Grafika: Branko Gavrić

Ivana Španović nije imala sreće ove godine, doživela je veliki peh sa kojim je teško pomiriti se. Naročito zbog momenta u kom se on desio.

PROČITAJTE JOŠ

Brusila je Ivana formu za Evropsko prvenstvo u Torunu, gde je trebalo da napadne četvrtu uzastopnu titulu, pošto je vezala prva postolja 2015, 2017. i 2019. godine.

Sve je bilo podređeno tom cilju, Ivana je polako podizala nivo nastupa, prvo se pojavila u Diseldorfu nakon čak 16 meseci pauze, sa kraćim zaletom je došla do postolja, a onda je pobedila na Balkanijadi, Prvenstvu Srbije i Serbian Openu.

Onda je u subotu doživela povredu, o čemu je više reči bilo u nedelju. Sa povredom zadnje lože, bilo je nemoguće spremiti se za miting, koji će se u Torunu održati od 5. do 7. marta.

Ivana je imala želju da se javnosti obrati video porukom, bilo je jasno koliko joj je teško da govori o povredi koja je raspršila san o četvrtom uzastopnom kontinentalnom zlatu.

Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

ČETVRTA UZASTOPNA TITULA OSTALA SAN

“Iskreno sam mislila da ću ovaj vid komunikaicje sačuvati za sledeći vikend kad sam želela da vam se obratim kao četvorostruka prvakinja Evrope, ali, očigledno to nije plan za mene. Od jutros mi je stiglo mnogo poruka i iskoristila sam priliku da se javim, da potvrdim da sam doživela povredu na jučerašnjem treningu u Beogradu. To je trebalo da bude poslednji tehnički trening pred put u Torun”, rekla je Španovićeva u video snimku.

Ona je podsetila da je zbog svih okolnosti nesrećna što ne može da radi ono što voli.

“Svaki uspeh na kraju je samo ekvivalentan hiljadama neuspelih pokušaja da se napravi neka blaga razlika u odnosu na prethodni trening, a ne u odnosu na nekog drugog takmičara. Svako ko me zna, zna i da se retko obraćam. Uvek pokušavam da naznačim kao vrlo bitno, to da ako se u samom procesu ne uživa dovoljno i ukoliko nisi svestan sebe i okruženja, svega što radiš i što ti se dešava, krajnji ishod nema tu težinu koju bi trebalo da ima. Zato sam neizmerno tužna što ne odlazim u Torun. Najviše zato što je cela prošla godina bila specifična usled pandemije i jednog takmičenja posle kog sam doživela tešku povredu i prelom metatarzalne kosti. Posle toga sam se oporavila i krenula sa treninzima“, navela je Ivana.

Njoj je bila zatvorena hala u Novom Sadu, putovala je u Beograd na treninge skoro tri meseca. Olimpijske igre ostaju kao najvažniji cilj i Ivana se nada da će povreda biti takve prirode da se može spremiti za Tokio. Prethodno, Ivana je imala dva bolna iskustva.

POVREDA U BERLINU

Ivana je u Berlinu doživela povredu zadnje lože desne noge, u septembru 2019. godine, zbog čega je pauzirala čak 16 meseci.

Španović je posle skoka u šestoj seriji u suzama i jakom bolu napustila stadion, a njen trener Goran Obradović ubrzo je potvrdio da je reč o teškoj povredi.

„Ivana je povredila zadnju ložu desne noge kada je trčala zalet u poslednjoj seriji i to najverovatnije znači da Ivana neće nastupati na svetskom prvenstvu u Dohi koje se održava za mesec dana. Odmah po povratku u Srbiju ćemo obaviti sve preglede i snimanja i više saznati o ozbiljnosti povrede”, rekao je Obradović tada.

I godinu dana pre toga, Ivana je doživela povredu upravo u Berlinu, koji je zbog toga ostao upamćen kao destinacija koja donosi samo loša sećanja. Dirljiv je bio samo momenat kada su rivalke prišle Ivani da je bodre,  ohrabre i uteše zbog bolnog momenta karijere.

KOBNA ZIHERNADLA

Nije u lepom sećanju ostala ni 2017. godina zbog 10. avgusta. Svetsko prvenstvo u Londonu, atletske zvezde pod otvorenim nebom i borba za medalje u skoku u dalj. Ivana Španović se vinula najdalje, ali se broj sa njenih leđa otkačio zbog zihernadle, trag u pesku je bio takav kakav je bio i – ostala je neverica.

Ivana je u poslednjoj, šestoj seriji, ostvarila skok koji je evidentno bio preko sedam metara, ali joj je otkačena etiketa sa takmičarskim brojem dotakla pesak, pa je izmereno da je taj trag razlog za rezultat od 6,91 metra.

Atletski savez Srbije je uložio žalbu na ovakvo merenje, glavni sudija je ostao pri stavu da je merenje urađeno u skladu sa pravilima, a to je onda potvrdila komisija, odbivši žalbu. I, Ivana je ostala bez medalje u Londonu – one su pripale Amerikanki Britni Ris (7,02), Ruskinji Dariji Klišini (7,00) i još jednoj atletičarki iz SAD, Tijani Bartoleti (6,97).

Nije tu bilo nikakve teorije zavere, samo neverovatnog spleta okolnosti kakav se može desiti samo jednom u milion slučajeva. Nažalost, to se desilo našoj šampionki i rekorderki.

„Nije teorija zavere, i to jasno želim da kažem. Sve je jasno, broj se po pravilima računa kao deo tela i to je to. Nažalost, on je ostavio neki trag, da kažem neku distorziju u pesku. Kao što oni nisu mogli da dokažu jasan trag, mi nismo mogli da dokažemo ni da ga nema, i… oni su doneli takvu odluku. Uopšte ne želim da se bavim time da li bi isto odlučili da je u pitanju neka Amerikanka. Ponavljam, nema mesta pričama o teoriji zavere“, rekao je Obradović.

Bilo je komentara „vruće“ glave posle ovog momenta, ostao je samo gorak ukus, a Ivana je uspela da prevaziđe ovaj bolan momenat. To ju je očeličilo, u Birmingemu je potom osvojila Svetsko dvoransko prvenstvo u Birmingemu 2018, prijalo joj je ostrvsko podneblje još jednom.

Glazgov je pokorila na Evropskom prvenstvu 2019, vezavši treću titulu u dvorani, ostaje samo žal što niz ne može da se nastavi u Torunu.

Baš kako je prevazišla London 2017, mogla bi i Torun 2021 – nadajmo se da će je sreća pogledati u Tokiju, zaslužila je.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar