Foto: AP Photo/Ron Schwane

U subotu od 19.05 utakmicom između Bafalo Bilsa i Indijanapolis Koltsa započeće borba za plasman u 55. Superbol i trofej koji nosi ime po jednom od najvećih trenera u istoriji ovog sporta, Vinsa Lombardija.

Kako izgleda plej-of u NFL-u?

Za razliku od ostalih sportova, gde su mogući rivali određeni već nakon poslednjeg kola, u NFL-u je situacija nešto drugačija, malo komplikovanija, ali utoliko i interesantnija.

PROČITAJTE JOŠ

Od ove godine, plasman u plej-of obezbeđuje prvih sedam ekipa iz obe konferencije, AFC i NFC. Pobednici konferencija imaju slobodnu nedelju (takozvani „bye“), dok ostali igraju po principu drugi sa sedmim, treći sa šestim i četvrti sa petim („wild card“ runda plej-ofa). Redosled timova je određen na sledeći način:

– Od prvog do četvrtog mesta zauzimaju pobednici divizija rangirani po broju pobeda. Ukoliko dve ekipe imaju isti broj pobeda, na scenu nastupaju takozvani „taj-brejkeri“, poput međusobnog skora, skora u diviziji (ako su iz iste divizije), skora protiv istih rivala, skora u konferenciji, „težine pobeda“ (gleda se da li su savladani timovi imali više pobeda ili poraza), „snaga rasporeda“ (težina rivala protiv kojih su igrali tokom sezone). No, ako ni to ni brojni „ko je više poena postigao“ pokušaji razdvajanja timova i dalje drže izjednačenim, mesto u plej-ofu dobija ekipa koja ima više sreće u bacanju novčića.

Najbolje ekipe iz konferencija (ove sezone su to bili Kanzas Siti Čifsi i Grin Bej Pekersi) se priključuju u drugoj rundi koja nosi naziv „divizijski plej-of“ i igraju protiv najslabije plasirane ekipe koja je prošla „wild card“ rundu. Dakle, potencijalni rivali Čifsima i Pekersima su timovi koji su sezonu završili na četvrtom, petom, šestom ili sedmom mestu. Ukoliko prođu šesta i sedma ekipa, onda će igrati protiv sedme. I ostali parovi su pravljeni po tom principu – najbolja preostala ekipa u doigravanju dočekuje najlošiju preostalu ekipu.

Ko je sve prošao u plej-of?

U AFC konferenciji, u plej of su prošli:

1. Kanzas Siti Čifsi (prvi u konferenciji, šampion divizije AFC zapad)

2. Bafalo Bilsi (šampioni AFC istoka)

3. Pitsburg Stilersi (šampioni AFC severa)

4. Tenesi Tajtansi (šampioni AFC juga)

5. Baltimor Rejvensi

6. Klivlend Braunsi

7. Indijanapolis Koltsi

Parovi:

Bafalo – Indijanapolis

Pitsburg – Klivlend

Tenesi – Baltimor

NFC:

1. Grin Bej Pekers (prvi u konferenciji, šampioni NFC severa)

2. Nju Orleans Sejnts (šampioni NFC juga)

3. Sijetl Sihoks (šampioni NFC zapada)

4. Vašington Futbol tim (šampioni NFC istoka)

5. Tampa Bej Bakanirs

6. Los Anđeles Rems

7. Čikago Bers

Parovi:

Nju Orleans – Čikago

Sijetl – Los Anđeles

Vašington – Tampa Bej

Ponešto o svakom paru

Bafalo Bils – Indijanapolis Kolts (subota, 19:05)

Indijanapolis je, bar kada je statistika u pitanju, ekipa iz samog vrha lige, pošto su i u odbrani i u napadu među najboljih 10 u samoj ligi. Međutim, problem je to što kao tim nisu konstantni, dešavaju im se veliki padovi, otuda su, uprkos sjajnoj statistici, mesto obezbedili tek u poslednjoj nedelji.

Takođe, mnogo će zavisiti i od vremena. Kvoterbek Koltsa Filip Rivers, inače 39-godišnjak, nije pobedio na utakmici ispod dva stepena Celzijusa više od sedam godina (poslednji put slavio dok je nosio dres tada San Dijego Čardžersa protiv Kanzas Siti Čifsa 41:38 u 12. nedelji sezone 2013). Sa druge strane, Džoš Alen ove godine igra gotovo savršeno, jedan je od kandidata za naslov MVP lige, tu je i Stefon Digs, sjajni hvatač… Sve ukazuje na to da Bilsi ne bi trebalo da imaju previše problema da se domognu divizijske runde.

Međusobni skor: 68 odigranih utakmica, Bilsi 37 pobeda, Koltsi 32, jedan remi.

Sijetl Sihoks – Los Anđeles Rems (subota, 22:40)

Ekipa Pita Kerola u ovu utakmicu ulazi kao ogroman favorit iz jednog jedinog razloga – kvoterbek Remsa Džared Gof polomio je palac desne ruke tokom meča 16. nedelje upravo protiv Sijetla, kada je nakon što je izbacio loptu udario palcem kacigu jednog od igrača Sijetla, tokom čega je palac ispao iz ležišta. Gof je uspeo sam da ga vrati na mesto, ali su pregledi posle meča pokazali da je neophodna operacija.

Propustio je poslednju nedelju ligaškog dela, a nastup protiv Sihoksa je još uvek neizvestan. Ukoliko bivši prvi pik na draftu bude prinuđen da zbog povrede propusti prvu utakmicu u karijeri, Gofa će zameniti Džon Volford, nekadašnja zvezda AAF lige, ugašenog takmičenja koje je trebalo da popuni prazninu između dve NFL sezone, ali nije dočekalo ni kraj prve godine. Da je Gof zdrav, nema sumnje da bi bio zaista fantastičan meč. Ovako, Sijetl na papiru ima ulogu velikog favorita. Mada, NFL je znao da piše i veća čuda, tako da ne bi trebalo otpisati ni tim Šona Mekveja, pogotovo zato što je Volford relativna nepoznanica, pa bi mogao da predstavlja „keca u rukavu“.

Međusobni skor: 46 utakmica, 25 pobeda Sijetla, 21 pobeda Los Anđelesa.

Vašington Futbol tim – Tampa Bej Bakanirs (nedelja, 2:15)

Oh, kako bi lepo zvučao naslov „Čarobna priča srpskog potomka dobila bajkovit kraj“, ili nešto slično. Ipak, put Aleksa Smita i ekipe iz prestonice Amerike završava se gotovo sigurno u prvoj rundi. Tampa, predvođena Tomom Brejdijem, Robom Gronkovskim, Antoniom Braunom… u Vašington stiže sa ciljem da dokažu da plasman u plej-of nije bio slučajnost.

Sa druge strane, doskorašnji Redskinsi, koji bi u narednim mesecima trebalo da dobiju i zvanično ime, tokom sezone su igrali po principu „ledeno hladno – mlako“, o čemu najbolje govori i to što im je poslednje nedelje bila potrebna pobeda nad ove godine blago rečeno očajnom Filadelfijom kako im mesto na čelu NFC istok divizije ne bi preoteli tek nešto malo manje očajne Njujork Džajantse ili Dalas Kaubojse. A pitanje je da li bi do te pobede i došli da Iglsi nisu bili više zainteresovani za šesto mesto na predstojećem draftu nego za samu utakmicu (zbog čega je, uostalom, nastao i ogroman skandal).

Jednostavno, Tampa je prejaka, plus ima Brejdija, pa je Vašingtonu potrebno pravo čudo kako bi prošao dalje, iako igra na domaćem terenu. Čak ni to što bi temperatura mogla da padne ne bi trebalo da predstavlja preterani problem Brejdiju, s obzirom na to da je na Floridu stigao iz Bostona, gde smo neretko imali prilike da gledamo utakmice na snegu. Doduše, Smit je već pokazao da mu čuda nisu tako stran termin.

Međusobni skor: 23 utakmice, 12 pobeda Vašingtona, 11 pobeda Tampa Beja.

Tenesi Tajtans – Baltimor Rejvens (nedelja, 19:05)

Uf… Ali stvarno „uf“, jer sama pomisao na ovaj meč stvara toliko nedoumica da je to, što bi rekli u žargonu, strašno. Sa jedne strane je Lamar Džekson, dominantna odbrana, tu su i trkači Džej Kej Dobins i Gas Edvards… Jednostavno, Baltimor ima „dubinu“, gotovo da ne postoji slaba tačka. Sa druge strane, Rajan Tanehil igra sezonu života, ostatak tima ga prati u stopu, pa odbrana Baltimora neće moći da se fokusira samo na zaustavljanje jednog od najboljih trkača u istoriji NFL-a i najboljeg raning beka današnjice Derika Henrija.

I dok nije moguće predvideti pobednika, niti istaći favorita (možda Tenesi, ali za bukvalno nijansu, i to samo zato što se igra na njihovom terenu), Baltimor će imati ogroman motiv, nakon što je Tenesi slavio prošle sezone u divizijskoj rundi 28:12. Jedina stvar koja je sigurna jeste da nas očekuje neizvesnost do samog kraja. Pobediće bolji, a onaj ko ode dalje može da kaže da je preskočio najtežu prepreku do finala konferencije.

Međusobni skor: 25 mečeva, 13 pobeda Tenesija, 12 Baltimora.

Nju Orleans Sejnts – Čikago Bers (nedelja, 22:40)

Dru Bris je sve bliži odluci da se povuče, a kako je u pitanju jedan od velikana ove igre, njegovi saigrači će biti motivisani više nego obično da mu pomognu da karijeru završi na što bolji način. To možda neće biti dovoljno za osvajanje titule, ali hoće za meč sa Bersima. Čikago je uspeo da uđe u doigravanje, ali nemaju kvaliteta za bilo šta više, pre svega na poziciji kvoterbeka. Mič Trubiski je imao nekoliko solidnih partija, ali će protiv Sejntsa morati da odigra bez greške, za šta nije dokazao da je sposoban.

O šansama Čikaga dovoljno govori i to da su svi novinari koji prate ovaj tim kao pobednike duela odabrali – Sejntse.

Međusobni skor: 32 meča, 17 pobeda Nju Orleansa, 15 pobeda Čikaga.

Pitsburg Stilers – Klivlend Brauns (ponedeljak, 2:15)

E, ovo je nešto posebno, i to iz više razloga. Prvo, u pitanju su divizijski rivali. Drugo, Klivlend je do plej-ofa stigao upravo pobedom nad Pitsburgom. Treće, Klivlend je na taj način prekinuo post dug 18 godina, pošto su poslednji put u plej-ofu zaigrali 5. januara 2003. godine, i poraženi su od upravo Stilersa, 36:33. Šta ne bi trebalo očekivati? Eksploziju, lepršavu igru, prelepe poteze… Tako da, ukoliko planirate da se uključite zbog atraktivnosti, bolje vam je da preskočite ovaj duel. Šta bi trebalo očekivati? Sve ostalo. Jednostavno, teško da je postojala bolja utakmica, i ovaj meč ima apsolutno svaki preduslov da postane jedan od klasika o kojima će se pričati u godinama koje slede.

Braunsi su oslabljeni, glavni trener Kevin Stefanski ima koronavirus, ali to nadoknađuje motivacija do neba, pa je ova utakmica, ukoliko je potrebno isticati očigledno, najbolji meč „wild card“ runde plej-ofa.

Međusobni skor: 138 utakmica, 77 pobeda Pitsburga, 60 pobeda Klivlenda, jedan remi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare