Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ženska reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva u odbojci pobedom nad Turskom nakon preokreta, 3:1, po setovima 32:34, 28:26, 25:23, 25:13.

Početak prvog seta pripao je Turskoj, koja je stigla do 3:0, pa je Zoran Terzić morao na samom početku da zatraži minut odmora. Uspele su da se vrate, poravnaju na 5:5, ali je usledila nova serija od pet poena Turske i prednost od 12:7.

PROČITAJTE JOŠ...

Čuvale su tu prednost sve do sredine prvog seta, kada je Srbija uspela da serijom 7-1 od 13:8 dođe do 15:14. Ipak, od tog momenta usledio je novi pad, Turkinje su ponovo uspele da dođu do vođstva, ali su igračice u plavoj opremi uspele da se vrate i u samoj završnici prvo spasu dve set-lopte, a potom u nastavku seta dođu i do tri šanse da povedu. Nisu uspele, Turska jeste iz osmog pokušaja i nakon velike drame rezultatom 34:32 povede 1:0.

Početak drugog seta Srbija je otvorila furiozno, povela 4:0, to vođstvo čuvala do 11:8, potom imala i 16:12, ali je usledio neshvatljiv pad, Turska je uspela da dođe do poravnanja, potom i do prednosti od 21:18, ali je serijom od tri poena usledilo izjednačenje (21:21), ali su Terzićeve izabranice imale kompleksan zadatak da ostanu u meču, pošto je Turska imala tri prilike da dođe do 2:0. Nisu iskoristile nijednu od te tri, a pri rezultatu 26:25 za Tursku Srbija je vezala tri poena i poravnala na 1:1.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Treći deo igre igran je poen za poen sve do rezultata 11:11, kada je Srbija stigla do dva vezana, povela 13:11, potom i 16:13, 19:15, ali je opet usledio pad, serija Turske od 4-0, izjednačenje, potom i vođstvo. Ipak, lavice u plavom bile su najbolje kad je bilo najpotrebnije, od 23:23 osvojile dva poena, i to drugi zahvaljujući mladoj Katarini Lazović.

Tim poenom ne samo da su stigle do 2:1, već je i Turska pala mentalno, što se videlo na samom početku četvrtog seta. Selektor Turske dobio je crveni karton između setova, Srbija poklon poen, a set je bio neizvestan samo u prvih pet poena.

Nakon početnih 3:2 Srbija je došla prvo do serije od pet poena i povela 7:3, potom i 13:5, a poslednji poen Turska je osvojila pri rezultatu 19:12. Nakon tog trenutka usledila je serija Srbije od šest uzastopnih poena i konačnih 25:13 za 3:1 i plasman u finale.

U borbi za zlato Srbija će odmeriti snage sa boljom selekcijom iz meča Holandija – Italija (20 časova), dok je finale na programu u subotu od 20 časova.

Srbija – Turska 32:34, 28:26, 25:23, 25:13

Dvorana: Arena, Beograd; Sudije: Andrea Pušer (Italija), Aleksej Paškevič (Rusija)

Srbija: Buša, Lazović 11, Carić, M. Popović 10, Mirković, Ognjenović 2, Veljković, Bjelica, Rašić 11, S. Popović, Bošković 39, Milenković 6, Blagojević, Kocić

Turska: Erdem 14, Sebnem, Uzbaj 6, Šenoglu 10, Baladin 12, Guveli 1, Ismailoglu, Ajkač, Unal, Boz, Gunes 6, Ajdin, Baskir, Karakurt 23

Četvrti set

25:13 Kraj! 

Srbija je u finalu!

19:13 Turkinje sve nervoznije

Ne uspevaju da uhvate priključak, napravile su za njih neshvatljivih sedam grešaka, pa Srbija jezdi ka finalu.

16:8 Bomba Tijane Bošković

Nakon poena u kom su obe reprezentacije pokazale svu svoju kreativnost u napadu i kvalitet u odbrani, Tijana Bošković je dobila savršenu loptu, što nije propustila da iskoristi i laganim smečom pored bloka pretvori u 16:8. Stigla je do 34 poena.

13:5 Turska totalno pala, Srbija u velikom naletu

Savršeno igraju devojke u plavom, pre svih briljira Mina Popovi u bloku, pa je od 20 prvih poena u četvrtom setu Srbija osvojila 14, i nalazi se na još 11 koraka od mesta u borbi za zlato.

3:2 Bizaran početak, crveni karton za selektora Turske

Nezadovoljan je bio razvojem situacije Đovani Gvideti, burno je reagovao pa je dobio crveni karton, zbog čega je Srbija četvrti set započela sa poenom prednosti. Srbija posle prvih pet poena ima prednost, 3:2.

Treći set

25:23 Bravo!!! 2:1!

Savršen kraj trećeg seta, nakon velike borbe mlada Katarina Lazović je perfektnim poenom donela 25. poen svojoj selekciji, pa izabranice Zorana Terzića samo 25 poena deli od finala prvenstva Evrope.

24:23 Greška Erdem, poklon za Srbiju

Pogrešila je pri servisu, Srbija dobila set loptu, nakon

20:19 Mina Popović prekinula seriju rivala

Četiri poena su vezale Turkinje pre nego što je Popović prekinula taj nalet i vratila vođstvo na stranu Srbije za 20:19, ali je Baladin donela novo poravnanje pre nego što je usledio još jedan dvojni blok, Mina Popović polala loptu u polje Turske a Srbija povela 21:20.

19:17 Turska se vratila u meč, smanjila na jedan poen razlike

Kako igra Tijana Bošković! Uspela je da bukvalno „razbije“ turski blok, jednostavno rivalke nisu znale šta se dešava kada je iznenadila sve plasiranom loptom koja je od bloka završila u aut. Usledila su dva slabija poena Srbije, pa je Terzić zatražio minut odmora.

16:13 Pucački duel Erdem i Rašićeve

Nakon jedne greške sudija koja je srećom okončana autom Turske, Mina Popović je savršenim servisom stigla do asa za 13:11, a Tijana Bošković u narednom napadu Srbije povećala bodovni saldo na 27. Uzvratila je Erdem, ali je razliku povećala Rašić, da bi Baladin pogođenom mrežom Srbiji dala tri poena viška, 16:13.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

9:8 Preokret Srbije

Greška Tugbe Šenoglu, uz par dobrih napada Srbije doneli su prednost izabranicima Zorana Terzića, a vođstvo je savršeno plasiranom loptom sačuvala Tijana Bošković.

4:6 Serija Turske

Tri greške – Popovićeve, Milenkovićeve i Boškovićeve – donele su Turskoj tri poena viška, pa je rezultat na semaforu 6:4.

4:3 Egal na početku

Prvi deo trećeg seta protiče u egal borbi, a greškom Baladin naša reprezentacija je stigla do 4:3, mada je Mina Popović uzvratila grešku lošim servisom.

Neverovatan meč Tijane Bošković

Za dva seta osvojila je 22 poena. No, to nije sve, Boškovićeva je oborila svetski rekord pošto je prilikom jednog smeča lopta postigla brzinu od 110,3 kilometara

Drugi set

28:26 Idemo, 1:1 u setovima

Turska je nakon servisa Buše stigla do poena iz napada, ali je Tijana Bošković još jednom bila maestralna i tešku poziciju pretvorila u 25:25. Stala je potom u polje na servis, ali je nakon ubačene lopte Uzbaj kuvanjem donela 26:25 svojoj selekciji. U narednom poenu Rašić je iskoristila dizanje Ognjenovićeve iskoristila da „zakuca“ u polje rivalki, a nakon servisa i dobre odbrane na obe strane Tijana Bošković je pogodila perfektnu dijagonalu i donela Srbiji set-loptu. Iskoristile su priliku i stigle do 1:1

24:24 Drama dostiže vrhunac u drugom setu

Izblokirana je Tijana Bošković u situaciji kada je mogla da donese Srbiji set-loptu. U narednom poenu bila je znatno bolja, donela novo izjednačenje, pa će i drugi set biti igran na razliku.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

22:22 Tako je! Srbija se vratila!

Greške Turske, sjajni potez Tijane Bošković, serija od tri poena, pa je rezultat 22:22.

21:18 Teško da je moglo gore od ovoga…

Imala je Srbija sredinom drugog seta četiri poena viška, kada je usledio veliki pad u igri, nije pomogao ni tajm-aut Zorana Terzića. Razliku je na dva poena smanjila Maja Ognjenović kuvanjem.

16:16 Serija Turske 4-0

Četiri vezana poena Turske, stigle su do izjednačenja (16:16), pa nas i u završnici drugog seta očekuje velika drama.

12:10 Srbija stvorila osetnu prednost, Turska se vratila

Turkinje su bile u mini-seriji, ali su Maja Ognjenović i Tijana Bošković uspele da je prekinu i vrate prednost ekipi Zorana Terziča. Ipak, ne posustaju ni Turkinje, vratile su se pre svega odličnom odbranom, 12:10.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

7:5 Turska vezala tri poena, Milenković od blok za +2

Nakon greške Lazovićeve Turkinje su stigle do još dva poena, a nalet je zaustavila Milenkovićeva, pa Srbija vodi 7:5.

6:3 Odličan početak Srbije pa mini serija Turske

Servirala je Maja Ognjenović, donela četiri poena svojim sjanim servisima, a nakon dva poena Turske odgovorila je Lazovićeva, vezala dva peona, jedan u napadu i jedan prelepim servisom.

Prvi set

34:32 Turska vodi 1:0

U prvom setu viđeno je 66 poena. Od toga, Turska je osvojila dva više, pa su za korak bliže finalu. Izabranice Zorana Terzića su stale nadomak velikog preokreta, jer su imale šansu da dođu do vođstva, nisu koristile svoje šanse, dok je Turska uspela da, nakon sedam propuštenih, iskoristi osmu priliku i stigne do 1:0.

31:31 Kakav meč u Areni

Pravi „sudar Titana“ gledaju ljubitelji odbojke. Mogla je Srbija do seta, ali nije iskoristila svoje prilike, Turska je takođe grešila kad god je bila u situaciji da reši prvi deo igre.

27:26 Set lopta za Srbiju

Boz je loptu poslala u aut! Ipak, Šenoglu je vratila egal, 27:27, ali je Tijana Bošković zablistala kad je najvažnije i svojim 12. poenom donela novu set šansu.

25:25 Rovovska borba u Areni

Tijana Bošković je prvo pogrešila, pa je potom savršenim smečom iz teške situacije poravnala na 25:25. Nova greška, Milena Rašić je promašila servis, ali je Mina Popović donela novo poravnanje, 26:26.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

24:24 Kakva drama! Srbija izjednačila

Prvo je Tijana Bošković bila savršena ua 24:23, potom je drugu set loptu Karakurt poslala u aut.

22:22 Turska bliža prvom setu

Drama dostigla vrhunac, bomba Tijane Bošković za 22:22!

18:18 Rezultatska klackalica

Igra se u serijama, Turska nije uspela da se odlepi po treći put, sa druge strane Srbija uprkos odličnim odbranama nije stigla do poena, pa nas očekuje veoma dramatičan kraj prvog seta.

15:14 Fantastična serija Srbije

Konačno su zaigrale kako umeju, stigle do preokreta nakon sjajnih servisa Mine Popović.

8:13 Dva čelendža, dva poena za Tursku

Zatražila je Srbija čelendž nakon jednog smeča koji su Turkinje poslale visoko preko bloka, ali je umesto poena za Srbiju on pripao Tursko jer je dosuđeno pecanje.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

11:6 Serija Turske od pet poena

Ne ide, pa ne ide… Kratkog daha je bio dobar period igre Srbije, Turkinje su nakon dobijenog čelendža počele da igraju sjajno, stigle do visoke prednosti od 11:6.

5:5 Brzo se vratila Srbija

Pad sa početka nije omeo Srpkinje, pa su uspele da na krilima Tijane Bošković i Maje Ognjenović dođu do izjednačenja. Razigrala se u tim trenucima Boškovićeva, „zakucala“ loptu u polje Turske, ali je nakon čelendža dosuđeno pecanje.

0:3 Nije dobro počelo

Bio je prinuđen Zoran Terzić da zatraži tajm-aut jer je Turska lako stigla do 3:0, pa je selektor Srbije zatražio minut odmora kako bi pokušao da trgne svoje izabranice.

Dobrodošli na prenos meča polufinala Evropskog prvenstva za odbojkašice između Srbije i Turske na portalu Nova.rs!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare