Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Legendarni šef Mercedesove ekipe u Formuli 1 Jirgen Hubert preminuo je u svojoj 82. godini života.

Hubert je u kompaniju Dajmler – Benc stigao 1965. godine kao diplomirani inženjer, i u narednih 20 godina išao sa pozicije na poziciju, pre nego što je 1987. postao član borda za menadžment Mercedesovih vozila.

PROČITAJTE JOŠ...

Jedna od prvih odluka iza koje stoji upravo Hubert bila je ona o povratku Mercedesa u svet moto-sporta još od 1955. godine, pa su se ubrzo priključili nemačkom DTM šampionatu, a potom i Svetskom šampionatu za automobile, u okviru kog je osvojena titula prvo na Le Manu, a potom i u čitavom šampionatu.

No, krajnji cilj Hubertove vizije postignut je 1995. godine, kada je Mercedes potpisao sporazum sa Meklarenom i formirao britansko-nemački duo koji je ubrzo rezultirao dvema titulama Mike Hakinena i jednom titulom Luisa Hamiltona.

„Sa dubokom tugom smo dobili informaciju o smrti nekadašnjeg člana Dajlmerovog borda menadžmenta, profesora Jirgena Huberta. Jirgen je bio pravi prijatelj i navijač tima,  i igrao je krucijalnu ulogu u istoriji Mercedesovog motosporta“, navedeno je na zvaničnom Tviter nalogu Mercedesa.

Koliki značaj je Hubert imao pokazuje i nadimak koji je dobio zbog svega što je pružio ovom timu – „Mister Mercedes“, a od njega se oprostio i aktuelni predsednik Formule 1, Stefano Domenikali:

„Svi članovi Formule 1 su duboko potreseni zbog vesti da je Jirgen Hubert preminuo. On je bio neverovatan čovek i prijatelj i mnogo će nam nedostajati. Moje misli su uz njegovu porodicu“, stoji u saopštenju Domenikalija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar