se oprostila i organizacija profesionalnih fudbalera FIFPro

20.26 Rusi ne mogu u Beograd

Svetska atletska federacija saopštila je u utorak da ruski i beloruski sportisti neće moći da se takmiče u Beogradu, na predstojećem Svetskom prvenstvu u dvorani od 18. do 20. marta.

Sebastijan Kou, prvi čovek svetske atletike prokomentarisao je i obrazložio sankcije uvedene protiv Rusije i Belorusije zajedno.

„Svet je zgrožen onim što je Rusija uradila, potpomognuta Belorusijom. Svetski lideri je trebalo da izbegnu ovakvu invaziju kroz diplomatska sredstva, a ne da dopuste besmislenu nameru Rusije da napadne Ukrajinu. Ove sankcije koje se sprovode nad Rusijom i Belorusijom su miran način da se sputaju i onemoguće trenutne ruske namere i da se vrati mir“, rekao je Kou.

20.12 Berni Eklston brani Putina

Jedan od najuticajnijih ljudi u Formuli 1 svojevremeno je blisko sarađivao sa Vladimirom Putinom kada je dovodio Formulu u Rusiju 2014. godine.

„Kao osobu ga smatram veoma časnim i iskrenim“, rekao je nedavno Eklston u jednom intervjuu.

19.53 Ceo teniski svet protiv Rusije

Međunarodna teniska federacija ITF suspendovala je Rusiju i Belorusiju iz svih takmičenja pod svojim okriljem.

Ovakav epilog se očekivao u danima nakon što su UEFA i FIFA isključile ruski nacionalni tim i klubove iz svih takmičenja.

To u praksi znači da Rusi, ako ovakvo stanje ostane na snazi duže vremena, neće moći da brane trofeje Dejvis kupa i Bili Džin King kupa.

19.14 Ukrajinac ruskom kapitenu: Ćutiš kao k****, trunućeš u tamnici do kraja života

Najdalje od svih otišao je Vitalij Mikolenko, ukrajinski fudbaler i defanzivac Evertona.

Žestoko je prozvao ruske fudbalere, a pre svih Artema Dzjubu koji brani boje Zenita iz Sankt Peterburga.

18.41 Stahovski nije jedini koji se podigao „na oružje“

To je učinio i poznati bokser šampionskog kova Vasilij Lomačenko, a ovih dana se internetom širi njegova fotografija u vojnoj uniformi.

18.30 Brajton dresovima podržao Ukrajinu

Ekipa Brajtona je izabrala treću kolekciju dresova u žuto-plavoj boji zbog podrške Ukrajincima u borbi sa Rusijom.

18.01 Ukrajinski teniser opisao kakvo stanje vlada u Kijevu

Poznato je da je Sergej Stahovski pristao da se pridruži oružanim snagama Ukrajine i kaže da je u prestonici atmosfera takva da niko ne želi da se preda.

17.43 Putinu oduzet borilački pojas

Predsednik Rusije je ostao bez pojasa u tekvondou zbog napada na Ukrajinu, objavila je u ponedeljak Svetska tekvondo organizacija.

17.00 Medvedevu preti suspenzija, loša vest za „broja 1“

FIFA i UEFA su već odlučile da raskrste sa ruskim sportistima, a očekuje se da isto uradi i ITF. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

16.23 Tuhel „poludeo“ na pitanje novinara o ratu

Menadžer Čelsija ne želi da se osvrće više na ono što se dešava u Ukrajini, jer tvrdi da nije političar, te da je imao tu privilegiju da živi u miru.

16.01 Najlepša Srpkinja u uniformi je protiv rata

Srpska reprezentativka u streljaštvu Sanja Vukašinović kaže da pucanje treba ostaviti u streljani, jer u ratu u Ukrajini pate samo nevini ljudi.

15.44  Poznati brend prekinuo partnerstvo sa ruskim fudbalerima nakon 14 godina

Adidas, poznati svetski brend, prekinuo je partnerstvo sa Ruskom fudbalskom federacijom, zbog rata te zemlje sa Ukrajinom.

Adidas je bio sponzor ruskih fudbalera od 2008. godine.

15.11 Dugo se čekalo da se oglasi Šarapova

Marija Šarapova, bivša ruska teniserka, oglasila se javno po prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu. Prvi put je u nekoj njenoj objavi bilo barem reči o ratu, tačnije o neophodnosti mira.

Mnogi su joj zamerili zbog ćutanja svih ovih dana, pa je Ruskinja odlučila da se i sama oglasi na Instagramu.

14.39 – Otkazani mečevi Srbije i Rusije

Neće biti rukometnih mečeva Srbije i Rusije, ozvaničio je Rukometni savez Srbije.

„Nakon sastanka Izvršnog komiteta Evropske rukometne federacije na kome je doneta odluka o suspenziji svih ruskih klubova i nacionalnih selekcija usled sukoba u Ukrajini, Rukometni savez Srbije je bio prinuđen da otkaže ranije zakazane prijateljske utakmice između rukometaša Srbije i Rusije koje su predviđene za mart mesec ove godine“, saopštio je RSS.

14.16 – Putin poslao 400 plaćenika u Kijev da ubiju braću Kličko

Jedan od najuglednijih i najpoznatijih magazina sveta „The Times“ objavio je da je Vladimir Putin, predsednik Rusije, poslao 400 plaćenika u Kijev sa zadatkom da ubiju 23 vođe Ukrajine. Na listi se nalaze Volodimir Zelenskij, uži kabinet vlade i vojni vrh, ali i dva bokserske legende.

„Putin je sastavio crnu listu na kojoj su 23 visoka ukrajinska zvaničnika i moćnika . Među njima su dva bivša svetska bokserska prvaka u teškoj kategoriji, braća Vitalij i Vladimir Kličko. Oni su među najomiljenijim Ukrajincima, te su postali zaštitna lica otpora ruskoj agresiji i okupaciji zemlje. Vitalij je već osam godina gradonačelnik Kijeva, a Vladimirovo dragovoljno pristupanje ukrajinskoj vojsci kako bi branio otadžbinu dobilo je ogroman publicitet u svetu“, stajalo je na početku teksta koji je preneo BBC.

13.47 – Potez ruskih mačevaoca

Trebalo je da Ukrajina i Rusija odigraju meč mačevanja na Svetskom prvenstvu, ali do tog meča ipak nije došlo. Ukrajinski mačevaoci izašli su na borilište u dogovoreno vreme, ali samo sa namerom da saopšte odluku da neće izaći na borilište.

I kada su Ukrajinci saopštili odluku, odšetali su sa mesta dogovora, a nakon toga je veliku pažnju izazvala stidljiva reakcija dvojice Rusa. Njih dvojica su odlučili da aplaudiraju, ali su izgleda i strahovali da neko drugi ne vidi šta su uradili.

Foto: Screenshot Twitter Demétrio Vecchioli

12.57 – Šamari zbog rata

Rat u Ukrajini prelio se i na tenis, pa je došlo do fizičkog sukoba na sastanku odbora „Tenis Evrope“.

Policija je u subotu pozvana u klub Mega Saraj u Antaliji u Turskoj nakon što je Jevgenij Zukin, 38-godišnji sekretar Ukrajinske teniske federacije, udario izvršnog direktora „Tenis Evrope“ Tomasa Hamerla.

12.55 – Rusija bez velikog takmičenja

Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) saopštila je da se Rusiji oduzima organizacija Svetskog prvenstva. Svetsko prvenstvo u odbojci trebalo je da se održi u Rusiji u avgustu i septembru 2022. godine, ali je FIVB reagovao.

12.49 – Medvedevu nije do slavlja

Prvi je teniser sveta, čekao je to godinama, ali prilično uzdržano Danil Medvedev obeležava svoj uspeh.

Foto: EPA

12.45 – „Zaustavite k… sina Putina“: Voronjin pobegao iz Moskve, raskinuo s klubom

Nekadašnji fudbaler Liverpula, Andrej Voronjin, pobegao je iz Moskve, gde je u Dinamu radio kao pomoćni trener.

Nekadašnji reprezentativac Ukrajine sporazumno je raskinuo ugovor sa Dinamom i otišao iz Rusije, uz žestoke reči na račun Putina.
12.40 – Ukrajinka odbija da igra protiv Ruskinje: Dobila je odgovor, WTA na potezu

Ukrajinka Elina Svitolina odbila je da igra protiv ruske ili beloruske protivnice osim ako ih WTA ne proglasi „neutralnim“ sportistima prema preporuci MOK-a.

Svitolina je trebalo da igra protiv Ruskinje Anastasije Potapove u utorak na Monterej openu, ali ostaje nejasno da li će se taj meč odigrati.

BONUS VIDEO Snimak raketnog napada na Harkov

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare